Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
spalxy - напреднал
Не ме бийте, лаик съм, но се мъча :-D
Та! Имам имам един проект с ардуино (5-12v) и диодна лента на 24v (мислех да ползвам 12v лента, но се оказа слаба). До тук добре, но се чудя как е най добре да захраня и двете от едно захранване

1. Захранване на 12v (и захраня ардуиното директно) и един dc конвертор 12->24v за диодната лента
2. 24v захранване (вързано директно към лентата) и конвертор 24->12 за към ардуиното ?

Имам компютърно захранване, което може да изкара към 120w на 12v, но не разполагам с 24v захранване и ще трябва да купувам ако се спра на този вариант. Честно казано не знам каква и е консумацията на диодната лента, но е макс 70w (за дължината, която ме интересува). В крайна сметка се гледа и цената за изпълнение и 12->24 с конвертор ми се струва най евтиния вариант, имайки предвид, че няма да се налага да купувам и захранване. Та, какво ще ме съветвате ?
DundyTheCroc - майстор
Колко метра и вата е лентата? Ако тя е по-големия консуматор храниш нея с 24 волта, а останалото с един DC-DC конвертор.
spalxy - напреднал
3 метра, около 20-22w/метър. Тя е по големия консуматор, ардуиното е много слаб консуматор, мисля, че консумацията му е доста под 10mA.
DundyTheCroc - майстор
Едно захранване 100 вата на 24 волта и един конвертор и си готов.
spalxy - напреднал
Ясно, значи вариант 2 е по удачен. Благодаря.
zdravcho - специалист
DundyTheCroc написа:
Едно захранване 100 вата на 24 волта и един конвертор и си готов.
И според мен това е правилният начин. Дори един стабилизатор на 12V ще ти върши работа, ако наистина консумацията на 12V ти е толкова малка.
spalxy - напреднал
Ясно, ще прегледам какви са цените на 24v захранванията, явно ще трябва да се бръкна с още едни 70-80лв за захранване и конвертор. Искам захранването да е 1, тъй като имам само един контакт и не ми се слагат разклонители и чудеса, че и мястото е ограничено. Ще видим, може и с адаптер да го захраня ардуиното, трябва да тегля още кабели обаче. Явно никога нищо не е лесно. :-D
shotik - майстор
spalxy написа:
Ясно, ще прегледам какви са цените на 24v захранванията, явно ще трябва да се бръкна с още едни 70-80лв за захранване и конвертор. Искам захранването да е 1, тъй като имам само един контакт и не ми се слагат разклонители и чудеса, че и мястото е ограничено. Ще видим, може и с адаптер да го захраня ардуиното, трябва да тегля още кабели обаче. Явно никога нищо не е лесно. :-D

След като продадох инвалиден скутер на 24 волта, ми остана един токоизправител за зареждане на акумулатори с възможност за 6, 12 и 24 волта и до 10 ампера ток. Ползван е само няколко пъти /3-5 /, докато правех ремонта на скутера и тези които го купиха не искаха да купят и токоизправителя. Фабричен е , има волтметър и амперметър на панела и кабели с щипки.
Ако мислиш ,че това те устройва , за 45 лв мога да ти го продам.

Тема "Въпрос относно захранване 12-24v" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: