Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
nautilus33 - майстор
Здравейте,
имам една бормашина, която взех втора ръка. Не знам дали така трябва да работи, но като я пусна се чува едно леко тракане и вибрация. Разглобих я, и останових, че четките са наранени, там където правят контакт с ротора. същия има черен нагар, който не успях да махна с кърпа и спирт, но нямах фина водна шкурка, за да го изшкуря. Роторът е много слабо, може би с дебелината на косъм, "изяден", защото се усеща едно леко ръбче откъм чистата страна. Прилагам и снимки, за да видит.

ПП Отворих го заради този шум/вибрация и заради искрене в четките, което не мога да определя дали е силно или нормално. Но съдейки по състоянието, не е.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
preslav - майстор
Защо имам усещането, че четките и четкодържателите не са от тази машина? Можеш ли да прецениш дали е имало някаква намеса в тази посока?
nautilus33 - майстор
Нямам си идея. Как мога да преценя? Ще поровя в нета за схема на бормапината, да видя дали са показани какви са. Модела е kr85 black and decker

ПП доколкото виждам от схемата са такива.
preslav - майстор
nautilus33 написа:
Нямам си идея. Как мога да преценя? Ще поровя в нета за схема на бормапината, да видя дали са показани какви са. Модела е kr85 black and decker

ПП доколкото виждам от схемата са такива.
Обикновено четката не отива до края на колектора, а и не се разчита само на притискащата пластина за осъществяване на ел.контакт. Превърти внимателно ротора и огледай колектора за надигната пластина, също така за наплюта или такава с различен цвят от другите.
nautilus33 - майстор
Превъртах го няколко пъти, докато го зачиствах, но не видях нищо особенно.
preslav - майстор
nautilus33 написа:
Превъртах го няколко пъти, докато го зачиствах, но не видях нищо особенно.
Понеже не гледам аз си задавам въпроса защо четките в момента контактуват на друго място - личи си до къде е бил предишният им контакт. Как се осъществява реверсът?
nautilus33 - майстор
Ами и на мен това ми се видя странно, но...
Реверсът е с бутон над спусъка. Бута се наляво/надясно на дръжка. Всъщност бутонът се вижда на предпоследната снимка, точно до единият държач на четката.
Последна промяна от nautilus33 на чет май 04, 2017 8:48 pm, променено общо 1 път.
toolegittoquit - майстор
preslav написа:
а и не се разчита само на притискащата пластина за осъществяване на ел.контакт
Зависи от модела на четкодържателя. Няколко пъти съм се занимавал с машинки с такива, включително ъглошлайфи. Така си е и няма какво да се чудим. :)
hidrazin - майстор
Ба, точно от тази машина са си - и четките и четкодържателя.
Човека я е взел втора ръка - предполагам внос от Германия например.
Това означава че НИКОГА не е отваряна.
За искренето не мога да преценя - не се вижда на снимките. :-D
Почисти каналите между ламелите на ротора. Четките имат още малко "хляб".
Тракането и вибрациите може да са от лагери.
Ако искренето е много и мирише на озон (като след буря) като работи - заминал ротор - на боклука.
:partyman:
P.S. Това че сега контактува на друго място въобще не е странно.
Роторите от този модел не са "твърдо" фиксирани по надлъжната ос.
При работа те леко "мърдат" назад-напред. Та този милиметър или малко отгоре е нормален.
preslav - майстор
nautilus33 написа:
Ами и на мен това ми се видя странно, но...
Реверсът е с бутон над спусъка. Бута се наляво/надясно на дръжка. Всъщност бутонът се вижда на предпоследната снимка, точно до единият държач на четката.
Да, аз видях бутона и за това питам за реверса, на много от машините механично се развърта целия четкодържател за постигане на реверс - при теб май не е така. Имал съм и случай искрогасящия кондензатор вместо да гаси искрите да ги провокира - вижда се едно черничко на четвъртата ти симка.

Тема "Проблемни четки/ротор на бормашина?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: