Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте!
Апартамента е с акт 16 от 2016 година.
Проблема е с осветлението:
В спалнята примерно имам само един единичен ключ в който влизат само два кабела. На тавана имам троен мостов кабел (1 постоянна фаза, 2 фаза пускаща се от ключа и 3 нула). Използвам фасунга за тест.
Вариант 1: Свързвам постоянната фаза за пъпката на фасунгата и нулата за страничната част и крушката светва постоянно, но не се гаси от ключа, а остава да си свети.
Вариант 2: Свързвам фазата идваща от ключа за пъпката на фасунгата и нулата за страничната част и при щракването на ключа не светва крушката. Свалям само крушката и проверявам пъпката при включен ключ има фаза и съответно при изключен няма, но крушката не светва. Фасунгите са чисто нови и изключвам да са пеоблемни.
Моля кажете от какво може да се дължи този ороблем.
preslav - майстор
bmwemotion написа:
Здравейте!
Апартамента е с акт 16 от 2016 година.
Проблема е с осветлението:
В спалнята примерно имам само един единичен ключ в който влизат само два кабела. На тавана имам троен мостов кабел (1 постоянна фаза, 2 фаза пускаща се от ключа и 3 нула). Използвам фасунга за тест.
Вариант 1: Свързвам постоянната фаза за пъпката на фасунгата и нулата за страничната част и крушката светва постоянно, но не се гаси от ключа, а остава да си свети.
Вариант 2: Свързвам фазата идваща от ключа за пъпката на фасунгата и нулата за страничната част и при щракването на ключа не светва крушката. Свалям само крушката и проверявам пъпката при включен ключ има фаза и съответно при изключен няма, но крушката не светва. Фасунгите са чисто нови и изключвам да са пеоблемни.
Моля кажете от какво може да се дължи този ороблем.
А когато свалиш бушона на осветлението при вариант 1 крушката изгасва ли?
rado_ev - специалист
На първо време изключи предпазителя и разкачи проводниците на ключа. След това включи предпазителя и виж къде излиза фаза. Трябва да е на единия проводник в конзолната кутия. Ако в този случай имаш фаза на тавана значи нещо в кутията с връзките не е наред. Има вероятност ако ключът е светещ, там нещо да те заблуждава фазомера като мериш на тавана.
При свален предпазител всички фази изчезват.

Иначе пробвах да разкача ключа, но и при разкачен ключ винаги има една постоянна фаза.
ESPACE - майстор
Защо не потърсиш електротехник да ти реши проблема? В апартамента ти има само една фаза и щом си мислиш, че са повече наистина тази материя не ти е позната и по добре потърси помощ, докато не си направил беля.
preslav - майстор
bmwemotion написа:
При свален предпазител всички фази изчезват.

Иначе пробвах да разкача ключа, но и при разкачен ключ винаги има една постоянна фаза.
Свали тогава всички бушони или по добре ги сваляй един по един и виж кога ще изчезне тази постоянната. Не разкачай ел уредите си, имам усещането, че нещо е сбъркано още в таблото, но няма как да съм сигурен.
moimoimoi - майстор
ето и мойте 5 стотинки по въпроса

принципно фазата трябва да се прекъсва от ключа,но историята познава много случай дето нещо е объркано и тогава се прекъсва нулата от ключа,предполагам че случая при теб е такъв, затова имаш постояна фаза на тавана, а това дето си мислиш че е фаза от ключа всъщност е нулата само че като я прекъснеш от ключа това парче кабел от тавана до ключа остава свободно и в двата края и затова в това парче кабел се индуцира напрежение и ти виждаш че фазомера ти свети/свети по слабо от нормална фаза/, а третия проводник всъщност е земно

при твоя 1-ви вариант ти връзваш фасунгата между фаза и земно и крушката свети постоянно
при втория вариант връзваш фасунгата между нулата минаваща през ключа и земното и тогава естествено не свети

това което аз ти предлагам е да свържеш фасунгата така да се каже към проводниците към които си измерил че имаш постояна фаза и "фаза" от ключа

ако така не започне да се включва и изключва лампата от ключа то ще е необходима намеса на елтехник
mironcho - специалист
+2ст
Трите проводника на тавана трябва да са нула, защитен и фаза, която да минава през ключа. Наличието на постоянна фаза е проблем, при това сериозен и мисля, че цялата инсталация трябва да се провери за подобни гафове. При такава грешка е съвсем възможно да има офазени защитни пластини на някой контакт.
А къде е проблема - трябва да се провери,а не да се гадае.
gogo7777 - майстор
moimoimoi написа:
ето и мойте 5 стотинки по въпроса

принципно фазата трябва да се прекъсва от ключа,но историята познава много случай дето нещо е объркано и тогава се прекъсва нулата от ключа,предполагам че случая при теб е такъв, затова имаш постояна фаза на тавана, а това дето си мислиш че е фаза от ключа всъщност е нулата само че като я прекъснеш от ключа това парче кабел от тавана до ключа остава свободно и в двата края и затова в това парче кабел се индуцира напрежение и ти виждаш че фазомера ти свети/свети по слабо от нормална фаза/, а третия проводник всъщност е земно

при твоя 1-ви вариант ти връзваш фасунгата между фаза и земно и крушката свети постоянно
при втория вариант връзваш фасунгата между нулата минаваща през ключа и земното и тогава естествено не свети

това което аз ти предлагам е да свържеш фасунгата така да се каже към проводниците към които си измерил че имаш постояна фаза и "фаза" от ключа

ако така не започне да се включва и изключва лампата от ключа то ще е необходима намеса на елтехник
Точно :wink:
Ники274 - специалист
Както се спомена по-горе сигурно вместо заземяване единия проводник е свързан към фаза.Хубаво е да си провери цялата инсталация за неволни грешки.Ако пък присъстват навсякъде,може да е объркано още в таблото разпределянето на трите проводника.
Ако излезе проблема само във въпросното осветление,дефекта може да се превърнеш в ефект.Понеже не всяко осветително тяло е захранено с постоянно напрежение и някои видове осветителни тела не са известни в БГ.Но китайците например предлагат богат избор от такива тела.Става въпрос ,които се управляват с дистанционно и имат няколко вида осветеност,цветност и т.н. ,вързвал съм няколко такива и е интересно.За спалнята или хол е добро решение.Отделно управлението на ключа можеш да ползваш да управляваш по-силно осветление при нужда.Ако не ти хареса някой китайски вариант,можеш в задачата да включиш часовник,фотореле,wi-fi и много други решения.Този начин на окабеляване обикновено не се практикува и в случая ще "изпъкнеш" с интересна идея.Аз например когато имам свобода на идеи от възложителя,задължително си пускам нула до ключа поне две управления и постоянна фаза на тавана.

Тема "Проблем с фазите в апартамент ново стройтелство?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: