• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Tehanox - помощник
Трябва ми трансформатор изкарващ максимално към 10 Ампера ток - достатъчно да зачерви добре върха от кантал на пирографа.
Вторичната бобина очевидно сам трябва да навия...

Имам запазен стабилизиран токоизправител Pеспром
Изображение

Има ли начин да го пригодя за моите цели?
Трансформатора няма единичното ядро както в "направи си сам" които видях трафа става ли за целите ми?
Първичната бобина е тази с белите жици нали? как се намотава вторичната?
отвътре:
Изображение

А тъй като токоизправителя е като нов - ако някой се навие да ми направи издръжлив трансформатор за пирографа - предлагам бартер! (за София)

Гледах проект който използва траф от микровълнова -но ми се струва необосновано да впрегна 250вата, притеснявам се и че може много да топли - тъй като смятам пирографа да работи 40 минути примерно.

може и да ме насочите към правилен траф от OLX, Bazar на изгодна цена
DundyTheCroc - майстор
Така като ти гледам трафа е към 100VA, с такъв като твоя си правих моя пирограф. Никакъв проблем да си спретнеш пирограф, ще ти дам подробности като се прибера.
MamaMy - майстор
Не разсипвай хубавия изправител. Намери друг траф.
nikolovvd - майстор
Лелееее такъв тример не бях виждал от времето на "Опера 3" и "Пирин", както и Д242. :shock:
Колко бързо лети времето! :? :lol:
Tehanox - помощник
MamaMy написа:
Не разсипвай хубавия изправител. Намери друг траф.
И на мен ми е гузно, но не го ползвам и ми излиза без пари... - за това пиша че правя бартер - ако някой ще ползва изправителя с радост го давам само да ми намери и сглоби добър трансформатор за пирограф....
(само да не е някакво 250W-тово чудовище или 30W-тов недорасляк)
toolegittoquit - майстор
nikolovvd написа:
Лелееее такъв тример не бях виждал от времето...
Продават ги в магазина.
moimoimoi - майстор
авторе твоята работа няма да стане -някой да ти сглоби нещо си ....

какъв кантал използваш? колко дебел, какво му е съпротивлението на метър?
при каква мощност кантала развива нужната температура?

примерно нужни са 100вата мощност а кантала има 4 ома/метър,естествено не се ползва цял метър за пирографа а да кажем 5см,т.е. съпротивлението за 1/20 от метъра ще е 4/20=0.2ома за 5 сантиметра
от тези данни се намира че напрежението трябва да е 4.47волта а тока е 22.37ампера
DundyTheCroc - майстор
Да давам ли подробности или няма да го разваляш?
ESPACE - майстор
Тоя пирограф на какво напрежение работи и каква му е мощността?

Твоя изправител е макс 36W (12V -3A)
jordanvass - майстор
Сакън, не разваляй тоя изправител, грехота е. Виж го - свети направо. Такава хубава кутийка, зян ще стане.
За траф от микровълнова забрави, не става за целта.
Намери някой стар траф и пренавий него. Обаче колкото и да го смяташ, няма да можеш да нацелиш нужното напрежение. Затова направи няколко извода на вторичната през 0,5-1 волта. В процеса на работа ще си подбереш най-полезния извод - хем да гори добре, хем да не пали дървото.

P.S.
Аз имам една стара антика, сега премерих туй-онуй по нея:
Съпротивление на човката - 0,3 Ома, заедно със свързващите кабели - около 0,7 Ома. Напрежение на празен ход на трафа - почва от 4,5 и през 1-2 волта изводи стига до 11 волта, но ползвам само най-ниското напрежение. При работа харчи около 6,5 ампера, а напрежението пада на около 4 волта. Значи към 25-30 вата горе-долу му е мощността, която консумира. Предполагам, че и при тебе ще е някъде там. Моят съвет е да почнеш от 4 волта и да вадиш изводи през 1 волт докъм 6-7 волта. А вторичната трябва да ти е навита минимум с ф=2мм медна тел.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 10

Тема "Трансформатор за Пирограф : Помогнете" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: