Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
klicksa - помощник
Здравейте, нов съм във форума и бих искал да ви попитам няколко въпроса. Изчетох няколко теми свързани с моя въпрос, но бих искал да ви попитам по-конкретно за кондензатора, който ще ми е необходим да пусна трифазния мотор на една фаза. Та ще прикача снимката с табелката на мотора и бих искал да попитам какъв точно кондензатор ще ми трябва, колко волта и колко микрофарада и дали само работен кондензатор ще е достатъчен? Изображениеimg host
moimoimoi - майстор
ще ти трябва и пусков 180-240 микрофарада/400волта
работен 90-120 микрофарада 400волта
съответно и един ключ рига

Прикачен файл

att-43afd4c7d12c8220V.gif
att-43afd4c7d12c8220V.gif (9.93 KиБ) Видяна 2397 пъти
klicksa - помощник
Днес питах в един магазин и ми предложиха работен кондензатор 80 микрофарада и казаха че би трябвало да стане, но не бях сигурен и не го взех. А какво представлява този ключ рига и дали без него би могло да стане?
iliya_i - майстор
klicksa написа:
А какво представлява този ключ рига ...?
Това
klicksa - помощник
Добре де а без този ключ може ли, тоест мотора да работи само когато го включа в контакта?
Последна промяна от klicksa на пет дек 30, 2016 8:23 pm, променено общо 2 пъти.
valentino76bs - майстор
klicksa написа:
Добре де а без този ключ може ли, тоест мотора да работи само когато го включа в контакта?
Може ама е тъпо.Пробвай само с един кондензатор!За какво го ползваш?
iliya_i - майстор
Този ключ има три контакта. Двата са задържащи и служат да включат нулата и фазата към работните намотки на мотора.
Третият е незадържащи контактува само докато натискаш бутона с ръка. През него ще захраниш пусковия кондензатор.
Може и без този ключ, но тогава ще ти трябват и ключ и отделен бутон за пуск. И ще трябва много да внимаваш при пускане на мотора. Първо да натискаш бутона за пуск и да го задържиш и после да включиш захранването му. Едно невнимание от твоя страна и мотора може да изгори. Този ключ за под 10 лева ти решава проблема за 10 години напред.
klicksa - помощник
Ами още за нищо не го ползвам, но искам да го направя да върви, иначе бих си направил от него шмиргел :) , аз в нас имах един пусков кондензатор 180 микрофарада мисля че беше и се пробрах да го пусна само с него и си тръгна без проблем, но след около 1 минута започна да пуши кондензатора :D и го изключих и си мисля, ако взема един работен кондензатор 90 микрофарада например и само с него да си го пускам, стига да му е достатъчен и да не гори, дали ще стане? Гледах в една схема, че за всеки 0,25kw дават 20 микрофарада, тоест на моя, 1,5kw, му трябва работен кондензатор 120 микрофарада, но във викиват нямат 120, имат 100 микрофарада, дали ще е ок, или пък 90, не знам кое ще е по добре?
moimoimoi - майстор
а за колко волта е кондензатора дето го имаш?
klicksa - помощник
ами мисля че пишеше 280в, знам че трябва да е 400 :D

Тема "Трифазен ел. мотор към монофазен?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: