• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 29
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
qwertyuiioop - помощник
Здравейте,

Решил съм да си направя управлението на бойлера (3кВ), така че да се включва и изключва в определено време.
В момента издирвам реле за време (таймер) и контактор и магазин от където за купя всичко.
Бях се спрял на Шнайдер (те имат реле за време с 16А контакт) ама е доста солено 65лв. бройката.
Всякакви идеи са добре дошли.
Благодаря предварително!
krasiorocknroll - специалист
Преди около шест месеца правих подобно нещо.Използвах квазиелектронен часовник за електромер и едно реле.С едно допълнително ключе направих така че да може да се включва релето когато поискам,освен с часовника. :wink:
Милен - майстор
Вземи някой чешки или "немски" часовноков превключвател за електромер (последно ги гледах по около 39лв) , и накакъв контактор над 16А с 220V бобина. :arrow: Не разчитай на тези 16А, които ги пише на "немския" часовник :?: Добави и споменатия от krasiorocknroll ключ за шунтиране на часовника.
Последна промяна от Милен на пон яну 14, 2008 9:12 pm, променено общо 1 път.
alantion - специалист
Нека споделя и аз;
Купуваш едно " реле-таймер" от МЕТРО- за5-6 лева.Намираш (купуваш ако нямаш някой приятел ел.техник да ти подари) контактор 16 ампера с бобина 220 волта . Таимера ползваш в оперативна верига,като му задаваш каквито желаеш параметри на включване и изключване а във вторичната верига включваш нагревателя на бойлера. Таймера ти препоръчам да е механично-електрически а не електронен. Работи безотказнои надежно,с един недостатък- когато включва и изключва се чува неприятен шум. Сега се сещам ,че контактор може да ползваш от топлоакомулираща печка"пловдивска"-4кw.,той е по компактен и мойе да стои захвърлен някъде . Ако имаш въпроси ,питай.Мога и схемата на вързване да ди дам ,но не зная как да го направя освен да пиша с клавиатурата.
hsam - напреднал
. . Таймера ти препоръчам да е механично-електрически а не електронен.
!!!! Не дай си боже да спре тока за час -два и този мех-ел. таймер трябва да го сверите пак !!! Аз ползвам електронен(няма да Ви убеждавам в предимствата му) и с него вкл.пералната :lol:
Иначе за бойлера-ДА спасението е контактор ! Схема може да се начертае ето така START-->>ALL PROGRAMS-->>ACCESSORIES-->>PAINT

Утре ,като отида на работа ще Ви начертая и схема за свързване на часовника,контактора и бойлера!
Лека вечер!
С поздрави hsam :!:
Милен - майстор
Това чудо на китайската техника, нещо ме съмнява да изкара доста време, превключвайки 3kW бойлер. :?:

Ако се използва това нещо, бойлера трябва да има щепсел, който се включва в него, превключвателя също има щепсел, който се включва в контакт от инсталацията. Стават много щепсели и контакти на този бойлер. Има много голяма вероятност от загряване поради не добър контакт и може нещо да се стопи :feuer:

Също опасна хипотеза е ако заземяващата (зануляваща) пластинка на щепселите се окисли от влагата, ще намалее ефективноста на защитата и тогава става страшно :xplode: ,
qwertyuiioop - помощник
Здравейте,

Благодаря за мненията.
Това с релето в контакта съм го правил на времето на 2кВ бойлер ама не издържа дълго, въпреки че пишеше 16А(2)
Затова мисля да мина на вариант таймер + контактор+доп. ключ.
От полза ще ми бъде ако някой се сети за конкретна марка/модел както и идея в какво да ги монтирам, имайки в предвид че таблото на бойлера ми е в коридора, а съм женен :-)
zz_stefanov - майстор
ESPACE написа:
Има едни електронни таймери в Метро за по 20-тина лева. Напълно отговарят на изискванията ти. Ето какво представляват.
Изображение
,,,,,.
Има си електронни таймери със същите характеристики за монтаж на шина. След тях се слага контактор. Задължърелно запазете двупполюсния ключ. Заземлението да не минава през ключа.
Не включвайте бойлер през щепсел. Тези таймери (с контакта) при голям ток се топят. Ако изчезне нулата/земята е опасно!
apis1964 - специалист
ESPACE написа:
Има едни електронни таймери в Метро за по 20-тина лева. Напълно отговарят на изискванията ти. Ето какво представляват.

Изображение

Дават им че комутират до 16А активен товар при 230V. Сега колко превключвания ще издържат в твоя случай не знам, но е факт че при мен работи вече 2-3 години и комутира успешно 1,5kW товар. А колегата дето ти препоръчва механичен таймер нека да пробва нещо електронно и ще забрави за симпатиите си.
вече 4 години използувам електронен таймер за да си включвам ел.бойлер,таймера се захранва с батерии и дори да прекъсне ел.захранването няма проблем

за контактор използувам китайски такъв 40А-220 волта който е на големина колкото 2 кибритени кутийки една върху друга.

при положение,че не ви се занимава с всичко това,Елдоминвест Варна произвеждат бойлери с електронно управление в него има и таймер -цената на бойлер от този вид е около 260 лв за 80 л-
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 29

Тема "Реле за време (таймер) за управление на бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: