• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
bachest - напреднал
Някой би ли дал съвет/препоръка как става това нещо:

1. Какъв маркуч?
2. Какви крушки - на 12V с траф или на 220V

Пример:
http://www.napravisam.bg/forum/files/pict0019_121.jpg - от форума е снимката
Trifun - специалист
Това, конкретно, е направено с маркуч, ми се струва - от онези, дето се продават за новогодишна украса - те се включват на 220 волта директно.
Могат и да се снаждат 2, 3, 4 или колкото искаш различни парчета (с различен цвят) - продават се специални "снадки" за тая цел. Трябва да се спазва само едно условие - маркуча да се реже на специално място, маркирано със знак "ножица". Ако се среже на друго място, се прецаква част от маркуча - лампичките не светят ...
Иначе можеш и луминисцентни лампи да сложиш - въпрос на избор и на ... визуални ефекти :)
georgiarg - специалист
Има също така и вариант скритото осветление да се изпълни с неонови осветителни тела, но е по-скъпо и изисква допълнителни инвестиции.
bachest - напреднал
Trifun написа:
... от онези, дето се продават за новогодишна украса - те се включват на 220 волта директно.
Някаква идея от къде могат да се купят и колко струват тези маркучи?
Trifun - специалист
Маркучите се продават в магазините за осветителни тела, както и в магазините за електроматериали. Колкото до цената - ще те излъжа, най-добре да провериш на място.
А идеята на колегата никак не е лоша - с неонови или ултравиолетови луминисцентни лампи белият таван ще започне да "искри" - ефекта ще е суупер направо! Нали се сещате как искрят белите дрехи на хората в дискотеките ? :)
bachest - напреднал
Мерси, ще проверя из магазините. По принцип търся нещо по евтино като вариант. Ако и маркучите се окажат скъпи, ще се насоча към луминисцентно/неон.

Да питам - "пури" на неоновите лампи ли се вика само или на всяка тръба, без значение дали е неон, луминисцентна или друга, ако има такива?
bisplus - специалист
Маркуча струва около два лева метъра.
Osiris - специалист
грешка това не е маркуч контражур се казва ефекта и е изпълнен със светодиоди много е наситена светлината за да е маркуч

а за да получиш ефекта на луминисценция ти трябва ултравиолет :?
bachest - напреднал
Osiris написа:
грешка това не е маркуч контражур се казва ефекта и е изпълнен със светодиоди много е наситена светлината за да е маркуч

а за да получиш ефекта на луминисценция ти трябва ултравиолет :?
ОК, контражур нека бъде. Обаче това нещо вмества ли се в цената, която bisplus е дал - 2 лв. метър? Него също ли да го търся в магазин за осветителни тела и в магазин за електроматериали? Мен ми трябват 6 1/2 метра. Относно цветовете би ми допаднало червено, ако пък няма не е болка за умиране, всякакъв ще ми върши работа.

Благодаря на отзовалите се дотук!
ELEMENTAL - специалист
Със светодиоди при всички случаи ще ти излезе по-скъпо от 2 лева на метър.Светодиодите с яркост 10000-50000мCd са на цени от 0.2лева броя до 0.9 лева броя( като цената зависи от яркоста и цвета на светодиода-червените са най-евтините, а сините и белите са най-скъпи).При всички случаи ще ти трябват поне 40-50 бройки на метър.Не трябва да се пропуска и факта, че ще са необходими и захранващи блокове за светодиодите(средно са на цени м/у 20 и 50 лева
и могат да захранват от 100 до 400 светодиода(в зависимост от мощноста на захр. блок и цвета на светодиодите)).
  • 1
  • 2

Тема "Осветление между 2-те нива на тавана" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: