Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
antonioven - специалист
Здравейте, моля обяснете как става поръчването и доставката на компоненти и платки и не само това от "AliExpress"? Въпросът е засегнат в началото на тази тема.

1.Как става плащането? Само с кредитна карта може ли и с дебитна карта?
2.Цените са обявени в долари/евро и други валути, възможно ли е да се плати с левова карта?
3.За доставката. Посочени са различни варианти, най-бавната в повечето случаи е посочена като безплатна. Наистина ли е безплатна и къде става получаването на стоката, в пощенският клон ли?
4.Въпросът за мито и ДДС. В посочената тема се спомена че за пратки на стойност над 15 € се дължи мито/ддс. Възможно ли е избягване на плащането като се раздели поръчката на няколко малки пратки.
ilian ivanov - специалист
Аз плащам с дебитна карта Виза електрон на Фи банк.Вкарвам пари колкото ми е нужно.Сметката е левова и те си ги смятат по курса.Ако е безплатна доставката, си е такава.Пратките се получават в пощата.Някога обаче са ми ги носили и в къщи.Митницата не ми е хващала китайски пратки(да чукам на дърво), но сингапурските- винаги.Плащаш си ДДС-то и си вземаш пратката.Трябва да им представиш принтирано копие на поръчката.
gnt69 - майстор
Другия вариант е да ги разбиеш или през няколко дена , или да пазаруваш от различни китайци. Общо взето каквото продава единия го продава и другия. Случвало ми си е да групират пратки щото имали няколко профила в алиекспрес а продавача е един. Всичко идва евтино ама трябва чакане.
Virtex - майстор
Виж си само курса дали е изгоден, че някои банки си слагат такси за такива операции.

ДДС и мито - зависи колко е голяма и тежка пратката и какво е писал китаеца на формата за информация.

Напоследък не са ми спирали пратки, но аз не поръчвам над 2кг неща.

От Китай чрез DHL са ми идвали LCD екрани ( 2.4" ) със стойност $100, но декларирани като $10 и съответно не съм плащал нищо.

Та много зависи какво ще пише китаеца и колко ще е ядосана лелката в клона и дали ще иска да се заяжда ( и това съм имал ).
krasi92 - майстор
Мислиш ли че темата ти е за този раздел и какво общо има с електротехниката
engineer - специалист
Ми темата ако беше в друг раздел, нямаше да я видя. Ама нека админите преценят. Все пак и аз пазарувам от Китай, включително ел. джунджурии.
1. Плащам с дебитна карта Виза електрон (левова), или през paypal, пак със същата карта.
2. Автоматично се обръща валутата по курса за деня. Малко губиш, но предвид ниските цени разликата е доста приемлива.
3. Наистина е безплатно (естествено ако е обявено). Идва до пощенски клон. На входа на блока ми залепят хартиено известие за пратка. Веднаж се излъгаха да ми звъннат по телефона. И двата случая са малко екстра, понеже аз едновременно с тях научавам че ми е дошла пратката с проследяващия номер.
4. Най-голямата ми покупка беше за $108 (но по-малко от 1kg) и нямаше мито. Колеги споделига, че ония от митницата се мръщят над $150. Както стана дума, искат принтирано копие на поръчката.
Един колега-тарикат направил следният шмекер: Поръчката е налична в .PDF, но може да се манипулира. Променил сумата и така го разпечатал. След кратка патардия в митницата нищо не платил.
naB4o - специалист
И аз съм фалшифицирал ПДФ в това число и извлечение от банка, за да спестя едно ДДС+мито на $200. И то не за друго, ами щото беше декларирано на $10 и аз такива документи и "направих". И им казах, че аз съм платил толкова, като не искат да го дават - да го връщат обратно, а аз 10те долара ще си ги получа и така. Последния телефон го пратиха първо до Англия, и после до тук, като там Английския "китаец" плати митото за ЕС.
Ама врътки много има :)

Тема "Поръчка на платки от Китай." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: