Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
qnkov - специалист
Здравейте. Възнамерявам да монтирам един Ел. Котел 6кв на къщата. От таблото в къщата до таблото в гаража има 2.5 кв сечение кабел, но вероятно това е малко.
Възнамерявам да изтегля един 4 квадрата и да сложа предпазител около 40а. Разстоянието е между 20м.
На прав път ли съм или? Ако може идеи. Също така необходимо ли е дефектнонтокова защита, нулата и тя да мине през предпазител?
DundyTheCroc - майстор
2.5mm2 е малко, тока е към 27А, поне 4мм2 и 32А предпазител, нулата не се прекъсва.
Какво ще топлиш с това котле 6 киловата, малко ми се струва за къща, а и всеки стенен конвектор ще ти свърши дори по-добра работа.
qnkov - специалист
вт ное 15, 2022 9:15 amDundyTheCroc написа:
2.5mm2 е малко, тока е към 27А, поне 4мм2 и 32А предпазител, нулата не се прекъсва.
Какво ще топлиш с това котле 6 киловата, малко ми се струва за къща, а и всеки стенен конвектор ще ти свърши дори по-добра работа.
Един колега е монтирал такъв и казва че топли... И на мен ми се струва че е нещо слабо. Реално трябва да стопли 3 стаи в къщата, и още две едно стайни постройки към къщата.
Реално към нещо по-мощно ли да се насоча? И ако да, тогава за какво сечение кабел говориме и какъв предпазител.
DundyTheCroc - майстор
Личното ми мнение е, че ако искаш да се топлиш с ток директно е по-добре да сложиш добри конвектори във всяко помещение.
Ако не друго, поне ще имаш по-малко загуби и по-добре ще контролираш температурата. Три стаи и две постройки, па и къща, 6 киловата си за никъде.
FM STEREO - специалист
Слагай си два климатика и си решаваш проблема, иначе сметка голяма а отопление съмнително...

Тема "Ел. Котел - кабел/предпазител?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: