Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
malgitobi - специалист
Здравейте!
Има ли някакви негативи, ако ползвам кабел 3 х 2.5мм2 (меден, многожичен) за електрическа кана 1000w?
DMN - майстор
Няма. Освен, ако каната не е на повече от 300м. от контакта, но дори и тогава проблема ще е относителен.
zdravcho - специалист
Не. Даже и 1,5мм2 да сложиш пак няма да е проблем, ако каната със сигурност е 1000W. Те китайците ор`гинално вграждат 0,75мм2.
malgitobi - специалист
Много ви благодаря!
А може ли да ми кажете какво сечение на кабела е необходимо за 1000w уред и за такъв 2000w?
preslav - майстор
malgitobi написа:
Много ви благодаря!
А може ли да ми кажете какво сечение на кабела е необходимо за 1000w уред и за такъв 2000w?
http://www.eltro-bg.com/articles_2.htm
PCL82 - майстор
Електрически няма проблем. Проблем има механически и икономически. Дебелият кабел е тежък и твърд. Ако виси може да повлече поставката и да стане беля или трудно да се подреди без да надига.

За гъвкави кабели с малка дължина на уреди производителите ползват:
0,75мм2 до 1кВт, 6А
1мм2 до 2 кВт, 10А
1,5мм2 до 3,5кВт, 16А

При реактивен товар или продължително работещ товар се избира обикновено една степен по-дебел.
malgitobi - специалист
PCL82 написа:
Електрически няма проблем. Проблем има механически и икономически. Дебелият кабел е тежък и твърд. Ако виси може да повлече поставката и да стане беля или трудно да се подреди без да надига.

За гъвкави кабели с малка дължина на уреди производителите ползват:
0,75мм2 до 1кВт, 6А
1мм2 до 2 кВт, 10А
1,5мм2 до 3,5кВт, 16А

При реактивен товар или продължително работещ товар се избира обикновено една степен по-дебел.
Много, много Ви благодаря!
ESPACE - майстор
zdravcho написа:
Не. Даже и 1,5мм2 да сложиш пак няма да е проблем, ако каната със сигурност е 1000W. Те китайците ор`гинално вграждат 0,75мм2.
Те Италиаците от ДеЛонги си захранват двукиловатовите духалки с 0,75 ама с истински медни жила явно :)
burkov - специалист
Връзвах един бойлер Атлантик преди няколко месеца. Едно че беше с щепсел и отделно жилата по 1,5 мм2.
Това е за 3 kW бойлер :axe:
moimoimoi - майстор
те китайците дето продават на дипломат захранват с 0,75мм* 2киловата печки

Тема "2.5mm2 кабел за 1000w уред?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: