• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Lamer - специалист
Здравейте,
имам следния въпрос - от какво точно зависи проектираната мощност за даден контакт? От дебелината на кабела, който отива към него ли?
Защото имам няколко проектирани контакта по 250W и искам да ги направят така че да мога да включвам примерно електрически радиатор в тях, ако се наложи.
Какво трябва да се направи - да сложат по-дебели кабели ли. Все още няма никакво окабеляване в апартамента. И освен това през колко вата се проектира мощността на даден контакт. През каква стъпка? През 100W, през 250W? Примерно ако сега е проектирано за 250W, на колко мога да кажа да се увеличи - 400, 500, 1000, 2000, има ли някакви строго определени 'кръгли' стойности, които трябва да се спазят?

Мерси :)
Justy - майстор
Мощността, която може да се консумира е изписана на самия контакт, но като напрежение и ток - примерно 10А - 250 V. като ги умножиш получаваш мощността. А това, че в проекта е записано 250 W го зарежи - проектантски изисквания - проектанта е предвидил включване в тази точка на миксер или аспиратор. Ти гледай какво пише на контакта - и ако трябва го смени с 16 А за печка.
shotik - майстор
Може да се смени контакта с подходящ,но все пак трябва да се погледне и захранващия кабел да е с необходимото сечение-ако е по 1.5 кв.мм не може да се ползва от консуматор на 16 А ток.
georgiarg - специалист
Мощността на контакта е означена на него като двата параметъра на мощността (P=U*I, за чисто активен еднофазен товар) I=10/16А , U=250V.
Освен това не трябва да се превишава и допустимото токовото натоварване на кабела, като това зависи от начина на полагането му, но най-грубо старите техници казват "един квадрат=един киловат".
За радиатор за да си спокоен трябва да да изтеглиш 4м2.
Lamer - специалист
Не ми е ясно какво точно значи 4М2?

Това дебелина на кабела ли е или дължина? И в двата случая не ми се вързва защото квадратния метър е мярка за площ?
georgiarg - специалист
Извинявай, допуснал съм техническа грешка при изписването на мерната единица става въпрос за сечението на тоководещото жило 4мм2.
Lamer - специалист
Мисля че ми се изясни :)
Решавам какви уреди ми трябват, гледам максималната им мощност и примерно ако е 3kW, казвам че ми трява поне кабел с дебелина 3 квадрата.

а на 2 уреда по 1.5 кW в този контакт, отново ли 3 квадрата би им трябвало или 1.5?
crez - майстор
georgiarg написа:
Мощността на контакта е означена на него като двата параметъра на мощността (P=U*I, за чисто активен еднофазен товар) I=10/16А , U=250V.
Освен това не трябва да се превишава и допустимото токовото натоварване на кабела, като това зависи от начина на полагането му, но най-грубо старите техници казват "един квадрат=един киловат".
За радиатор за да си спокоен трябва да да изтеглиш 4м2.
За радиатор може и 2.5мм2. Новите технологии при направата на кабели и високата технологична чистотата на медта приема се 11А на 1мм2
ELEMENTAL - специалист
crez написа:
приема се 11А на 1мм2
Е ти го почна като китайците :-D
georgiarg - специалист
Принципно гладаш максим. мощност на ел.уредите, които вкл. в контакта (ако използваш разклонител сумираш мощността на всичките уреди вкл. в него) и ако са 3kW обща мощност гледаш колко време работят вкл. заедно (коеф. на едновременност) и ако това време е грубо е под 50% може да положиш захр. кабел и 2,5мм2. Всичко е въпрос на сметки и на желанието на този който ще живее в апартамента.

Колегата crez принципно е прав, когато се гледат каталожните данни на кабелите, горе долу е такова допустимото продължително токово натоварване, но за мен е хубаво човек винаги малкко да се застрахова, защото идва момент, когато забравя какво е сечението на захр. проводник и започват да се вкл. елуреди, които не са предвидени преди това при оразмеряването на инсталацията.
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос за увеличаване на мощността на контактите?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: