• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте,

Благодаря на всички участници в многото предишни теми за стълбищни автомати. За съжаление моя случай е различен от всички споменати до сега.

Проблемът е, че лампите светят непрекъснато и автомата не изгасва. Пробвал съм два автомати различни автомата модели (LS-15 и ACE-15) като и двата се държат по един и същи начин. Сигурен съм, че проводниците са вързани правилно към клемите на автомата:

1 - проводник към осветлението (V)
2 - фазата (L)
3 - нула (N)
4 - бутон (бутон)

Системата изглежда да има залепнал бутон, защото веригата между проводници (3) и (4) е затворена. За съжаление това изглежда само част от проблема, защото след като разкача (4) системата продължава да свети. Най-странното в този случай, е че когато сваля нулата (3) и останат само (1) и (2) свързани с автомата - той продължава да свети #-o ?!

Колеги, някой има ли идея как е възможно изобщо автомата да затваря веригата само при свързани (1) и (2) към релето?

Странното е, че когато поставих релето изрично го тествах, че лампите изгасват няколко пъти до като настроя времето за изключване. Днес, сутринта заварих отново същият проблем като преди неговата смяна - лампите светят непрекъснато. Възможно ли е някой съсед да е направил някоя пакост и когато е свързвал вътрешния ключ в апартамента да е включил нула от неговия електромер?

Всички лампи в стълбището са LED, ако има изобщо значение с изключение на няколко флуоресцентни крушки, които ги чакам да се скапят всеки момент.
chano3891 - специалист
Виж да ли не е залепнало релето, след като свети само на (1) и (2).
Тони Ст. - специалист
Колко етажа са? Отвори ключовете ,един по един и откачи връзките към апартаментите/ ако има такива/. Някоя от тях най-вероятно ти прави мизерия.
deltam - специалист
Ако имаш някъде бутон с глимка и тя не свети, значи проблема е в някой от бутоните. Ако свети, тогава релето е залепнало - чукни 2-3 пъти автомата и ще се оправи, но щом веднъж е залепнало, пак ще се случи.
moimoimoi - майстор
понеже си с лед лампи е възможно релето да е залепнало
понеже те имат в захранванетоо си кондензатори
виждал съм в упътване на такива стълбищни автомати да препоръчват до 1000вата товар при нормални лампи с нажежаема жичка и само 100вата при лед крушки

за това е препоръчително да се монтира допълнителен контактор който да включва лампите
mironcho - специалист
Почти със сигурност проблема е в залепнало реле. LED имат значителен стартов ток. Послушай съвета по-напред за контактор.
Minkov - специалист
vmom написа:
... Колеги, някой има ли идея как е възможно изобщо автомата да затваря веригата само при свързани (1) и (2) към релето? ...
Във всяка лампа има изправител, а след него кондензатор. Когато контактът на стълбищния автомат включи напрежението, кондензаторът се зарежда. Ако кондензаторът е един - добре, но когато са повече, капацитетътим се сумира (нараства), първоначалният ток също нарастват и в един момент слабичките контакти се заваряват един за друг.

Трябват ти яки контакти, с яка пружина, т.е. контактор.
Последна промяна от Minkov на пет юли 22, 2016 10:25 pm, променено общо 1 път.
Minkov - специалист
vmom написа:
Сигурен съм, че проводниците са вързани правилно към клемите на автомата:
От автомата до първото разклонение може и да си сигурен, но теоретично на всяко следващо разклонение може да има грешка, която да поврежда автомата. Не е задължително още след първото натискане да има "бум" (това може да се случи и след месеци), защото не знаем:
- къде е грешката;
- след колко време някой ще натисне бутон, свързан на точно това място.

Единственият начин да се отстрани повреда в инсталация или ключ е ръчния: взима се стълбичката на майстора и едно по едно се звънкат/проверяват всички разклонения.
Minkov - специалист
Тони Ст. написа:
Колко етажа са? Отвори ключовете ,един по един и откачи връзките към апартаментите/ ако има такива/. Някоя от тях най-вероятно ти прави мизерия.
Грешка! Отвориш ли ключа, шансовете от първи път да разбереш къде е повредата силно намаляват.
Най-чисто е с веригопроверител да пипнеш направо в разклонителната кутия и така да намериш "залепнал" бутон.
Макар, че веднъж и това не помогна, връщах се няколко пъти. Оказа се, че подвижната пластина на един бутон се люлее свободно и от време на време "цъква", задвижва я дори въздушно течение, при отваряне на вратата на апартамента ... (в който по онова време не живееше никой) :rolleyes:
kozl - майстор
По-чисто от най-чистото ми е да пипам в някой от бутоните, за да рабера дали има някъде задържал. Пък и ако кутиите са шпакловани.....
  • 1
  • 2

Тема "Проблем с автомат стълбищно осветление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: