• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
valentino76bs - майстор
Здравейте ,абе нещо за една седмица втори индуктивен датчик ми гори! Я ми кажете как да защитя изхода?Датчика е:NPN 5V-30v,захранва се с 5 волта и 150 ma мах на контакта.

Прикачен файл

ID-3.jpg
ID-3.jpg (65.47 KиБ) Видяна 2903 пъти
kozl - майстор
с PNP транзистор по схема усилване по ток. Така тока през датчика ще спадне приблизително толкова пъти, колкото е коефициента на усливане по ток на транзистора.
Емитера към плюса, базата към 4 на датчика, колектора към релето. М-у базата и 4 на датчика, трябва да има ограничителен резистор. Съпротивлението в зависимост от тока на релето и коефициента на усилване на транзистора.
Добре е транзистора да е с по-голямо напрежение колектор-емитер. В някои схеми има и диод в паралел на бобината за защита от индуцирано напрежение. А може би именно това да е причината да ти се сдухва датчика.
Мерил ли си тока през релето?
valentino76bs - майстор
Товара не е реле ,минуса отива в платка на стационарен комп. и какво, къде въобще нямам инфо!
Последна промяна от valentino76bs на пет сеп 09, 2016 4:10 pm, променено общо 1 път.
kozl - майстор
Е ти как искаш съвет за нещо дето е неизвестно :?
Освен минуса и №4 трябва да отива в платката.
А с какво и от къде захранваш датчика?
valentino76bs - майстор
Всичко идва от тази платка и захранването 5V .Въпроса е ,че са три такива датчика захранването е едно и също само мунуса който се връща е на различно място естествено за установяване на дадена позиция на движещата се част.Изгоря единия т.е затваря контакта постоянно. От друга позиция слагам на тАзи и той изгоря,не ми се вярва да е случайност!Сега сложих и третия последен да видим какво ще му се случи.Другите две позиц. ги направих с други датчици ,че тук не можах да намеря такива на 5V и поръчах от Китай та временно да закрепа положението.
MrMurdjo - майстор
Трябва да се знае как е откъм страната на компютъра. Нормално PNP изход (схема low side) е да се върже през повдигащ резистор и при сработване да сваля от логическа 1 на логическа 0. Ако е вързан извод 4 директно на плюса, той направо си окъсява изхода. Т.е там, където е нарисувано релето, трябва да има резистор. Но зависи как е направен входа към компютъра, аз говоря за най-разпространения начин на реализация.
valentino76bs - майстор
MrMurdjo написа:
Трябва да се знае как е откъм страната на компютъра. Нормално PNP изход (схема low side) е да се върже през повдигащ резистор и при сработване да сваля от логическа 1 на логическа 0. Ако е вързан извод 4 директно на плюса, той направо си окъсява изхода. Т.е там, където е нарисувано релето, трябва да има резистор. Но зависи как е направен входа към компютъра, аз говоря за най-разпространения начин на реализация.
Е как 4 на плюса точно 4 е минуса който се връща и вярно ,че преди да влезе в платката има резистор.
И най чудното е ,че всички датчици по машината са за 10-30 v а пък за захранени с 5 v и работят,а пък тези новите който купих за същите по характеристики ,но не работят на 5 v и се наложи да пусна отделно захранване само за тях 12 v и релета сложих ! Поръчах от Китай едни от 6-36в надявам се да станат щото тука имаше на 5v един ама цената е ужасна!
MrMurdjo - майстор
Коментирам по схема 1 на картинката в първия пост. Изходът е транзистор с отворен колектор. Къде тогава отива извод 3 (синия)?
Пасивен метал ли разпознават или нещо друго, чудя се защо се повреждат. Виж, ако можеш, каква е стойността на резистора откъм компютърната платка.
kozl - майстор
+1. Вероятно от превишен ток. Резистора на платката пази елементите на платката. Но нека да изчакаме колко е съпротивлението му.
todortv - майстор
MrMurdjo написа:
...... Къде тогава отива извод 3 (синия)?
.....
Захранва датчика.
Когато се доближи метал до активния му край, на черния излиза минус.

Към автора: Как изгаря, няма нищо на изхода или има постоянно без метал?
  • 1
  • 2

Тема "Индуктивен датчик!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: