Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
yyayya - помощник
Здравейте .

Имам един въпрос - от главното табло до апартаментното табло стигат 3 кабела фаза , нула и маса .
По време на свързване на контактите ме посъветваха да откача масата за да разбера къде са фаза и нула по контактите , и да се види кога сработва дефектно токовата защита, така че всичко да е свързано правилно . Тествал съм с пробна лампа.
Контактите са свързани правилно с маса , нула и фаза..... работят , сработва и защитата при контакт фаза /маса през пробна лампа.

Обаче сега главния кабел масата която идваше до таблото е откачена и си виси а не съм отбелязал гнездото където влиза.
така че трябва да я закача на правилното място.

Търси се правилното гнездо за главния кабел "маса" за да се завърже на таблото в апартамента.
DundyTheCroc - майстор
Масата/заземяването не е ли изпълнено както е стандартно с жълто-зелен кабел?
yyayya - помощник
DundyTheCroc написа:
здравейте ,
до апартаментното табло идват 3 кабела, ....повреме на свързване на контактите беше окачена главната маса
до всеки контакт също има 3 кабела , с маса нула и фаза ---всичко е ок .
Но главната маса стигаща до апартаментното табло в момента е откачена и незнам точно от къде я откачих. Искам да я вържа пак на мястото и .
yyayya - помощник
yyayya написа:
DundyTheCroc написа:
здравейте ,
до апартаментното табло идват 3 кабела, ....повреме на свързване на контактите беше окачена главната маса
до всеки контакт също има 3 кабела , с маса нула и фаза ---всичко е ок .
Но главната маса стигаща до апартаментното табло в момента е откачена и незнам точно от къде я откачих. Искам да я вържа пак на мястото и .
и е със жълтозелен , нулата е син
8180 - майстор
Щом ДТЗ работи с откачена входна маса (земя) нещо не е по науката!
yyayya написа:
Контактите са свързани правилно с маса , нула и фаза..... работят , сработва и защитата при контакт фаза /маса през пробна лампа.
.
Е те тази маса ОТКЪДЕ се взе, като е откачена централно???????????

Вероятно си изпълнил схема с ДВУПРОВОДЕН захранващ кабел, при която нулата (РЕN) се разклонява на две - работна (N) и защитна (РЕ) в апартаментното табло, което е грешно в случая.

При теб разделянето е направено в гл. табло и пристигат по два отделни проводника. Нататък не трябва да се обединяват никъде.

Работната нула (ев. синя) се свързва към ИЗОЛИРАНА ОТ ТАБЛОТО разкл. шина/клема/ рейка. От там отиват проводниците (синьо) към консуматорите, някои през ДТЗ.

Защитната нула (земя) се свързва/организира отделно на свързана с корпуса шина. От там отиват жълто-зелените проводници към защитните пластини на контакти и клеми на консуматори.

Ако ти звучи неясно - помощ от приятел, който го разбира.
moimoimoi - майстор
би трябвало в апартаментното табло да имаш две шини,на едната са закачени всички нули/обикновено със син цвят/ а на другата шина да е закачено земното с цвят жълто-зелено.
та главната ти маза/ земно/ трябва да се свърже на заземителната шина
yyayya - помощник
8180 написа:
Щом ДТЗ работи с откачена входна маса (земя) нещо не е по науката!
yyayya написа:
.
Е те тази маса ОТКЪДЕ се взе, като е откачена централно???????????

Вероятно си изпълнил схема с ДВУПРОВОДЕН захранващ кабел, при която нулата (РЕN) се разклонява на две - работна (N) и защитна (РЕ) в апартаментното табло, което е грешно в случая.

При теб разделянето е направено в гл. табло и пристигат по два отделни проводника. Нататък не трябва да се обединяват никъде.

Работната нула (ев. синя) се свързва към ИЗОЛИРАНА ОТ ТАБЛОТО разкл. шина/клема/ рейка. От там отиват проводниците (синьо) към консуматорите, някои през ДТЗ.

Защитната нула (земя) се свързва/организира отделно на свързана с корпуса шина. От там отиват жълто-зелените проводници към защитните пластини на контакти и клеми на консуматори.

Ако ти звучи неясно - помощ от приятел, който го разбира.
И мен ме учуди това когато защитата стаботваше при откачена маса на апартаментното табло
( докато вързвах контактите и тествах с пробна лампа предпазителите изключваха) но си го обясних с евентуално по голям ток през пробната лампа/консуматора ...
Дали в възможно долу на главното табло на входа маса и нула да са свързани на една клема ?? и оттам до апартамента да са ми прекарали 3 кабела ??? и затова да се получава така ??
yyayya - помощник
moimoimoi написа:
би трябвало в апартаментното табло да имаш две шини,на едната са закачени всички нули/обикновено със син цвят/ а на другата шина да е закачено земното с цвят жълто-зелено.
та главната ти маза/ земно/ трябва да се свърже на заземителната шина
да така беше, жълто зеления беше вързан на апартаментното табло ......
но тъй като нямаше сложени контакти докато ги слагах тази жълтозелена маса от апартаментното табло беше откачена за да се види с пробна лампа къде свети , т.е. фазата и нулата .... ..... а за третия кабел ( тъй като е откачен ) оставаше да е масата....обаче защитата сработваше и предпазителите изключваха, което малко ме озадачи но го отдадох на по-голям ток през пробната лампа.

Дали е възможно някъде по-напред във веригата (преди апартамента ) ....да речем на главното табло на входа масата и нулата да са заедно свързани ???? Вече почвам да мисля че това са направили щом предпазителите сработват при махната МАСА от апартаментното табло .
Кики - специалист
Долу в главното табло са свързани земя (маса) с нула., но в твоето табло трябва да са разделени на отделни шини, както и проводниците отиващи към консуматорите.
Обясненията ти нещо куцат или аз не мога да ги разбера, и когато става дума за ток нещата са извън идеята "направи си сам", каквото е заглавието на форума, щото може да се получи "отрепи се сам".
yyayya - помощник
Кики написа:
Долу в главното табло са свързани земя (маса) с нула., но в твоето табло трябва да са разделени на отделни шини, както и проводниците отиващи към консуматорите.
Обясненията ти нещо куцат или аз не мога да ги разбера, и когато става дума за ток нещата са извън идеята "направи си сам", каквото е заглавието на форума, щото може да се получи "отрепи се сам".
мерси ,
значи някой "майстор" дето ми е свързвал таблото в жилището се е престарал преди мене !!
иначе откъде ще е тази "земя" по инсталацията в жилището и как ще ми сработват предпазителите при положение че жълто зеления входящ кабел е откачен от таблото в апартамента

Тема "маса на таблото при дефектнотокова защита" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: