Здравейте ! Имам молба! Трябва ми адекватен и добър съвет за следния проблем! Става дума за кабел 4х10кв. които прекарах преди време в един таван в една дискотека и въпросния кабел е за захранване на светлинни ефекти и звук! Всичко това е монофазно но фирмата с ефектите и звука казаха да пусна такъв кабел! Та захраних въпросния кабел преди 2 седмици към ел. табло! Цъкнах предпазителя у всичко си беше Ок! изключих го и оставих така! В началото на седмицата дойдоха от въпросната фирма и започнаха да дупчат в плочата през гипсокартона и да набиват шпилки за захващането на ефектите! До тук Ок,но ме помолиха да им захраня една табло до DJ ! На 2 реда! Единия ред предпазители за ЗАХРАНВАНЕТО на звука а другия за захранването на Ефектите! Монтирах таблото,предпазителте сложих захраних и кабелите за ефектите!След това отидох до главното табло и исках да захраня силовия кабел които отива към Dj -въпросния 4х10кв. И в момента на дигането на 3-фазния предпазител изключи главния! С две думи при дупченето явно са закачили някое жило което окъсява! Молбата ми е тъй като на тях им трябват 2 фази за всеки по отделно и нулата..как най лесно да разбера кое жило е удареното,но ме съмнява че са 2 щом окъсява! И удареното или ударените да използвам за нула а здравите за фази! Пробвах с мултицета пуснах от единия край едно трафче за ЛЕД лента пробвах едно по едно жилата като захранвах с + и - и отчиташе волтажа! въртях всички варианти и уж е Ок а изключи! Моля дайте съвет как да процедирам!!!!!
е имаш 3 фази,откачаш едната от предпазителя и пробваш дали ще задържи .
другия вариант е с мега-ом-метър да мериш изолационно съпротивление между отделните жила
а може и с пробна лампа
а щом не им трябва трифазно захранване по добре сложи два еднополюсни предпазителя