• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
bobko - специалист
Колеги ел.техници някой правил ли е този опасен експеримент?Обратна трансформация на напреженов трансформатор 20кV(сух тип) захранен през вторичната намотка да речем с по-малко напрежение от 100V и трансформирано средно напрежение на първичната му намотка.Възможно ли е трансформиране на напрежение от хиляди волтове? :? И има ли опасност от експлозия?Нещо ме чопли,да експериментирам,но ме лови шубето :razz:
hidrazin - майстор
Че то си е обикновен трансформатор и може да се "обръща".
Пускаш 100 и изкарваш 20 000V.
От кой тип е - еднополюсен, двуполюсен, с една или две вторични намотки ... ?
По принцип първичната (високата) се заземява в единия край.
И за кво ти е това? Няма да гръмне но има достатъчно ток за да те тръшне окончателно.
:partyman:
bobko - специалист
hidrazin написа:
Че то си е обикновен трансформатор и може да се "обръща".
Пускаш 100 и изкарваш 20 000V.
От кой тип е - еднополюсен, двуполюсен, с една или две вторични намотки ... ?
По принцип първичната (високата) се заземява в единия край.
И за кво ти е това? Няма да гръмне но има достатъчно ток за да те тръшне окончателно.
Колега,двуполюсен сух тип,мисля че е с две вторични намотки просто не помня.Мисля да си направя няколко експеримента с него просто беше непотребен на едно място и аз го взех и сега се мотае из работилницата.Знам че е много опасно и малко ме е шубе.Първият ще е с подаване на 1-2V и ако всичко е Ок с този коеф. на трансформация би трябвало да изкара 200-400V на първичната.Пък после може и да повдигнем още малко.Имам идеи за използване
hidrazin - майстор
Я вземи да щракнеш добичето или кажи какво пише на табелката.
Иначе по принцип не съм привърженик на такива игрички...
bobko - специалист
hidrazin написа:
Я вземи да щракнеш добичето или кажи какво пише на табелката.
Иначе по принцип не съм привърженик на такива игрички...
Ок,утре ще го щракна,табелата май му липсва, но ще може да се провери какво пише за него в нета.
bobko - специалист
Намерих в нета снимка и представлява това. GZ-24 Изображение
hidrazin - майстор
Ами двуполюсен е. Иначе на табелката трябва да има точните напрежения - дали високото е 15, 20 или 30 000V.
http://www.contragent.com/files/mf/prod ... d_file.pdf
Горе двата болта са за високото а долу под капачката е ниската страна.
Имай едно на ум че вторичната при 20 000V може за кратко време да даде 50mA че и повече.
Напълно достатъчно за .................. :!: :idea: :idea: :idea:
bobko - специалист
Точно за това ме е лови шубето :).Опасна играчка е!Но ме чопли да опитам с малко напрежение от порядъка на 1-2V на вторичната.Имам една правена самоделка за точково заваряване от трафо на микровълнова напрежението на вторичната е 1-2V,и държи на бая ток,не че ще е нужен де..Подходящ ли ще е?Знам,че този вид трансформатори не за продължителна работа,но аз ще го използвам за кратко.
hidrazin - майстор
Е що да не е подходящ? Траф като траф само дето е с по-големи загуби (тоя от микровелето).
Но пък за тази проба става.
bobko - специалист
Колега,получи се "Греда" напреженовия трансформатор бил "Умрял",нищо не става от него прекъснала е и първична и вторична намотка(измерванията на верига показаха,че няма никой :) ).Може да е за късмет,де да знам иначе с тези мой идеи току-виж станала белята.Жив и здрав и благодарности за съдействието :partyman:
  • 1
  • 2

Тема "Напреженов измервателен трансформатор 20000/100V-обратна трансформация?Възможна ли е и как?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: