• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Kondor1 - специалист
Отдавна съм забелязал нашия електромер, а знам че и при други хора има сериозно разминаване в часа (почти 12 часа). По груби сметки дневната тарифа тръгва към 19-20ч, а нощната - сутрин към 10-11ч. Съмнява ме, че не е неволна грешка или случайност, а умишлено не-сверяване на часовниците. Нямам данни за потреблението по часове за да си направя точно изчисление как се отразява "грешката" на сметката за месеца, но едва ли ще е в полза на потребителите. Примерно ако човек се отоплява на ток, цяла нощ кара на дневна тарифа, а през деня когато се предполага, че всички са на работа и консумацията е по-ниска - действа нощната.
hidrazin - майстор
При лятно часово време нощната е 23 часа до 7 часа сутринта.
Не знам какъв ти е електромера. Всички нови електромери са с вграден часовник и с тях няма никакви проблеми.
Ако наистина е така може да се обърнеш към местното ЕРП за да ти го оправят.
:partyman:
Kondor1 - специалист
hidrazin написа:
Всички нови електромери са с вграден часовник и с тях няма никакви проблеми.
Нов е, сам си показва часа и се вижда, че е с около 12ч разлика. Ще се обадя да го сверят, но се чудя дали трябва да се вдигне или падне сметката. На пръв поглед изглежда изгодна "грешка", денем да си на евтина енергия. Но реалното потребление става вечер и през нощта.
Draganov - специалист
Kondor1 написа:
Отдавна съм забелязал нашия електромер, а знам че и при други хора има сериозно разминаване в часа (почти 12 часа). По груби сметки дневната тарифа тръгва към 19-20ч, а нощната - сутрин към 10-11ч. Съмнява ме, че не е неволна грешка или случайност, а умишлено не-сверяване на часовниците. Нямам данни за потреблението по часове за да си направя точно изчисление как се отразява "грешката" на сметката за месеца, но едва ли ще е в полза на потребителите. Примерно ако човек се отоплява на ток, цяла нощ кара на дневна тарифа, а през деня когато се предполага, че всички са на работа и консумацията е по-ниска - действа нощната.
В "Често задавани въпроси" на сайта на ЧЕЗ пише:

Часовникът на електромера ми не работи/не е верен - какво да направя?
Ако сте установили, че часовникът на електромера Ви не работи или не е верен, можете да сигнализирате за проблема, като:

депозирате заявление в удобен по район клиентски център,

изпратите писмо на електронната ни поща zaklienta@cez.bg

се свържете с наш консултант на денонощната информационна линия 0700 10 010.
Kondor1 - специалист
Draganov написа:
... на сайта на ЧЕЗ пише:
Не съм пуснал тема да питам как да си сверя часовника, а за да чуя мнения какво отклонение би могло да има. И като намек, който не си е поглеждал електромера да обърне внимание. Ако е изгодно за ЕРП, много вероятно да е масово явление.
zdravcho - специалист
При условие, че ти самя
Kondor1 написа:
Нямам данни за потреблението по часове за да си направя точно изчисление как се отразява "грешката"...
как другите потребители ще имат тези данни, че да ти кажат. Ако ти не знаеш у вас кога колко ток се харчи, няма кой друг. За мен ще е на далавера ако нощната тарифа почне от 16:30-17:00 когато се прибираме и се почва с необходимото готвене, чистене, къпане, отопление/охлаждане когато е необходимо. Така ще мога и пералня и съдомиялна да пусна по-рано, и съответно да се извади прането, а не с отложените стартове, а прането чак на другия ден. Хидразине, защо умните глави от КЕВР са решили, че нощната тарифа по лятно часово време ще е от 23:00 до 7:00, а по зимно от 22:00 до 6:00
jordanvass - майстор
Най-неизгодно за потребителите е да ти е верен часовникът. Колкото е по-отместен, толкова в по-полезно за тебе време ще ти е евтината енергия. Що ти трябва зорлем да се набутваш да го сверяваш?
DMN - майстор
Kondor1 написа:
Не съм пуснал тема да питам как да си сверя часовника,
Ами той човека не ти казва как да си свериш часовника, щото това не е наша работа на потребителите, нито пък можем да го направим, а ти казва какви са стъпките при установяване на такъв проблем :) . Що такъв груб тон вкарваш не знам :? . А и темата е малко...Ами ти си напрви сметка - какво, кога и как ползваш през денонощието. Ако ти е изгодно така, си мълчиш и това е, ако не - вече са ти обяснили как да промениш нещата. Дали е умишлено това с неверния часовник - не знам, по скоро е грешка или безхаберие според мен, но знае ли човек... :?
Junak - майстор
zdravcho написа:
Хидразине, защо умните глави от КЕВР са решили, че нощната тарифа по лятно часово време ще е от 23:00 до 7:00, а по зимно от 22:00 до 6:00
Това остана от времето на механичните часовници, да не ходят от Е :) нергото да ги местят за лятно и зимно часово време.
Kondor1 - специалист
DMN написа:
Kondor1 написа:
Не съм пуснал тема да питам как да си сверя часовника,
Ами той човека не ти казва как да си свериш часовника, щото това не е наша работа на потребителите, нито пък можем да го направим, а ти казва какви са стъпките при установяване на такъв проблем :) . Що такъв груб тон вкарваш не знам :?
Не знам колко е груб тонът, но съвети да се обадя на еди кой си телефон на ЧЕЗ какво е - явно аз не мога да се сетя кого да търся? А ти се хващаш с конкретен израз "да си сверя часовника" - като кажеш "оправих си колата", а си ходил на сервиз не е ли същото. Не ми харесва да се обяснявам за такъв тип забележки, но защо ги пишете не знам - и ти и Draganov по-горе. Сякаш някой плаща да се пускат мнения и всеки трябва да напише каквото му дойде на ума.
  • 1
  • 2

Тема "Електромери - тарифи" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: