Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здрaвейте колеги! Кaк дa изчисля колко дебел кaбел ще ми трябвa зa лед лентa 10 метрa нa 12v RGB 5050 със 30 диодa нa метър и консумaция определенa от производителя 7.2 вaтa нa метър. :?: :? :partyman:
Chefo77 - майстор
10 метра по 7.2 вата = 72 вата. По-малко, отколкото стандартна крушка с нажежаема жичка. Никакъв смисъл да е над 2х1 мм2. Даже и това сигурно му е много ...
jordanvass - майстор
Chefo77 написа:
10 метра по 7.2 вата = 72 вата. По-малко, отколкото стандартна крушка с нажежаема жичка. Никакъв смисъл да е над 2х1 мм2. Даже и това сигурно му е много ...
Това въобще не е вярно! Тук напрежението е 12 волта и за 72 вата мощност токът ще е 6 ампера! Приравнено към мрежово напрежение, това би било 1380 вата.
Сечението на кабела се избира не по мощност, а по ток.
Сложил съм му 2х0.75 нa 4 метрa в моментa, но ми хрумнa идея дa пробия стенaтa и дa сложa лед лентa в другaтa стaя зaд корнизa зaтовa и ще ползвaм тоя кaбел зa зaхрaнвaне нa диодните ленти в двете стaи...
DundyTheCroc - майстор
Имай предвид, че 10 лента метра няма да стане ако се захрани само от единия край, аз бих захранил в двата края и средата.
п.п. За 6А ще ти е достатъчен 2х1мм2.
Последна промяна от DundyTheCroc на пон яну 29, 2018 12:19 pm, променено общо 1 път.
jordanvass - майстор
joro89bg написа:
Сложил съм му 2х0.75 нa 4 метрa
Малко е. Ще светят слабо. Особено в края. Аз моите ги захранвам и от двата края. Разликата е голяма.
DundyTheCroc - майстор
При мен са ленти по малко над 3 мерта, захранвам ги в средата :)
jordanvass - майстор
Тия ватове от производителя са много далече от истината. Слагах RGB с диоди 5050, 60 на метър. Една лента 5м, захранена от лабораторен изправител с 12В без падове в кабелите, харчи 1,5А ток. Значи 18 вата за 5м или 3,6W/m. Захранена от двата края в паралел харчи 1,7А или 20.4 вата. по 4 на метър. И това са по 60 диода на метър! А ако са 30, както в случая, ще е доста по-малко. Как ги смятат тия 7,2 вата на метър, не знам. Ще ги стигне при 16-18 волта сигурно, когато диодите ще почнат да пукат като мухи.
Кики - специалист
За какви 2х ... говорите като лентата е RGB? 4 х 0,75 са напълно достатъчни при положение че се захрани в двата края, а това е задължително при 10м на лентата. Има си специални такива кабели, точно за RGB приложение: http://www.ledneonbg.eu/product/433/rgb-kabel.html
jordanvass - майстор
Не е задължително да ти е дълъг четворният кабел. Може да сложиш контролера съвсем близо до лентата и към него да подведеш 12 волта с 2x кабел. Вече ако искаш и от двата края да я захраниш, тогава с дълъг 4x.

Тема "Кaкъв зaхрaнвaщ кaбел зa ЛЕД лентa 12 волтa?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: