Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
mupk0 - специалист
Имам бойлер Теси със сухи нагреватели. Искам да направя бойлера да работи с таймер. Максималната му мочност е 2400 вата , като досега е все работил все на единият нагревател ( 1400 вата ). Искам да го огранича да работо само вечер на 1400 вата. Видях че има из магазините разни таймери за контакт . Видях един уж кадърен за 6лв с мощност 3600 вата. Според продавачката нямало проблеми и някви хора дори ги взимали за духалки. Идеята ми обаче е следната: махам кабела от бойлера , правя контакт външен , слагам таймера и след това трябва с щепсел да вържа бойлера. Тоест от таймера до бойлера трябва да сложа многожилен кабел. Проблем ли ще е ,че не е солиден или не е проблем? Бойлера не се намира в банята. Отделно...има ли щепсели за твърд едножилен кабел? Че не си представям как ще навра 3х3кв в щепсел...
moimoimoi - майстор
трябва ти кабел швпс 3х2.5мм*,щепсел,контакт и таймер
мощноста на единия нагревател ти е 1200 вата,реално е около 1000,имам го същия бойлер с часовник и аз си го ползвам само на една степен на нощна
само че аз съм с по тънък кабел и проблем нямам
zz_stefanov - майстор
Бойлер на щепсел в контакт никога. [-X
Има си таймери за табло. Нулата при двупроводна инсталация и "P" при трипроводната не бива де се прекъсват никога.
Кики - специалист
zz_stefanov написа:
Бойлер на щепсел в контакт никога.
Що? ко ши му стане на бойлера, или може би щепсела, или кабела? Кво е по-различен бойлера от един маслен радиатор или печка Раховец, примерно?
Ако е правилно направено всичко проблема е никкъф.
Кики - специалист
zz_stefanov написа:
Бойлер на щепсел в контакт никога.
Що? ко ши му стане на бойлера, или може би щепсела, или кабела? Кво е по-различен бойлера от един маслен радиатор или печка Раховец, примерно?
Ако е правилно направено всичко проблема е никкъф.
moimoimoi - майстор
проблема е че трябва фазата да минава през терморегулатора на бойлера, а това с щепсел е 50:50, естествено може да се бележи как точно трябва да се включва щепсела в контакта.
ако фазата не минава през терморегулатора то това значи че фазата отива"директно"в нагревателя и при лек пробив в нагревателя трябва да се надяваш на термозащитата да сработи или на клапана за високо налягане.

същото важи и за таймерите,те прекъсват само единия проводник, и е добре така да се сложи че да прекъсва фазата, че като е изключил таймера да знаеш на 100% че в уреда няма фаза
zz_stefanov - майстор
. :)
Последна промяна от zz_stefanov на пет дек 30, 2016 7:52 pm, променено общо 1 път.
zz_stefanov - майстор
На бойлера нищо няма да му стане, опасно е за къпещия се/миещия се.
Затова нулата и "P" не се трябва да преминават през щепсели, ключове, релета...
И не е проблема само фазата да минава през терморегулатора, защото когато ти нагори нулата на контакта ще ме разберете тогава.
Електротехниката не е за направи сам.
moimoimoi - майстор
е то таймеру за това е сложен да пуска бойлера само нощем,предполага се че бойлера се ползва денем
и все пак е препоръчително когато човек се къпе да е изключен
и винаги може да му се докара постоянна нула/заземление на бойлера

то тогава дай и пералнята да вържем на твърда връзка че и на нея може нулата да нагори,че и тя има общо с водата

една дтз решава проблема донякъде с безопасността при бойлера
zz_stefanov - майстор
Ми горе съм написал, таймер и контактор напъхани в бойлерното табло, може и ДТЗ, но като знам колко бързо пробиват нагревателите се ще е сработила :)

Тема "използване на многожилен кабел за бойлер." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: