Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Значи получих следния интересен въпрос:
При трифазно табло подвързано с 2.5 квадрата кабел и нула също 2.5 се вържат на всяка фаза монофазни печки всяка по 5 kw N ще издържи ли?
Аз лично зацепих и не можах да отговоря след време обаче помислих и също така поразпитах много по опитни от мене колеги и те ми обясниха че при едновременно натоварване на фазите се получавало звезден център и изходното напрежение било по малко така че щяло да издържи.Опитах да ги поразпитам но не споделиха повече.Та някой може ли да ме светне по този въпрос?
tzetz009 - специалист
На теория ако фазите са еднакви по напрежение (абсолютен прецедент :-D ) и печките са точно по 5 kW (съвсем възможно) по нулевия проводник няма да протича никакъв ток !
Antonii - майстор
И ако са включени едновременно.
hidrazin - майстор
Novaka88 написа:
Значи получих следния интересен въпрос...
Заеба...ваш тъпия фейсбук и сядаш над учебниците.
Там има отговор на въпроса ти.
:partyman:
rado_ev - специалист
Ще издържи, но на горната граница. С достатъчна за практиката точност меден проводник със сечение 2,5 мм.2 издържа около 23 - 25 ампера.Това е в зависимост от полагане, брой жила и т.н. Печка с мощност 5000 вата при напрежение 230 волта трябва да консумира 21,74 ампера. Това е на проводника на една фаза. Ако печката работи постоянно на пълна мощност, работата е малко на кантар. По-добър вариант е кабелът да е със сечение 4 мм.2 на жилата.
tzetz009 - специалист
Абе хубаво смятате , но има още нещо !!! Според мен също трябва да е 4 "квадрата" , защото ако се повреди едната печка (почти винаги става) токът по нулевия проводник става .... ампера ! Хайде смятайте наново ! :partyman: (По-малко е от 43,48 А :-D )
Zlateff - специалист
[quote="Novaka88") те ми обясниха че при едновременно натоварване на фазите се получавало звезден център и изходното напрежение било по малко така че щяло да издържи.[/quote]
Значи, ако няма едновременно натоварване на фазите,няма звезден център ?Бриех ти да видиш :d Това явно е някаква нова звезда и във форума и във електротехниката :-D :-D
valentino76bs - майстор
tzetz009 написа:
Абе хубаво смятате , но има още нещо !!! Според мен също трябва да е 4 "квадрата" , защото ако се повреди едната печка (почти винаги става) токът по нулевия проводник става (колкото по едната фаза) ампера ! Хайде смятайте наново ! :partyman: (По-малко е от 43,48 А :-D )
tzetz009 - специалист
Валентино , ша имаш да вземаш ! Въобще не е толкова !!!!! :cool: [-( [-(
nikolovvd - майстор
Няма начин и трите консуматора да работят в един и същ момент и с една и съща мощност.
Дори да работят на максимална мощност, след като достигнат желаната температура - изключват нагревателите, а голямата мощност предполага бързо достигане на температурата.

Тема "Въпрос" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: