• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kolev_k - специалист
Имаме понижаващ траф(трифазен) от 20kV на 0.4кV на който вторичната намотка е триъгълник или звезда без заземен център(т.е. един вид разделителен трансформатор).Въпроса е ще ме изтряска ли тока ако се уловя за едната фаза на ниското напрежение?Вариант 1:нямаме никакви жици след трафа.Вариант 2:имаме кабел под земята или въздушна линия(говоря за ниското напрежение)
sinfon - специалист
Фаза и нула са условни понятия. Освен ако единият извод на трансформатора не е заземен, няма как да те удари тока.
Докато нищо не е заземено, имаш условно начало и край на намотката.
И все пак, не виждам защо би си правил подобни тъпи експерименти. Ако нещо не е точно както го обясняваш или го мислиш, ще се изпечеш като препечена филийка.
п.п Не виждам каква ти е работата при 20 КИЛОВОЛТА линия да си правиш експерименти с трафове?! Каква работа имаш въобще ти там и защо пипаш?
Последна промяна от sinfon на чет фев 23, 2017 9:37 pm, променено общо 1 път.
iliya_i - майстор
kolev_k написа:
Имаме понижаващ траф от 20kV на 0.4кV на който вторичната намотка е триъгълник или звезда без заземен център(т.е. един вид разделителен трансформатор).Въпроса е ще ме изтряска ли тока ако се уловя за едната фаза на ниското напрежение?Вариант 1:нямаме никакви жици след трафа.Вариант 2:имаме кабел под земята или въздушна линия(говоря за ниското напрежение)
По-добре не пипай! Защото неустановения потенциал не значи липса на потенциал спрямо замята. Той ще се установи, чак след като пипнеш!

П.С. Ако случаяно решиш да пипнеш, очаквам после да споделишвпечатления :-D
kolev_k - специалист
Ами ако имаш вързани жици,какво ще кажеш за паразитните капацитети?
kolev_k - специалист
sinfon написа:
п.п Не виждам каква ти е работата при 20 КИЛОВОЛТА линия да си правиш експерименти с трафове?! Каква работа имаш въобще ти там и защо пипаш?
Това ми е професията пич.работя в електроцентрала.имаме си 6,20,и 110кV.А и не съм казал че ще пипам 20-те киловолта.Май не четеш внимателно.
Последна промяна от kolev_k на чет фев 23, 2017 9:51 pm, променено общо 1 път.
sinfon - специалист
kolev_k написа:
Това ми е професията пич.работя в електроцентрала.имаме си 6,20,и 110кV.
И като работиш в централа и имаш 20 киловолта напрежение защо по дяволите задаваш подобни въпроси, след като би следвало да имаш квалификация, за да оперираш с това оборудване? Какво ще стане, ако докато си правиш експериментите нещо объркаш откъм високата страна?
Ако не заземиш извод на трафа няма да те удари ток, защото няма от къде да се затвори веригата между двата извода на трафа. Обаче жална ти майка, ако сценария не е такъв или има още нещо. Аз с 3 фазен ток и линии с високо напрежение не бих си правил експерименти.
Виждал съм как гърми трифазно табло :!:
Последна промяна от sinfon на чет фев 23, 2017 9:52 pm, променено общо 1 път.
shotik - майстор
kolev_k написа:
sinfon написа:
След като работиш това , то ти би трябвало да знаеш какво става в описания случай.
Ако работиш нещо друго , би трябвало при започване на работа да са ти направили инструктаж , къде НЕ трябва да се пипа и приближава !
GalinBelos - специалист
kolev_k написа:
sinfon написа:
Това ми е професията пич.работя в електроцентрала.имаме си 6,20,и 110кV.А и не съм казал че ще пипам 20-те киловолта.Май не четеш внимателно.
Господи слез и си прибери вересиите ! Дай на началниците си да прочетат това и да те уволняват докато е време ! Ти си опсен за себе си и за твоите колеги !
sinfon - специалист
Представяте ли си какво ще стане, ако направи късо на 20 киловолта? Или случайно вземе, че пипне не просто едната фаза на трифазното, ами тоководеща част на едната фаза и другата фаза в ръка?!
Той нито един проводник на трафа не бие ток, ако няма заземен извод. Освен ако не пипнеш и двата. Или не е достатъчно високо напрежението да станеш от диелектрик през въздуха да затвориш веригата.
А тоя траф ако е свързан някъде, дали машината не е заземена и е с перфектна изолация, така че да няма възможност да се затвори верига през Земя?
Последна промяна от sinfon на чет фев 23, 2017 9:59 pm, променено общо 1 път.
kolev_k - специалист
sinfon написа:
kolev_k написа:
Какво ще стане, ако докато си правиш експериментите нещо объркаш откъм високата страна?
:!:
Ти добре ли си?Все едно да си объркам предницата и задницата на колата.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Ще ме удари ли тока?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: