Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте,

малко предистория за да съм по - ясен:
Реших да се топля с конвекторни електрически печки за зимния сезон 2016-17. Живея в малък тухлен апартамен на 3ти етаж с 2 стаи свързани с коридор. Стаите са с размери 16кв спалня и 20кв всекидневна . Сложих по един 2кв електрически конвектор Елдом с електрически терморегулатор във всяка стая. И резулата за декември при постоянно включени конвектори настроени на 23 градуса е сметка от 300лв. Това тутакси ме жегна и ми стана топло :) Реших да се вгледам малко как точно работят и забелязах, че почивките не са чести и в момента на достигане на горната граница зададена на терморегулатора който ВЪТРЕШЕН /не съм се решил да разглобя и да видя къде е точно датчика/ печката се изключва за 5-10 секунди, после се включва отново за 30 сек, после се изключва отново за някакъв кратък период следва включване отново за 10сек и после си почива 1мин.
Искам да оправя точно този проблем , за да намаля пусковите токове - мисля че хистерезиса на самото реле и разположението на датчика управляващ печката не са много изпипани.
Идеята която ми щукна е да си извадя външен за системата датчик, който да локализирам някъде средата на стаята и да следя температурата там.
Или да сложа някакво реле време което да шунтира този времемви помеждутък, в който се включва и изключва конвекторът.

Ще съм благодарен и на други идеи от ваша страна.
Благодаря предварително!
Поздрави
Мартин
hidrazin - майстор
Здравей и добре дошъл. Това дето си решил:
mx13 написа:
Реших да се топля с конвекторни електрически печки за зимния сезон 2016-17.
едно много, много, ама много неразумно решение. Да не кажа нещо друго...
Разбира се има начин да им подобриш работата за да консумират по-малко.
Единия е да ги смениш с климатици.
Другия - да стоиш на студено или да отопляваш само едната стая.
За съжаление това е решението. Е, може да минеш и на кюмюр... :-D
:partyman:
gogo7777 - майстор
Не съм съгласен....Аз съм се топлил с такива печки и съм доволен. За 2 стаи е добре. Повече от 130 кинта сметка не ми е идвала ама и не са работили 24 часа, а около 12 :wink: Имаха вентилатор и доволно прецизен датчик.
23 градуса е много за настройка на термо датчика.
За съжаление, тази гениална моя идея е продиктувана от други неволи! :| Напълно разбирам, че при кпд 1 няма как да е друго ятче.

Но въпросът е дали с малки промени мога да ги накарам да са по-добри репективно по-икономични.
Направи ми впечатление,че когато го усиля /задам по-висока температура/ и конвектора загре хубаво изходната температура е над 100 градуса и потока от въздух е доста силен. Това ме кара да си мисля,че за да е ефективен трябва нагревателя да е силно загрял -> започва да ме глозга идеята за по-дълги почивки и репективно по-дълги работни цикли ! Това ще доведе до по-забележими температурни амплитуди в стаята, но съм готов да го преглътна! 2-3 градуса не мисля, че ще са голям проблем. Утре ще взема ампер клещите и ще направя малко замервания!

Мартин
DMN - майстор
Ами каквото и да правиш с тия печки и постоянно поддържане на 23 градуса, не виждам как може да оптимизираш нещата и да намалиш сметката за тока. Те тия печки реално нямат загуби, че да се опитваш да подобриш нещо, то ще е за сметка на температурата в стаята. Сметката ще се намали с намаляването на градусите.
krasi92 - майстор
Изолираи си апартамента за да не губиш топлина и сметките ти за отопление с недоразумението Елдом може би ще паднат на половина.Според мен само богатите хора могат да си позволят отопление на електрически конвектори при тия цени на тока.Ако ти се оптимизира мога да ти дам два радиатора Смядово.
fbr - майстор
Прословутите със своята ящност духалки, са всъщност по-добър начин на отопление, отколкото конвектора, който топли тавана, и комшията отгоре, ако няма изолация. Духалката поне завърта въздуха и няма това разслоение на ниска температура долу, и висока температура на тавана.
zdravcho - специалист
fbr написа:
Прословутите със своята ящност духалки, са всъщност по-добър начин на отопление, отколкото конвектора, който топли тавана, и комшията отгоре, ако няма изолация. Духалката поне завърта въздуха и няма това разслоение на ниска температура долу, и висока температура на тавана.
Не говориш сериозно нали...
hidrazin - майстор
gogo7777 написа:
Не съм съгласен....
Че кой те пита??? Я мое се топлим на мангал и па да ми е харно. :-D
А питащия е яко в кереча. :shock:
Миналата седмица един компютърен гений ми обясняваше ....
....как си бил сложил от от тея тъпите конвектори АДАКС и били по-икономични от климатиците....
Нооооо.... няма лошо. Те компютържджиите по принцип са си пръчки...
:partyman:
zdravcho - специалист
mx13 написа:
печката се изключва за 5-10 секунди, после се включва отново за 30 сек, после се изключва отново за някакъв кратък период следва включване отново за 10сек и после си почива 1мин.
- малко странни ми се виждат тези интервали на работа
mx13 написа:
Идеята която ми щукна е да си извадя външен за системата датчик, който да локализирам някъде средата на стаята и да следя температурата там.
. И ще опънеш кабели от конвектора до средата на стаята? Или ще ползваш някаква безжична система чиято цена ще е съизмерима с цената на печката?
mx13 написа:
Искам да оправя точно този проблем , за да намаля пусковите токове - мисля че хистерезиса на самото реле и разположението на датчика управляващ печката не са много изпипани.
- пусковите токове или интервалите на пускане? Пусковите токове зависят от товара.
mx13 написа:
Реших да се топля с конвекторни електрически печки за зимния сезон 2016-17.
- защо така, не е ваше жилището или предстои ремонт, че не си инвестирал в някакъв друг вариант за отопление?
При тези отоплителни уреди няма какво да подобриш, че да ти намалеят сметките за ток. За целта мисли за други варианти за отопление и намаляне на топлинните загуби. Това нещо 2000 на Елдом е панелен конвекторен радиатор с алуминиев Х-образен нагревател, или конвекторна печка на която нагревателя е като на духалките - намотана "жица"? Не че има особено значение, но първия вариант е за предпочитане.

Тема "Идея за подобряване работата на конвекторна печка Елдом 2000" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: