• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
bube760205 - специалист
Задравейте.Имам нужда от помощ и актуален съвет! Трябва да свържа осветелние на един коридор с осветление на фасадата на една сграда! В коридора са 4 лум. тела с по 2 калема и фасадното осветление ще се подменя с ново,защото е дефектирало,та новото ще са 3 Лед тела от по 50 или 80 w. Въпросното осветление,ще се задейства от таймер с контактор...До тук е ясно какво трябва да се направи ,но идеята е осветлението от коридора да може и да се ползва при нужда през деня и това да не пречи по никакъв начин ако случайно се забрави включено и вечерта когато се задейства и таймера да стане ГАФ.. Същевременно Когато се ползва осветлението в коридора трябва да не свети външното .Нещо от сорта да са 2 отделни вериги денем,а нощем да са в една ! Как и какво трябва да се направи ..??? Осветелнеито в коридора се включва посредством ключ!
iliya_i - майстор
bube760205 написа:
Как и какво трябва да се направи ..???
Да се разделят двете вериги една от друга.
Не си дал схема как са захранени сега, или аз на разбрах. До разклонението ключ за външно - ключ за вътрешно може да се ползва обща линия. От там се захранва вътрешното през ключ, датчик или автомат. А за външното може да се ползва комбиниран датчик за осветености движение,така че да не свети без нужда.
bube760205 - специалист
iliya_i написа:
bube760205 написа:
Не си дал схема как са захранени сега, или аз на разбрах. До разклонението ключ за външно - ключ за вътрешно може да се ползва обща линия. От там се захранва вътрешното през ключ, датчик или автомат. А за външното може да се ползва комбиниран датчик за осветености движение,така че да не свети без нужда.
Външното е свързано с таймерче а вътрешното осветление е захранено през ключа и все още не е свързано към външното по никакъв начин
iliya_i - майстор
bube760205 написа:
iliya_i написа:
bube760205 написа:
Външното е свързано с таймерче а вътрешното осветление е захранено през ключа и все още не е свързано към външното по никакъв начин
Вариант 1: ако вътрешното и външното не са свързани, а са захранват независимо.
Вариант 2: Вътрешното на ключ, а за външното изхвърляш таймера и слагаш датчик за движение и осветеност.
Вариант 3: Вътрешното на ключ, а за външното таймера, стига да иумаш отделни линии до двете.

Таймера всъщност задължителен ли ти е? И не може ли да е след вътрешното, само за външното?
Jacomo - специалист
Правиш отделни вериги за 2-та кръга осветления.
Връзваш паралелно на ключа за коридора реле, което да се управлява от веригата на фасадата. Т.е. силовите контакти на релето да са паралелно на ключа за коридора, а управляващите контакти да са паралелно на лампите на фасадата.

Така като светнат лампите на фасадата, ще се подаде напрежение и към релето и то ще затвори веригата на лампите в коридора. Отделно лампите в коридора ще могат да се пускат от паралелния на релето ключ по желание.

Проблем може да възникне докато светят лампите на фасадата, някой ако забрави ключа за лампите на коридора в затворено положение. Като изгаснат лампите на фасадата, заради забравения ключ, лампите в коридора ще продължат да светят.
iliya_i - майстор
bube760205 написа:
Зата новото ще са 3 Лед тела от по 50 или 80 w. Въпросното осветление,ще се задейства от таймер с контактор...
Извинявам се, но понеже съм малко прост, не разхрах за къв .уй му е на 80 W осветление контактор? То ако беше поне 800 W ясно, ама за 80 W ако не може да го държи таймера без проблем, .бах тоя таймер!
bube760205 - специалист
iliya_i написа:
bube760205 написа:
Зата новото ще са 3 Лед тела от по 50 или 80 w. Въпросното осветление,ще се задейства от таймер с контактор...
Извинявам се, но понеже съм малко прост, не разхрах за къв .уй му е на 80 W осветление контактор? То ако беше поне 800 W ясно, ама за 80 W ако не може да го държи таймера без проблем, .бах тоя таймер![/quote

Мислех ,към контактора да закача и осветлението на коридора което е около 320 w i 3 ЛЕД тела по 80w ... Мисля че едно малко контакторче от порядъка на 9-10 А няма да оскъпи кой знае колко инвестицията,но поне ще съм по спокоен,само на таймера му нямам много доверие...
iliya_i - майстор
bube760205 написа:
iliya_i написа:
bube760205 написа:
Извинявам се, но понеже съм малко прост, не разхрах за къв .уй му е на 80 W осветление контактор? То ако беше поне 800 W ясно, ама за 80 W ако не може да го държи таймера без проблем, .бах тоя таймер![/quote

Мислех ,към контактора да закача и осветлението на коридора което е около 320 w i 3 ЛЕД тела по 80w ... Мисля че едно малко контакторче от порядъка на 9-10 А няма да оскъпи кой знае колко инвестицията,но поне ще съм по спокоен,само на таймера му нямам много доверие...
Цялото ти осветление е около 1.8А (400 W) таймер по-малък от 5 A едва ли ще намериш. А ако забравиш за контактора, не виждам какво ти пречи да имаш независимо управление на външното и вътрешното осветление. Контактор на времето се ползваше за осветление от 10-15 клушки по 75 W, щото стълбищните автомати не издържаха. Но при теб няма нужда от него и ако не го сложиш, автоматично ти се решава проблема с разделянето на двете осветления и независимото им управление.
bube760205 - специалист
iliya_i написа:
bube760205 написа:
iliya_i написа:

Цялото ти осветление е около 1.8А (400 W) таймер по-малък от 5 A едва ли ще намериш. А ако забравиш за контактора, не виждам какво ти пречи да имаш независимо управление на външното и вътрешното осветление. Контактор на времето се ползваше за осветление от 10-15 клушки по 75 W, щото стълбищните автомати не издържаха. Но при теб няма нужда от него и ако не го сложиш, автоматично ти се решава проблема с разделянето на двете осветления и независимото им управление.

Извинявай,но не схващам! Външното и вътрешното осветление са 2 отделни вериги! Аз искам вечер външното и вътрешното да работят заедно да се включват в определено време и да светят цяла нощ,същевременно при нужда да може да се ползва вътрешното осветление като се включва от обикновен ключ,.без това да пречи или да задейства и външното осветление! С 2 думи вечер искам да работят заедно контролирани от едно място а денем да работи само едното Ако може някоя схемичка описано как да действам!
Ники274 - специалист
Jacomo ти е написал един от начините.
Друг вариант е да вземеш време реле с двоен релеен изход и да си управляваш независимо двете вериги.
Ако трябва да се опъне доста кабел за да свържеш двете вериги, сложи по едно време реле за всяка от тях.
Между другото не е ли по-добър вариант да ползваш фотореле от колкото време реле?Време релето ти трябва да е с вграден акумулатор за да компенсира спирането на тока,което и определя цената му.
  • 1
  • 2

Тема "Дежурно осветление !" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: