Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
pif4o - специалист
Здравейте колеги преди 10 години с ваша помощ и най вече с помоща на колегата Милен които за съжаление от години не виждам в форума си смених инсталацията на етжа, да чукна на дърво никви дертове от тогава с нея, въпреки че сега си виждам някои грешни но е изпълнена с 2 дтз и никога не са падали безпричинно.
Сега идва ред да сменя на сутерена, с моите познания натрупани от вас тогава спретнах една скица и се обръщам към вас да кажете що годе вярно ли съм я замислил. Ето и малко пояснения, на скицта има 6 кръга, от старата инсталация ще запазя само осветлението тук там, то не е нарисувано. Кръговете ги изреждам от ляво на дясно, зелена линия е 3х2,5 а с лилаво е 3х4, малките квадратчета по кръговете са контакти, та значи:
1 ви кръг зелена линия 3х2,5кв ще отива за аспиратора и двата контакта горе на кухнята бушон за нея 25 А
2 ри кръг лилава линия 4х3кв на нея се вижда бойлер под мивка 2кв и хладилник, до тях ще е 4кв, след тях тръгва 3х2.5 за останалите 2 контакта в помещението, предпазител 25А.
3 ти кръг един кабел 3х4 за фурната с плот за вграждане с два котлона предполагам обща мощност на уредите 6 кв предпазител 25А
4 ти кръг зелена линия 3х2,5кв преминава без прекъсване до спалнята за 4 те контакта в нея с евентуални консуматори климатик или радиатор или печка 20А предпазител за нея.
5 ти кръг тръгва с 3х4кв до разпределителна кутия в пералното, там се разделя на две с проводник 3х2,5 една линия за контакт за пералнята и срещу него контакт в коридора и една линия за евентуална печка в банята и един контакт в кухнята с не знаино предназначение най вероятно ТВ и друга дребна техника. Предпазител 20А
6ти кръг 3х4кв бойлер 2кв, предпазител 16А. Всички предпазители са марка LS не знам какво ви е мнението на тях но предвид мащаба на целия ремонт на сутерена се търси и по изгодна цена.
Общо взето е така, гледал съм да имам максимално малко връзки както виждате само една разпределителна кутия, разпределението по контактите в стаите ще се извърши с контакти за панелен монтаж подови атра които ползвах и на етажа, много ги харесвам защото ги ползвам и за разпределителни кутии, кабела влиза в контакта и излиза за следващия без дори да го прекъсвам. В таблото няма да има ДТЗ защити и главния предпазител е 32А до таблото ще има 2 метра кабел 2х6кв преди него електромер и съответно захранването в главното табло. Връзките се изпълняват с клеми ВАГО с които правих и етажа и никакъв проблем с тях а се работи просто чудесно :) Очаквам вашите мнения и препоръки, материалите са купени ако го одобрите или внесете корекции ги нанасям и утре го почвам :)
Ето и схемата:

Прикачен файл

el tablo.jpg
Последна промяна от pif4o на съб фев 04, 2017 11:10 am, променено общо 1 път.
kolev_k - специалист
А бе що все си мисля,че "удобрение"се пише с О отпред?Ама щом така ти е удобно-става.
nikolov333 - майстор
Ами нещата не са се променили кардинално в последните 10 години още повече, че тогава сте монтирали ДТЗ..а сега ги икономисвате. Според мен поне една обща на кръговете с контактите си е задължителна, още повече, че нямат "детска" защита и позволяват да се бърка в отворите им. Аз лично на контактите сложих 16А предпазители и поне докато не започнат да произвеждат 25А контактни излази, ще си карам с тях. Не разбрах захранващия кабел до таблото защо е 2 а не 3х6мм2 още повече, че е само 2 метра..
preslav - майстор
kolev_k написа:
А бе що все си мисля,че "удобрение"се пише с О отпред?Ама щом така ти е удобно-става.
А бе то и удобно може да се напише с О отпред, ама не става.
pif4o - специалист
У-то е заменено с О, голема драма, урок по граматика, ми не съм толкова грамотен кво ся.
pif4o - специалист
nikolov333 написа:
Ами нещата не са се променили кардинално в последните 10 години още повече, че тогава сте монтирали ДТЗ..а сега ги икономисвате. Според мен поне една обща на кръговете с контактите си е задължителна, още повече, че нямат "детска" защита и позволяват да се бърка в отворите им. Аз лично на контактите сложих 16А предпазители и поне докато не започнат да произвеждат 25А контактни излази, ще си карам с тях. Не разбрах захранващия кабел до таблото защо е 2 а не 3х6мм2 още повече, че е само 2 метра..

Таблото (старото за цялата къща е вън от сградата) преди ЕВН да го изведат на улицата си седи пред входа на сутерена, до него идва кабел от ЕВН с две жила демек мрежата не е трипроводна, от него отива захранването горе на етажа и долу на сутерена, и понеже захранващия кабел за сутерена е 2х4 (понеже ток почти не се ползваше до сега там) , за това реших да го сменя с 2х6. Какъв е смисъла от 3х6 след като в старото таблото няма трета шина. Та затова реших че дали нулите и заземяването ще са вързани в вътрешното табло заедно и от там ще отиват до външното табло на 2 метра заедно е все тая. Ако има логика да не е така готов съм да я променя. ДТЗ с какви параметри да избера?
Последна промяна от pif4o на съб фев 04, 2017 11:29 am, променено общо 1 път.
preslav - майстор
pif4o написа:
nikolov333 написа:

Таблото (старото за цялата къща) преди ЕВН да го изведат на улицата си седи пред входа на сутерена, до него идва кабел от ЕВН с две жила демек мрежата не е трипроводна, от него отива захранването горе на етажа и долу на сутерена, и понеже захранващия кабел за сутерена е 2х4 (понеже ток почти не се ползваше до сега там) , за това реших да го сменя с 2х6. Какъв е смисъла от 3х6 след като в старото таблото няма трета шина. Та затова реших че дали нулите и заземяването ще са вързани в вътрешното табло заедно и от там ще отиват до външното табло на 2 метра заедно е все тая. Ако има логика да не е така готов съм да я променя. ДТЗ с какви параметри да избера?
Не ти трябват 3Х6.
FM STEREO - специалист
Линията от улицата до таблото е винаги двупроводна,от таблото на вътре трябва да е трипроводна! Щом ще правиш наново го направи както трябва,трипроводно за да ти е сигурна работата. При трипроводната,заземителният (занулителен) проводник не се намира под товар,през него ще протече ток на късо при евентуална повреда по някой уред или по линиите на инсталацията,което гарантира сигурна защита. При двупроводната за зануляване се използува работната нула,която почти винаги е под товар и има по голяма опасност от прекъсването и а от там и опасното офазяване на електруредите. И на последно място,трипроводната инсталация позволява монтирането на ДТЗ,което при двупроводната не може да се осъществи.
nikolov333 - майстор
Нищо не пречи да е 3х6, освен ако не е купен вече..
pif4o - специалист
Колега FM STEREO къде прочете че инсталацията ми е двупроводна? всичко в сутерена до таблото с бушоните и ДТЗ защитата е трипроводно, двупроводно е само захранването на това табло до външното старо табло дето са двата кабела на евн. Не е проблем да сложа тея 2 метра 3 х 6 ама какво ще подсигуря с тях? че нилата от вътрешното табло до външното няма да прекъсне в връзката на шината във вътрешното табло? и ще остане да разчита на третото жило за да я отведе до общата им точка в външното табло ? Ако разбирам правилно искате да кажете да не връзвам нулата и земята на една обща шина в вътрешното табло, а да навържа нулите на една шина а земята на друга шина и от там на вън до външното табло да излязат с 3х6кв кабела където нулата и земята ще са на едно с нулата на ЕВН? В момента схемата изглежда ето така (зеления път) каква ще е разликата ако изглежда по синия път:

Прикачен файл

схема.jpg

Тема "Одобрение на ел инсталаци в сутерен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: