Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
mkosama - напреднал
Случея е следния, купих си къща старо строителство и ще подменям инсталацията поетапно понеже живея в нея .Та къщата е с старо тъбло с главен и 2 кръгови бушона мисля да започна с него първо.имам 4 стаи + баня + гараж като съм предвидил 7 токови кръга дали 12 позициона кутия ще е достатачно широка за по лесна работа, няма да е вкопана а външна мисля да започна с осветлението като издърпам в трабите ппв-мб1
iliya_i - майстор
12 позиции ти е минимума. 7 кръга + главен + 2 х 2 позиции ДТЗ са точно 12 позиции. А за мостовия кабел как си представяш дърпане в тръби? Той в общият случай е по-широк от тръбите и охлаждането му е сметнато за директно полагане в мазилка, а не в тръби.
mkosama - напреднал
За кабела да и на мен не ми се струва удачно въпреки че в част от къщата (кухнята) е издърпан точно мостов 2.5кв в тръби а и в голяма част от панелките са направени така :) да приемем че заменя кабела с по подходящ за полагане в тръби но, за дтз не знам дали има смисал , там се отива към по сложно и скъпо изпълнение
iliya_i - майстор
А не мислиш ли, че първо е изтеглен в тръбата, а после тръбата е положена. За изтегляне гледай единични жила. Тип ПВА.
mkosama - напреднал
Ми изтеглили са го преди 3 години старите собственици дайте предложение за кабели за тръби 1.5 за осветление и 2.5 за контакти
iliya_i - майстор
Вече дадох - ПВА. А за ДТЗ, дори и да не сложиш сега, остави място за бъдеще. Винаги може дс се добави само с преработка на таблото. А кабелите - тегли 3 жила. 3х2.5 мостов ще изтеглиш, ама друг път :? .
mkosama - напреднал
Тя инсталацията е 2х1,5 както и изтегления мостов е 2х2,5 но по важното в че е тотално грешна и е преправяна през годините,на места излизат кабели от кутите за лампи и контакти ,то че ще се кърти на места е неизбежно а колко хубаво щеше да имаше една схема кое каде са поставяли ма няма:(
iliya_i - майстор
Нали каза само 2 бушона. Махаш единия и разбираш какво захранва той и какво другия. А като почнеш да разкачаш връзките, ще разбереш кой кабел къде води. И си правиш схема.
mkosama - напреднал
iliya_i написа:
Нали каза само 2 бушона. Махаш единия и разбираш какво захранва той и какво другия. А като почнеш да разкачаш връзките, ще разбереш кой кабел къде води. И си правиш схема.
:) щеше да е супер ма развивам единия и всичко спира осветление контакти боилер ,другия е под напрежение но не изключва нищо ,отделно от таблото излиза един 4кв кабел минава по (кара)тавана на къщата и отива някаде към кухнята според мене по стаите има само по 1 кръг не съм разлепял още тапетите да погледна кутите предполагам ще трябва да се кърти и да се прокарва 2-ри кръг и към коридор за разпределителни кути и от там камантрето към таблото

Ще помоля и за линкове за табла,бушони и кабели от кадето пазарувате за да сравн цените с магазините в града ни мерси!
hidrazin - майстор
mkosama написа:
... ма развивам единия и всичко спира осветление контакти боилер ,другия е под напрежение но не изключва нищо ...
Твърде вероятно е инсталацията да е още по белгийската система - с предпазители и на фазата и на нулата.
Масово все още има къщи с такова изпълнение. Опасно е и предпазителя на нулата трябва да се махне.
Щом си с каратаван то има вероятност част от кабелите да минават по тръби отгоре, през тавана.
Особено тези за лампите на осветлението.
:partyman:
P.S. И пиши грамотно.

Тема "Смяна на Главно ел.табло на къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: