• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
trademark - напреднал
Здравейте

Купих си въпросният разклонител АТРА, само че е без кабел.
В него ще се включват ТВ, вентилатор и др.слаби консуматори, но все пак искам да се допитам и да си го свържа правилно тъй като няма обозначения кое къде.
Прилагам снимка Изображение
За заземяването вече ми е ясно понеже е обозначено по средата, но за фазата и нулата има ли значение кое е от ляво и кое от отдясно ?
djpatzo - специалист
Заземяването ясно :) AC 230 V в инсталациите в България, означава променлив ток, което само по себе си подсказва, че няма значение къде е фаза и къде е 0 :) DC 12-24-48-96-120 и т.н. DC означава постоянно напрежение, където вече има огромно значение къде е + и -, там фаза и 0 няма :) Успех. Другото, което подсказва за променливо напрежение е символ ~ (вълнообразна чертичка), пред показанието на волтажа :)
radius - майстор
То за консуматора може и да няма значение, но ако хванеш фазата ще разбереш че има. По-внимателно с такива съвети, че някой може да си направи грешни изводи с фатален край.
Колега, махни тоя мостовак и го направи като хората.
djpatzo - специалист
radius написа:
То за консуматора може и да няма значение, но ако хванеш фазата ще разбереш че има. По-внимателно с такива съвети, че някой може да си направи грешни изводи с фатален край.
Колега, махни тоя мостовак и го направи като хората.
При свързване на разклонител няма значение. :D Не се изразих правих :) Иначе се внимава във всички случаи! Безопасността преди всичко :)
iliya_i - майстор
djpatzo написа:
Заземяването ясно :) AC 230 V в инсталациите в България, означава променлив ток, което само по себе си подсказва, че няма значение къде е фаза и къде е 0 :) DC 12-24-48-96-120 и т.н. DC означава постоянно напрежение, където вече има огромно значение къде е + и -, там фаза и 0 няма :) Успех. Другото, което подсказва за променливо напрежение е символ ~ (вълнообразна чертичка), пред показанието на волтажа :)
djpatzo написа:
При свързване на разклонител няма значение. :D Не се изразих правих :) Иначе се внимава във всички случаи! Безопасността преди всичко :)
И тук ли свари да се изакаш?
Да ти припомня и какво написа в другата тема - за лампата:
djpatzo написа:
А дали реално не е завъртяна инсталацията? В момента ако имаш 2 фази и 1 нула, то реално няма смисъл от подобно нещо. До двоен ключ най-често се пуска 1 фаза и 2 нули, които 2 нули се разделят в разпределителните конзоли.
djpatzo написа:
Грешка от моя страна, но малко по-вежливо, ако обичате! И Вие не сте бил научен. Да се поправя: пуска се 1 фаза до ключа. От там се пускат кабели до осветителните тела. През ключа се прекъсва фазата, а иначе директно до осветителното тяло се пуска 0.

Така по-добре ли е?
То, че нищо не ти е ясно, май само ти все още не си го разбрал. Ама спри вече да ръсиш простотиите си дето свариш, наляво и надясно. После "моля по-вежливо". Ами с тока шега не бива. Добре е, че смелостта ти стига само да пишеш не не и да пипаш, щото с твоите познания и компетентност....
А не мислиш ли че накой друг може на пострада от мъдрите ти съвети?
djpatzo - специалист
iliya_i написа:
djpatzo написа:
djpatzo написа:
И тук ли свари да се изакаш?
Да ти припомня и какво написа в другата тема - за лампата:
djpatzo написа:
А дали реално не е завъртяна инсталацията? В момента ако имаш 2 фази и 1 нула, то реално няма смисъл от подобно нещо. До двоен ключ най-често се пуска 1 фаза и 2 нули, които 2 нули се разделят в разпределителните конзоли.
djpatzo написа:
Грешка от моя страна, но малко по-вежливо, ако обичате! И Вие не сте бил научен. Да се поправя: пуска се 1 фаза до ключа. От там се пускат кабели до осветителните тела. През ключа се прекъсва фазата, а иначе директно до осветителното тяло се пуска 0.

Така по-добре ли е?
То, че нищо не ти е ясно, май само ти все още не си го разбрал. Ама спри вече да ръсиш простотиите си дето свариш, наляво и надясно. После "моля по-вежливо". Ами с тока шега не бива. Добре е, че смелостта ти стига само да пишеш не не и да пипаш, щото с твоите познания и компетентност....
А не мислиш ли че накой друг може на пострада от мъдрите ти съвети?
И какво спечели от цитатите? Кажете и аз да спечеля, че по форумите много серт влизате всички! Както виждаш съм се поправил! Кое е простотия? Нали уж не бива шега с тока, някой можел да пострада, а излезе простотия. И написа ли в крайна сметка решението на проблема или ще продължаваш да се заяждаш с мен, конкретно? Опиши на човека, а не да правиш забележки! От такива като теб, които само се обаждат, без конкретен отговор ми е омръзнало по разни форуми! Накрая излиза, че просто имаш информация, а на практика не си се парил! Айде със здраве и не се занимавай точно с мен! И вярвай ми, че смелостта ми стига повече да пипам и да се уча от грешките си, а не да приказвам чак толкова много като теб! Я пообикаляй и други теми да видиш дали някъде нещо не съм написал, евентуално както трябва!
hidrazin - майстор
djpatzo написа:
Я пообикаляй и други теми да видиш дали някъде нещо не съм написал, евентуално както трябва!
Е то какво да обикаля? Ти нямаш почти никакви постове.
:partyman:
djpatzo - специалист
hidrazin написа:
djpatzo написа:
Я пообикаляй и други теми да видиш дали някъде нещо не съм написал, евентуално както трябва!
Е то какво да обикаля? Ти нямаш почти никакви постове.
:partyman:
Е той ще намери, ти какво мислиш?
iliya_i - майстор
djpatzo: не давам решение, тъй като вече е дадено преди това от друг и няма смисъл да се повтаря. Но не се опитвам да давам напълно погрешни решения първосигнално. Първо трябва малко да се помисли. Ти щеше ли да се поправиш, ако не те апострофирахме за грешките? А във форума има раздел "Говорилня" където всеки може да пише каквото си иска и за каквото си иска. В сериозните теми трябва да се търсят верните решения, а не да пишем нещо, просто за да сме писали нещо. Като си написал глупости, що смяташ, че трябва дасме толерантни и да не ти обръщаме внимание?
  • 1
  • 2

Тема "Свързване на разклонител АТРА" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: