• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
Iwani написа:
Ясно, но тук възниква друг въпрос, какъв трябва да бъде ключът...
Не какъв трябва да бъде ключът, а какви трябва да бъдат ключовете.
Отговор - например 16А. Напълно достатъчни защото през никой от тях не минава 6 киловата.
Явно нищо не си разбрал и си далеч от тези неща.
Извикай си някой дето разбира и срещу някой и друг лев ще ти я възстанови.
:partyman:
Iwani - напреднал
Нещо не сте ме разбали, говоря ключа прексъващ фазата на целия етаж, тоест ако всички нагреватели работят. Ясно е, че за секция горни и секция долни са достатъчни такива по 16А. Но аз не визирам тях.
hidrazin - майстор
Там няма такъв ключ дето прекъсва фазата на един цял етаж.
Нещо не си разбрал. Потърси професионална помощ.
:partyman:
Iwani - напреднал
Никъде не ми е обяснено подобно нещо, тогава третият ключ за какво отговаря?
valentino76bs - майстор
FM STEREO написа:
Всеки етаж се захранва от отделна фаза.Терморегулаторът се свързва така: От входа на главният ключ се взима една фаза, която се подава на единият край на терморегулаторът, другият му край се свързва с единият край на бобината на контактора(при бобина 220волта),другият и край се свъзва с нулевият захранващ проводник. От едната страната на нормалноотворените силови контакти на контактора се свъзват трите фази R,S,T.От другата страна на контактора трите фази отиват към входовете на петтактовите ключове.
Професионалните фурни не се правят така и логично защо! Всеки етаж и съответно горни и долни реотани се захранват от три фази просто се разпределят по равно.И това с тези 5 тактови ключове не ми се струва добра идея .
Iwani - напреднал
Затова потърсих помощ тук, за да бъде препратен към схеми или обяснения за подобна инсталация и да се ориентирам по тях. И да възстановя инсталацията по правилния начин.
valentino76bs - майстор
Iwani написа:
Затова потърсих помощ тук, за да бъде препратен към схеми или обяснения за подобна инсталация и да се ориентирам по тях. И да възстановя инсталацията по правилния начин.

6 контактора ,и 6 терморегулатора/има евтини има скъпи с термодвойки и тн./По този начин регулираш горна и долна температура на съответния етаж .Не ми се чертаят схеми щото ще ми зададеш хиляди въпроси,не са чак толкова нещата но си е заигравка!
Iwani - напреднал
Не мисля че ще ви задам много въпроси, тъй като разчитам относително сложни ел. схеми. Бих ви бил много благодарен за подобна помощ.Прилагам снимка на предният панел на подобен на моя модел. Най-големия проблем и как да разпределя точно фазите. http://img04.olx.bg/images_prodavalnikc ... snimki.jpg
valentino76bs - майстор
FM STEREO написа:
Щом са по 6kW това прави 26А,може контакторите да прекъсват само определени нагреватели,например голям горен и долен, а малките да са вързани от петтактовите ключове. Предполагам,че горният и долният нагревател са всъщност два,един по малък и втори по голям,като от едната им страна краищата им са свързани,тоест има един общ, който заедно с другите два края отива на клемите на петтактовият ключ,тези два края минават през силовите контакти на контактора и тогава отиват към клемите на петтактовият ключ.Контактор 16А спокойно ще свърши работа в случая. Схема за свързването на ключовете са ти дали колегите по нагоре.Точно как е било свързването на контакторите и нагревателите им не знам,но може да се изпълни така.
Нищо не се знае за тази печка,и не се знае за какво ще се използва нито за какъв чеп ще се възстаноявава тази антика.Нагревателите на фурните които ровя ежеседмично са с различна мощност всички сиреч ако горе са 6 започват така най външния 1200 вата след него 800 след него 600 после пак 800 и така нататък от долу са 4 понеже върху тях има тави и пак са с различна мощност .С по два контактора на етаж и два термоконтролера!

п.п. Между другото ако ламарината е здрава и е с добра термоизолация си заслужава да се направи щото като гледам сегашните китайки/турски където се продават за около 1500 лв са пълна трагедия!
6 контактора по около 25/30 лева, 6 терморегулатора за 300/400 градуса по около 15 лева бр.,силиконов кабел 1.5/2.5 кв.мм 20/30 метра ,един предпазител на оперативното,обувки и нагреватели цената няма да е под 20 лева.Мале,мале...а и доза търпение....:)
Iwani - напреднал
Отговорили сте си сам на първия Ви въпрос. Сега, относно нагревателните секции - горе и долу има по два нагревателя, голям и малък. Мощността им е съответно 1600 и 1250 вата. Нагреватели вече имам, имам и два терморегулатора, но са до 320 градуса, което може да идва малко. Намерил съм добри контактори. Дребните неща са ясни. Ако говорим за така изградена инсталация, контакторите не идват ли излишни (не искам да пестя нищо, просто питам), при положение че са на 16ампера. И най-неясно ми е как е правилно да се разпределят фазите. Благодаря Ви за градивните коментари, защото както си и мислех, в този форум също има хора, който не са тук за взаимопомощ, а за да ми препоръчват "професионална" помощ. Отново исказвам благодарност за Вашите коментари, както и на всички останали!
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Схема за фурна Пауталия 3 - ­ 3-етажна" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: