• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте,
Трябва да свържа готварска печка в кухнята, по паспорт 9,9 kW, но при полагане на инсталацията не е предвиден подходящ токов кръг.
Има три отделни токови кръга, с предпазители 20А, от които са захранени различни контакти в кухнята, до контактите стига проводник по 2 или 2,5 кв.мм. (на око, бих могъл да го премеря).
Един такъв кръг ми изглежда крайно недостатъчен, за да захрани печката, удачно ли е да свържа всяка фазова клема на отделен токов кръг, обединявайки нулата (заземяването не е заземяване, защото е свързано заедно с нулата)?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Ne мога да ти помогна, съжалявам, но би ли ми писал каква е печката?
fikata - майстор
Трябва да свържа готварска печка в кухнята, по паспорт 9,9 kW, но при полагане на инсталацията не е предвиден подходящ токов кръг.
Тази мощност по паспорт от 9.9 kW е пълната инсталирана мощност на печката. Т.е при включени едновременно всичките и консуматори /коефициент на едновременност = 1/ при монофазно захранване токът при 230Vще превиши 40 А / теоретично около 43А/
Принципно отделните консуматори на печката могат да се разделят на два или три токови кръга чрез пресвързването им чрез разделяне на отделните консуматори/фурна,котлони и др./ т.е. на входните клеми на печката /както е при трифазно захранване/ при условие,че главният предпазител на етажното табло е по голям от сборната консумация на двата/трите предпазителя при включена печка на пълна мощност плюс някакъв резерв за допълнително включени консуматори.
удачно ли е да свържа всяка фазова клема на отделен токов кръг, обединявайки нулата (заземяването не е заземяване, защото е свързано заедно с нулата)?
Нулевите проводници от кръговете трябва да се съберат на общата клема на работната нула на печката.

Направи аналогия чрез свързване на различни токови кръгове например на фурна и керамичен плот.
Последна промяна от fikata на пон сеп 19, 2016 5:52 pm, променено общо 1 път.
Благодарности, fikata, точно това ми трябваше - потвърждение.
zdravcho - специалист
10kW - малииий да не си си взел доменна пещ :) Сега майтапа на страна, но това да не е профи готварска печка за трифазно напрежение? Казваш "удачно ли е да свържа всяка фазова клема на отделен токов кръг" - колко фазови клеми има тази печка? Ако е за домашно ползване с еднофазно захранване и ако е един цял уред би трябвало да се захранва от едно място - клема с три извода: фаза, нула и заземяване/зануляване. Ако са отделни елементи фурна, котлони, значи отделните елементи си имат всеки своя собствена клема за захранване с въпросните три извода. В този случай ще ти е по-лесно - всеки компонент на отделен кръг - фурната на един, котлоните на друг. Ако е цял уред ще е по трудно - трябва да се отваря и да се бърника вътре за да се разделят. А дали може да стане е друг въпрос. Най-добре кажи каква е печката. И ориентировъчно имай предвид следното: допускаме максимално токово натоварване на електрическата инсталация по 6,5А на кв.мм сечение. Ако инсталацията е с 2,5кв.мм кабели имаме 2,5*6,5=16,25А При 230V захранващо напрежение, това прави максимална консумация от порядъка на 3700-3800W. Не знам какво имаш предвид под "обединявайки нулата", но колкото ток дърпаш от фазата, толкова върви и по нулата. Не е добре да захраниш три консуматора от три различни токови кръга(става въпрос за фазата) и да ги вържеш всички на една обща нула.
fikata - майстор
zdravcho
Нормално всяка битова готварска печка има възможност за монофазно и трифазно захранване.
Това е една от причините тези уреди да не се предлагат с кабел и щепсел. Зависи каква е домашната инсталация. За монофазно захранване обикновено на клемите за захранване на уреда фабрично се доставят и пластинчати мостчета, който да се ползват при захранване 230V
zdravcho - специалист
Не съм обръщал внимание на това(най-вероятно защото не ми се е налагало), ще погледна ако не забравя някой път като я вадя за почистване. Но yotce не споменава за трифазно захранване. Казва че има отделни токови кръгове, но те са си на една фаза. Не ми е ясно какво точно има предвид под обединяването на нулата.
fikata - майстор
Не ми е ясно какво точно има предвид под обединяването на нулата.
Всички нулеви проводници от вътрешната инсталация на печката се събират на една клема.
На тази обща клема ще се свържат и нулевите проводници от токовите кръгове.
DundyTheCroc - майстор
Всъщност не е баш трифазно, а вътрешно нагревателите са разпределени относително равномерно на трите фази. Наистина има и истински трифазни печки на 380/400 волта, но те не работят нормално на 230 волта.
Предполагам на колегата печката е фурна около 2.5-3 киловата, останалото 4 котлона с различна мощност.
zdravcho - специалист
fikata написа:
Не ми е ясно какво точно има предвид под обединяването на нулата.
Всички нулеви проводници от вътрешната инсталация на печката се събират на една клема.
На тази обща клема ще се свържат и нулевите проводници от токовите кръгове.
Ако е така съм съгласен. :partyman:
Дано и yotce да е имал това предвид, и не си спести събирането на нулевите проводници на отделните кръгове в общата нула на печката
  • 1
  • 2

Тема "Свързване на готварска печка на 2 или 3 отделни кръга" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: