• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
burkov - специалист
Правя ремонт на вилата и е момента за ел. инсталацията.
Къщата е на два етажа и за всеки етаж върви по един кабел 2х4кв.мм и обикаля всичко.
От всяка кутия към контактите е пускан 2,5 кв.мм. и 1,5кв.мм за осветлението.

Тъй като сега ще слагам бойлер, готварски печки и още други уреди ми се иска да изградя заземителна инсталация.
Майстора казва, че може да пуснем един 3х4 кв.мм кабел за бойлера и фурната и след време, като се набият заземителните колове и шина, тогава да се вържат.
Мен обаче ме притеснява, че не е много безопасно това, като вариант и се чудя дали да не пуснем по още едно жило, на всички контакти и по едно към кутиите, та да ми е мирна главата.

Отделно захранването на къщата е слаба работа. По товар, волтажите падат яко, до 180 волта и дори и една духалка се мъчи.
Имам приготвен един сървърен UPS 2,5 kW, който мисля да ползвам, защото има вграден стабилизатор от 180 до 275 волта.
Него ще го ползвам и за помпата за камината. Та и него трябва да измисля как да превържа към цялата инсталация.

Как мислите е правилно да постъпя с инсталацията и ups-a?
Synthy - специалист
Сменяваш захранващият кабел от електромера до таблото с 2х16кв. Ако мислиш да захранваш и на двата етажа печки, бойлер, отоплитени уреди и т.н. - замисли се за нов пост направо. По един на етаж. 16кв. ти е горе долу за един етаж нормално използване. Тези 4кв. където ги имаш до никъде няма да стигнат - толкова ти е само за бойлера и хладилника. И по-добре СЕГА си го смени, за да не се окажеш в моето положение - скапана инсталация след ремонт и къртене за подмяна и пускане на нови кабели. Според мен нямаш избор ако искаш да спиш спокойно и да знаеш, че инсталацията няма да се запали.
FM STEREO - специалист
Инсталацията трябва да е трижилна като от таблото за кръговете на контактите се пуска 3х6м2,който достига до всяка разклонителна кутия и от нея до контактите се пуска 3х4м2 или 3х2.5м2,за пада на напрежението причините може да са две: слаба нула,трябва да се провери в външното табло на ЕРП-то и връзката на нулата в таблото на къщата.
Тънки проводници от таблото до къщата(сечението им трябва да е 16м2) или по трасето на ЕРП-то и голямо разстояние от трафото или прекалено много абонати на въпросният извод.UPS-а си го включваш към някой контакт и от него си захранваш помпата.
''Майстора казва, че може да пуснем един 3х4 кв.мм кабел за бойлера и фурната и след време, като се набият заземителните колове и шина, тогава да се вържат.''
За бойлера си пусни отделен кабел 3х4м2 с предпазител 16А, добре е да се сложи ДТЗ за по голяма сигурност. На излаза за фурната и контактите също трябва да има по едно ДТЗ.
burkov - специалист
Благодаря за бързите отговори.
За инсталацията и аз разсъждавах по този начин и мисля така да я направя.
По повод настоящата връзка от стълба до таблото.
Стълба е последен и сме с въздушна линия 2х10. Дължината е над 25 метра, като смятам да го сменя с 2х16.
Аз не обясних, но къщичката е много малка, под 60 квадрата рзп. от които 20 са веранда и тераса.
Отоплението ще е с камина с водна риза и бойлера е със серпентина, но си има и 2kW нагревателче.

Като цяло ми се иска, уредите които са с мотори, да минават през ups-a, защото има стабилизатор и ще се чустват по-добре.
Дори си мислех цялата инсталация да я пусна през него, но много се усложнява всичко.

А какво ви е мнението за заземителната инсталация, има ли вариант да се подготви инсталацията и да се върже заземяването в последствие?
И също така, до колкото знам, ДТЗ няма да работи правилно ако няма заземителна инсталация, има ли вариант и те де предвидят сега, а да се сложат когато се изгради заземяването?

Благодаря на всички, много сте полезни.
ktamen - специалист
Винкелите в земята са много хубаво нещо, но в никакъв случай не са задължителни, ако искаш да сложиш ДТЗ.
Тези дето са на 6ия етаж, мислиш ли, че и те забиват винкели.
Само това изказване на майстора за мен е достатъчна причина да му посоча вратата.
Слагат се 3 жила към всички консуматори и всички трябва да минават през ДТЗ. 10те квадрата от стълба не вярвам да имат съществен пад и ако са в добро състояние е безсмислено да ги сменяш. Ако дърпаш 50А, падът в тях ще е 5 волта, което си е съвсем приемливо.
Падът на напрежение, най-вероятно се дължи на прекалено дългото разстояние до трафопоста. Пиши на енергото да сложат по-дебели жици. Често за решаване на проблема е достатъчно да те прехвърлят на друга фаза, но това пак е работа на енергото.
Тези 180В кой, как и кога ги е измерил?
FM STEREO - специалист
За правилната работа на ДТЗ трябва да е изпълнено условието защитен и нулев проводник да не са обединени след ДТЗ,нулата е заземена в трафото и по трасето на всеки трети стълб и всяко табло и ДТЗ ще работи и без земно на къщата,но то е необходимо ако не дай си Боже нулата прекъсне по трасето от стълба до къщата.
moimoimoi - майстор
определено е нужна нова инсталация, да се пуснат кабели с необходимата дебелина и да се раздели на токови кръгове

а тоя твоя майстор го усещам че сигурно е плочкаджия и хич не го слушай ами си намери отговорен и квалифициран майстор елтехник с опит

щото малко по надоле в раздела има един "майстор" дето е пуснал 2х1.5мм за бойлер. а тоз твоя"майстор" ако ги разбираше нещата ти изобщо нямаше да пускаш тема
Последна промяна от moimoimoi на пон юни 27, 2016 8:12 pm, променено общо 1 път.
VLADO66 - майстор
Обикновенно до последния стълб проводниците са тънки и захранването и да го смениш, ефекта ще е малък или никакъв, ако сте закачени повече хора.Казвам ти го това защото при мен е същата работа- при санирането смених 2х10 меден с 2х16 алуминий усукан(т.нар. френски)
ktamen - специалист
VLADO66 написа:
смених 2х10 меден с 2х16 алуминий усукан(т.нар. френски)
:shock: :?
VLADO66 - майстор
ktamen написа:
VLADO66 написа:
смених 2х10 меден с 2х16 алуминий усукан(т.нар. френски)
:shock: :?
http://www.elkab-bg.com/page.php?n=56797
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "Инсталация на къща, нова или не?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: