• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
stefanhinkov - напреднал
Здравейте,
Прочетох доста из форума за ДТЗ, но не успях да се ориентирам за моето чудене...
Та опитвам се да свържа трифазен бойлер, прекарах си кабел 4х5 от таблото (така ми каза
ел.техника, който прави таблото - 5 жилен кабел ! ), сега ми свързаха бойлера с водата и
за мен остана само да свържа кабела....но има 4 извода - 3 фази и заземяване.
Като огледах таблото - тя и самата ДТЗ е с 4 извода.
Защо тогава е този 5 жилен кабел, какво греша ?
Между другото - пуснах бойлера и след мнооого мерения с фазомера по чешмата се престраших
и да пробвам водата - топла е. Един спец ми каза да пробвам ДТЗ като свържа крушка между
едната фаза и заземяването - направих го и ДТЗ изключи.
И сега бойлера свързан, един кабел стърчи, и на мен ми се струва, че нещо все пак не е на ред...
sirko - специалист
Ми 5-тият кабел е земя, от страната на бойлера го мяткаш на корпус /трябва да си има предвидено място за него/ от другата към таблото на земната шина ако нямаш такава на нулата, Земното НЕ минава през ДТЗ-то!
hidrazin - майстор
stefanhinkov написа:
И сега бойлера свързан, един кабел стърчи, и на мен ми се струва, че нещо все пак не е на ред...
Кой кабел стърчи? Ако е нулата и имаш топла вода, всичко е наред.
По принцип към бойлерите има описание със схема как се свързват.
Най-малкото има залепена такава някъде вътре или обозначения на клемите коя за какво е.
При трифазните бирата е малко по-друга...
И бойлера е ????????
:partyman:
stefanhinkov - напреднал
Бойлера е СИМЕНС.
Стърчи нулата, гледах 5 пъти схемата - три фази и заземяване, на една клема една до друга са - 4 кабела.
А и корпуса е пластмасов...
hidrazin - майстор
Ами значи всичко е наред. Свиркай си и си ползвай топлата вода.
:partyman:
muhala - майстор
stefanhinkov написа:
ето и схемата:
http://snimki.be/store/1/461495002164.jpg
Според мен трите реотана са вързани на триъгълник, а не на звезда. за това няма къде да се върже нулата.
stefanhinkov - напреднал
А тази ДТЗ изобщо ще работи ли? На всякъде пише, че работи само при 3 и 5 проводни инсталации, прекарвах кабели, ново табло само и само за да е уж по-сигурно...
Може и да съм параноик, но преди време приятел загина от токов удар....
nikolov333 - майстор
Схемата си е точна защото нагревателите на бойлера са свързани на триъгълник.. Прочети за свързването на звезда и триъгълник и ще ти се изясни защо не се свързва нулата. По-важното е къде е свързано заземяването ти преди бойлера, защото има няколко схеми на заземяване. Щом имаш и ДТЗ, всичко ти е наред. Иначе и аз съм с трифазен у нас и при мен е по същата схема, само че ДТЗ-то ми е с три извода само за фазите..
stefanhinkov - напреднал
За заземяването.... в таблото влизат 4 кабела от енергото - 3 фази и заземяване/нула ?
Собствено заземяване нямам.
Преди ДТЗ са разделени на 0 и заземяване с опция ако някога си направя собствено заземяване да
махна моста и да го свържа там.
  • 1
  • 2

Тема "Отново за ДТЗ - трифазен бойлер с 4 извода - защо?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: