Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kolevb - помощник
Джентълмени,
завършил съм силни токове в МЕИ и по ироня на съдбата имам нужда от помощ за нещо съвсем елементарно.
Идва да покаже колко струва дипломата ако не си работиш по специалността :-)

В къщата на родителите ми има прекаран и активен трифазен кабел 3 * 6 квмм + нула. Май и нулата е 6 мм2, ако не и повече. Плътни медни кабели са.

Не видях земя, което ме обърква. Нямам идея къде е земята, във всеки случай не е в таблото.

Цялата къща е понастоящем вързана на една от фазите, другите са активни, но не са свързани.

Родителите са вече стари и искам да им сложа електрическо котле за да престанат да се мъчат с въглища за парното.

Електрическото котле може да е 12кВ с три монофазни реотана или 15 кВ трифазно (380V).

Не зная текущата консумация на къщата, но зная, че има кухненска печка,бойлер и хладилник; главния бушон е 100А и под него има 4 малки по 64А (предполага се, че при инсталиране на трифазен електромер ще разпределим тези товари между фазите).

Въпросите ми са:
1) Каква трифазна мощност ми дават тези 3*6квмм?
2) Ще ли са те достатъчни за покриване нуждите с ново котле 12 или 15 кВ или ще се наложи да се сменят с 10 квмм?
3) Каква мощност да поискам от ЧЕЗ за да НЕ се налага сменят кабелите ако това може да се избегне?
Както разбирам там са на етапи,като трифазните са до 15кВ и след това до 50кВ.

Благодаря!
elman - напреднал
До колкото разбирам в къщата има трифазен ток и трябва само да разбереш на каква мощност са те пуснали. Кабела ще издържи 15kW товар без проблем. Т.к. имаш трифазен ток не е лошо и котлето да е трифазно. В момента прекарваме трифазен ток и таблото с електромерите и главните предпазители на ЕВН е вън. От това табло те отделно ми пуснаха монофазно за къщата(за което не съм плащал нищо) и отделно искат от мен да си купя кабел 4х10 (незнам защо токова дебел), като в крайна сметка ще сложат това което им купя(най-вероятно 4х6). Мощноста която съм заявил е 15kW и предпазителя който ще ми сложат в тяхото табло е 25А. Това ми казаха от там.

Успех :)
fikata - майстор
Джентълмени,
завършил съм силни токове в МЕИ и по ироня на съдбата имам нужда от помощ за нещо съвсем елементарно.
Идва да покаже колко струва дипломата ако не си работиш по специалността :-)
Колега, почувствах се неудобно като прочетох въпроса Ви в този форум "Направи сам",в който се разчита на помощ от по образовани технически и с по голям опит хора в раздела "Електротехника"

Въпросът Ви е повече административен,отколкото технико-практически и зависи от наредбата на енерго-разпр. предприятие /ЕРП/ на чиято феодална територия се намира обекта.

Надявам,че вече сте върнали направените инвестиции от родителите си за Вашето ел.инженерно образование - спец. Силни токове.

Нищо лично.
:prost:

Преди години за узаконяването на ел.инсталация на вилата на баща ми с трифазно захранване/ освен протоколи от ел лаборатория и др. документи/ беше достатъчно да си представя дипломата от техникума и подпис,че аз съм я изпълнил. Споменавам го,че тогава дипломите имаха авторитет и тежест.
Последна промяна от fikata на ср юли 13, 2016 3:03 pm, променено общо 1 път.
kozl - майстор
kolevb написа:
В къщата на родителите ми има прекаран и активен трифазен кабел 3 * 6 квмм + нула. Май и нулата е 6 мм2, ако не и повече. Плътни медни кабели са.
Не видях земя, което ме обърква. Нямам идея къде е земята, във всеки случай не е в таблото.
Цялата къща е понастоящем вързана на една от фазите, другите са активни, но не са свързани.
Електрическото котле може да е 12кВ с три монофазни реотана или 15 кВ трифазно (380V).
Не зная текущата консумация на къщата, но зная, че има кухненска печка,бойлер и хладилник; главния бушон е 100А и под него има 4 малки по 64А (предполага се, че при инсталиране на трифазен електромер ще разпределим тези товари между фазите).
Въпросите ми са:
1) Каква трифазна мощност ми дават тези 3*6квмм?
2) Ще ли са те достатъчни за покриване нуждите с ново котле 12 или 15 кВ или ще се наложи да се сменят с 10 квмм?
3) Каква мощност да поискам от ЧЕЗ за да НЕ се налага сменят кабелите ако това може да се избегне?
Както разбирам там са на етапи,като трифазните са до 15кВ и след това до 50кВ.
Какво значи активен трифазен кабел :? Как така трифазен електромер не е инсталиран :? Какъв е електромера и ако е монофазен, за да има 3 активни фази требе да има и 3 активни монофазни електромери :shock: :?
Първо провери в таблото на електроразпределителното дружество доставчик какво е инсталирано. В къщата може и да има 100А предпазител, но ако доставчика е сложил 25А, каква е ползата от 100А след 25А :? Шалтер може би дали :?
4 малки по 64А :shock: Ба тва са си бая големи за "малки" предпазители по вътрешни кръгове.
Котел + к.печка + бойлер + хладилник, ТВ и др.слаби=12 + 7 + 3 + 2= 24 киловата обща консумация. Разпределено на три фази се пада по 8 киловата на фаза. Отива към 40А предпазители на фазите. И кабела клони към 10-ка. Па печката и бойлера и те требе да са предвидени за трифазен ток оти инак не мое да се разпредели мощността на равно по фазите.
Christo - майстор
https://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q= ... 3452,d.bGg

Това е ръководство за смятане на сечения на кабели, различни случаи, от Шнайдер-Електрик. Малко е тегаво, но ще намериш твоя случай. Трябва да се съобрази и допустимата мощност на трифазния електромер. Ако се сложат прекалено големи предпазители, ще светне първо той, пък предпазителите ще останат здрави.
kolevb - помощник
> "Какво значи активен трифазен кабел :? "

Мисля, че съм го пояснил максимално ясно - 3 кабела за 3 фази плюс един кабел за нула.

"Активен" защото не е просто прекаран, но и активен, т.е. всяка от фазите има 220V.

> Как така трифазен електромер не е инсталиран :?

Съвсем хипотетично защо пък да е?! Има прекарани 3 фази , но се ползва само една и съответно електромерът е монофазен.

Според мен съвсем нормално изпълнение в една хипотетична конфигурация на къща -близнак, примерно, или къща с отделни електромери за отделните етажи и т.н. разделяния.

Случая тук не е такъв, но не виждам защо да не е възможно да има налични 3 фази и само един инсталиран монофазен електромер.

> "Какъв е електромера и ако е монофазен, за да има 3 активни фази требе да има и 3 активни монофазни електромери :shock: :?"

Аз не казах, че елетромера е трифазен; казах,че кабелът е за трифазен ток и уточних - 3 фази и нула.
Дори уточних,че няма земя, което мен ме втрещи, защото подобно изпълнение не би минало посмъртно в САЩ, където живея.
Но това е строено в България преди 30-на години и очевидно е минало.

> "Първо провери в таблото на електроразпределителното дружество доставчик какво е инсталирано. В къщата може и да има 100А предпазител, но ако доставчика е сложил 25А, каква е ползата от 100А след 25А :? Шалтер може би дали :?"

Няма табло на разпределителното дружество. Нашата къща отива през кондуит (не знам как се казва на български) под земята до съседната, където директно се връзва към тръбата на електрото, която вече отива някъде в табло. Обаче в това табло ще бъдат ПОНЕ нашата и съседната къща паралелно и НЯМА табло, което да ги разделя.

С другото съм съгласен, но аз само казвам това, което виждам, не спекулирам с данни, които нямам.

Правиме допускането, че кабелът който идва до къщата е оразмерен, т.е. енергото може да достави мощността, която кабелът може да поеме. Със сигурност не е незаконен.

> "Колега, почувствах се неудобно като прочетох въпроса Ви в този форум "Направи сам",в който се разчита на помощ от по образовани технически и с по голям опит хора в раздела "Електротехника""

Колега, ако спрете да четете тук гарантирам, че ще изпитате по-малко негативни емоции.
Въпросът ми започва с обръщението "Джентълмени,".
След като прочетох мнението Ви мисля,че проблемът с неудобството Ви е, че сте продължил да четете след това.
Нищо лично и успехи желая :o
kolevb - помощник
elman написа:
До колкото разбирам в къщата има трифазен ток и трябва само да разбереш на каква мощност са те пуснали. Кабела ще издържи 15kW товар без проблем. Т.к. имаш трифазен ток не е лошо и котлето да е трифазно. В момента прекарваме трифазен ток и таблото с електромерите и главните предпазители на ЕВН е вън. От това табло те отделно ми пуснаха монофазно за къщата(за което не съм плащал нищо) и отделно искат от мен да си купя кабел 4х10 (незнам защо токова дебел), като в крайна сметка ще сложат това което им купя(най-вероятно 4х6). Мощноста която съм заявил е 15kW и предпазителя който ще ми сложат в тяхото табло е 25А. Това ми казаха от там.

В къщата на практика има докаран трифазен ток, да, но електромерът е монофазен.

ЧЕЗ искат да подам молба за трифазен ток и съответно електромер (още 2, което според мен е глупаво или просто промяна на сегашния с трифазен).

Ако котлето е 15кВ сега съществуващата инсталация би го поела, но реално тя ще трябва да поеме и досегашният товар от...ами не знам колко, но според мен под 6 кВ.

Че не мога да натоваря абсолютно симетрично трифазната система е ясно. Но мога да закача различни кръгове на различните фази и да разпределя товара.

Та не зная ще поемат ли 6 квмм 20-на киловата или ще трябват по-големи.

Питам тук с надеждата да получа отговор от хора с повече опит.

Не зная как е в България, но в Щатите това го правят хора със средно образование и повече от 5 години стаж.

Т.е. там стажът е общо взето по-важен от образованието...но това е друга тема.
elman - напреднал
kolevb написа:
elman написа:

В къщата на практика има докаран трифазен ток, да, но електромерът е монофазен.

ЧЕЗ искат да подам молба за трифазен ток и съответно електромер (още 2, което според мен е глупаво или просто промяна на сегашния с трифазен).

Ако котлето е 15кВ сега съществуващата инсталация би го поела, но реално тя ще трябва да поеме и досегашният товар от...ами не знам колко, но според мен под 6 кВ.

Че не мога да натоваря абсолютно симетрично трифазната система е ясно. Но мога да закача различни кръгове на различните фази и да разпределя товара.

Та не зная ще поемат ли 6 квмм 20-на киловата или ще трябват по-големи.

Питам тук с надеждата да получа отговор от хора с повече опит.

Не зная как е в България, но в Щатите това го правят хора със средно образование и повече от 5 години стаж.

Т.е. там стажът е общо взето по-важен от образованието...но това е друга тема.
Обясни малко по-подробно как имаш трифазен ток(кабели), а нямаш трифазен електромер? :shock:
Сигурен ли си, че по другите 2 проводника има фаза, а не са само за "красота".

Щом те карат да подаваш молба за трифазен ток това значи, че на този адрес няма партида за трифазен ток. Ако електромера е вън в тяхно табло, ще те накарат да откриеш партида за трифазен ток и електромерите ще ти станат 2- един монофазен и един трифазен. Ако електромера ти е в къщата, заради трифазният ток, ще трябва да го преместят вън което е безплатно за монофазен ток. После в същото табло ще ти поставят и трифазният електромер както и главните предпазители. Тогава ще ти пуснат отделно кабел за монофазният и отделно кабел за трифазният(този си го подсигуряваш ти). На мен това удоволствие ми излезна около 1000лв е то защото къщата беше двуфамилна и имаше 2 партиди и 2 монофазни електромера, като просто едната партида я промениха на трифазен ток. Това ми спести 350лв., които в твоя случай ще трябва да дадеш.
kozl - майстор
Г-н Джентълмен Колев,
не знам как е в щатите оти са ми много-о-о далече и финансово и физически, но:
Има нещо гнило.
Как тъй от ЧЕЗ са пуснали трифазно захранване през 1 монофазен електромер :? :roll:
Това не е допостимо от компания като ЧЕЗ Електро България АД, но пък технически е възможно :?
И как установихте, че имате трифазен ток през активния кабел 4х6 мм2 :?
Ти сигурен ли си, че се плаща по този електромер. Защото дали е 3 фазен или монофазен тока по активния кабел, то доколкото подразбирам електромера, за който пишеш е след кабела (по посока източника ЧЕЗ).
kolevb написа:
ЧЕЗ искат да подам молба за трифазен ток и съответно електромер
Това означава, че ако има трифазен ток по кабела 4х6 мм2 то или тоя ток не е джентълменски или кабела не е трифазно активен, защото вероятно в ЧЕЗ има регистриран абонат, потребител на монофазна ток или има друг електромер в началото на този кабел.
Ами поискай от ЧЕЗ данни за абонатния номер - мощност и вид на захранването. Според тези данни те лимитират консумацията.
Така например при узаконен абонат с трифазен електромер и АП 3Р 25А, се наложи молба за проучване, договор за присъединяване и такса към 1600 лв, за да се смени предпазителя на 40А -законно. Тъй тя - има процедура, а дали законното е джентълменско :?
ЧЕЗ не отговарят за кабела след измервателните средства. Този кабел е изцяло ангажимент на абоната. Така че най-вероятно за това не се интересуват за сечението на този кабел и електромера, по който се плаща е преди въпросния кабел, а този който визираш е останала даденост.
Какъв е електромера - цифров ли е?
Последна промяна от kozl на ср юли 13, 2016 4:32 pm, променено общо 1 път.
kolevb - помощник
elman написа:

Обясни малко по-подробно как имаш трифазен ток(кабели), а нямаш трифазен електромер? :shock:
Сигурен ли си, че по другите 2 проводника има фаза, а не са само за "красота".

Щом те карат да подаваш молба за трифазен ток това значи, че на този адрес няма партида за трифазен ток. Ако електромера е вън в тяхно табло, ще те накарат да откриеш партида за трифазен ток и електромерите ще ти станат 2- един монофазен и един трифазен. Ако електромера ти е в къщата, заради трифазният ток, ще трябва да го преместят вън което е безплатно за монофазен ток. После в същото табло ще ти поставят и трифазният електромер както и главните предпазители. Тогава ще ти пуснат отделно кабел за монофазният и отделно кабел за трифазният(този си го подсигуряваш ти). На мен това удоволствие ми излезна около 1000лв е то защото къщата беше двуфамилна и имаше 2 партиди и 2 монофазни електромера, като просто едната партида я промениха на трифазен ток. Това ми спести 350лв., които в твоя случай ще трябва да дадеш.
Не мога да обясня защо има докарани трифазни кабели, но няма трифазен електромер защото не зная реда за пускане.
От това, което ми е казано навремето е имало нужда от трифазен ток заради някаква машина за циклене или нещо такова, пусната е молба, пуснати са жици, работата е свършена, машината откачена и кабелите са си останали така.
Трябва да е било преди 20-30 години поне.

Да,сигурен съм, че другите 2 фази са активни.

Останалото ми стана интересно.

Защо да трябва да има отделен електромер за трифазен ток и отделен за монофазен, а не се мине просто на един трифазен?
От ЧЕЗ ме оставиха с впечатлението, че мога да премина от монофазен на трифазен и чисто технологично не виждам причина да не може, а ето Вие казвате, че ще ме накарат да ги разделям.

Електромерът (и кабелите) са вътре в къщата и аз нямам нищо против да го изкарат навън ако искат; не казвам какво трябва или какво ще направят, а именно търся информация от хора с опит, за да зная какво да очаквам и как най-лесно да го премина.

Парите не са проблем, стига да не ме карат да изграждам техните стълбове и табла.

проблем са старите родители, които вече нямат желание и сила да се оправят с батака бумащини и технологични термини; затова и се опитвам да разбера какво следва да се направи , че да мине с минимум усложнения.

Част от проблема наистина е административен, но аз питах специално за чисто техническата страна - каква мощност може да поеме трижилен 6 квмм кабел на трифазна система, която очевидно не би била перфектно балансирана, т.е. някоя от фазите ще бъде натоварена и към нула повече от другите.

Всичката останала информация, която подавате ми е само от допълнителна полза, дори да е малко объркваща доколкото влиза в противоречие с това, което до момента съм чувал било от ЧЕЗ, било от други потребители.

Тема "Помощ с преминаване от еднофазно към трифазно захранване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: