• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
тонито - специалист
Здравейте.Искам да напрравя бойлера с таймер.Кога да се включва и изключва.как може да се реализира това?
Чаро - Акълия
Каква мощност ти е бойлера? Ако е до 3кв масово продаваните таймери ще свършат работа. Включваш таймера в мрежата, а бойлера в таймера. Прогрмираш кога да се включва и изключва.
Заземяваш/зануляваш бойлера, въпреки таймера независимо от него.!!!!!
Аз съм си оставил и едно шалтерче на етажа, за принудително включване(бойлера и таймера са на тавана), ако го правиш така трябва да внимаваш да не ги подвържеш на късо.

Преди години, когато ни подмениха ел.мерите бях спретнал такова "таймерче" от стария часовник и един контактор.
:)
shotik - майстор
По железарии ,Метро,Практикер и други подобни се продават електронни с много програми за задаване,като за всеки ден по няколко пъти изключване и включване,само за работни дни,само за петък ,събота и неделя.
Трябва да се включи в контакт или ако е на табло ,да се изведе и заземяване,а към бойлера вместо с две,да е кабел с три жици.
Друго условие е щепсела да може да се включва само по един начин,да не може да се завърта на 180 градуса,защото бойлерите трябва да се включват само по един начин -фаза и нула са определени клеми и ако се включи обратно ще стане късо и ще изключва или гори предпазителя.
rulom - модератор
Трябва ти нещо подобно на това и на изхода слагаш контактор който да захрани бойлера.Това е най общо казано.
Тук, например,можеш да се ориентираш в устройствата.
Избора е голям, съответно съветите(постовете) ще бъдат още по-разнообразни и просто трябва да си избереш нещо :wink:
Успех !
ArturDent - Почти Безобиден
Напълно подкрепям rulom. Това е изпълнението.

Не разчитай, на тези таймери да ти комутират 3kW, нищо че производителя е написал токова. Рано или късно клемите му ще нагорят.

Идеята е следната - Таймера, управлява накъкъв комутатор (контактор или реле), а той от своя страна включва и изключва бойлера.

При мен изпълнението е следното - Таймера вклуправлява капсуловано "реле" за 45A, което е за около 10 kW, а то от своя страна вкючва бойлера. Знам че ще питаш от къде такова реле - лично аз го купих от магазина за електроника (там където продават електронни схеми, транзистори и т.н.). Предимството му е че доста по-малко от контакторите, и успях да набутам две такива релета (за фазата и нулата), на мястото на бойлерното табло, сега ще ти пратя снимка за да видиш крайният резултат.
От около 7 години, работи безпроблемно.
Ето и снимката

Прикачен файл

IMGP3951.jpg
IMGP3951.jpg (172.87 KиБ) Видяна 16972 пъти
Милен - майстор
Тези китайските с щепсел са ненадеждни и бързо се развалят особено електроните с многото програми. Вземи си тарифен часовник за електромер от този тип http://www.grasslin-controls.co.uk/_sa_ ... ml?page=89 който да ти управлява контактор 16А не разчитай на 16А които са написани на часовника. Таймера струва около 30лв и не може да се сравнява с щепселните. Слагаш си ги в едно малко табълце часовника и контактор за монтаж на шина например СТ 2Р 16А на Merlin Gerin. При мен такава комбинация работи вече 6 години без проблем и включва всеки ден.
Милен, ако визираш това на снимката - то управлява комутара (контактора), най-много да превлючва 100мА. Както виждаш и кабелчето не е повече от 1 кв.мм. Другата част ми е "набутана" в дупката, дето беше преди това бойлерното табълце. Сега няма да го разглобявам че да го видиш.
тонито - специалист
Благодаря много за отговорите. И аз мислех да го правя така. Трябва ли да се прекъсва и фазата и нулата или само едното?
И двете, а отделно имаш заземяване което не трябва да се прекъсва, снажда и т.н.
Трипроводна линия - има достатъчно изписано по темата ползвай търсачката.

Само няколко теми по-надолу има тема за проточния бойлер, там надълго и на широко е обяснено, що е то трипроводна линия.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "таймер за бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: