• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
HOT__SPOT - помощник
Привет,

Предстои ми подмяна на ел. таблата в четири етажна къща.
Първия и втория етаж имат собствени табла с предпазители, на третия и четвъртия не се живее - няма ток.
Отделно има главно табло което е на 50см от чашките на къщата където влизат кабелите.
Таблото с електромера е на стълба на улицата - него няма да пипам.

На главното табло в къщата ( първото табло в къщата след влизане на кабелите от таблото от стълба ) имам бушони за 2 партиди, една с трифазен и една с монофазен ток. От там кабелите тръгват надолу по етажите до етажните ел.табла както и навън към двора. Трифазен ток в къщата не се ползва отдавна и в момента цялата къща е захранена само от монофазната партида.

Така и така ще сменям табла и се чудя как да "оползотворя" трифазната партида която я има но не се ползва в момента.
Мисля да захраня само първия етаж с една от фазите на трифазната партида а втория етаж да си остане вързан към монофазната партида. Така ще имам 2 отделни електромера съответно за първи и втори етаж на уличния стълб.

Въпросите ми са 2:
1) Има ли някакво устройство/джаджа дето на входа да му се подават 3те фази от трифазния ток а на изхода да излиза само една ИЗБРАНА фаза, като да има възможност с някакво копче примерно да си сменям ИЗБРАНАТА фаза.
Примерно ако фазите ги именуваме L1,L2,L3, днес първия етаж го захранвам от L1 фаза. Утре решавам че искам да го захрана от L2 фаза, но вместо да местя и връзвам кабели да натисна просто едно копче :)
Към днешна дата описания избор на фаза която захранва къщата е възможен но по обясними причини ( стари ел.табла с големите кръгли бушони) смяната става с местене на кабели.
2) Колко ампера са бушоните за трифазния ток на ЧЕЗ? Може би зависи от договора? Незнам... Притеснява ме да не си направя монофазното захранване на първия етаж от трифазната партида пък ЧЕЗ да дойдат и да сменят трифазния 50амперов бушон на улицата с по малък в бъдеще...

Само да уточня и успокоя че няма сам да си правя въпросната инсталация а ще си викна техник който се надявам да разбира повече от мен :)) Отговорите на въпросите които ми липсват просто ще ми помогнат да преценя дали това което съм намислил е възможно да се реализира или да продължавам да мисля :drinkers:

Благодаря предварително на всички разбирачи отзовали се и моля да не се дразните ако съм използвал грешна терминология, опитах се да обясня на разговорен език - електротехниката не ми е професия :rolleyes:
valentino76bs - майстор
Може с такъв ПЕП само ,че 4 позиционен и 100А по добре.
https://vikiwat.com/paketen-elektriches ... i-63a.html
С бутони става но много се усложняват нещата и цената хвръква!
Виж други марки!
mironcho - специалист
Каква е идеята да се сменя фазата?
Няма никакъв проблем 4-те етажа да се захранват както си решил (в случая две от фазите ще останат свободни) - на електромера не му пука колко и кои фази са натоварени.
Проблем би могло да е, че ако трифазната линия е 15kW то на фаза се падат по 5 и трябва да съобразиш как да разпределиш между етажи/стаи. Ако вторият етаж няма кухня и бойлер, то би могло да се мине и с една фаза, но е на кантар.
При добре обмислена и планирана промяна ако вътрешната инсталация позволява и ако има нужда разбира се би могло към етажа да се подадат и повече от една фаза.
HOT__SPOT - помощник
valentino76bs написа:
Може с такъв ПЕП само ,че 4 позиционен и 100А по добре.
https://vikiwat.com/paketen-elektriches ... i-63a.html
С бутони става но много се усложняват нещата и цената хвръква!
Виж други марки!
Благодаря за бързия отговор. Сега като знам че е възможно само тр да реша какво точно искам и да викна техник :)
mironcho написа:
Каква е идеята да се сменя фазата?
Няма никакъв проблем 4-те етажа да се захранват както си решил (в случая две от фазите ще останат свободни) - на електромера не му пука колко и кои фази са натоварени.
Проблем би могло да е, че ако трифазната линия е 15kW то на фаза се падат по 5 и трябва да съобразиш как да разпределиш между етажи/стаи. Ако вторият етаж няма кухня и бойлер, то би могло да се мине и с една фаза, но е на кантар.
При добре обмислена и планирана промяна ако вътрешната инсталация позволява и ако има нужда разбира се би могло към етажа да се подадат и повече от една фаза.
Ами много рядко ( но все пак ) се е случвало в квартала/махалата да "изчезне" тока само на една от фазите поради технически проблем. Докато го оправят ще мога да имам ток от някоя от другите фази. Колегата показва прекъсвач за 65лв. Гледам че е голям най-вероятно и кутията ще тр да е по-голяма и здрава за да го побере и издържи - по-скъпа демек. Та сега тр да си преценя дали тази гъзарийка си струва парите, веднъж или два пъти в годината да сменям фазата АКО се наложи.

Това за примерна трифазна линия 15kW и че на фаза се падат по 5 някак си не съм съгласен на базата на прочетеното тези дни. Формулите за мощност при трифазен и монофазен са различни:
трифазен P=корен от 3 *U*I
монофазен P=U*I
Както писах имам 50А бушон на трифазния което прави 19kW за трифазен и 11kW за монофазен, което ми се вижда ОК при положение че входните кабели са 10квадрата всичките, единствено може да ме издъни ако ми сменят бушона на стълба с по слаб както съм писал в точка 2 отначало :/ Но май ще тр да се обадя на ЧЕЗ да ги питам колко kW е трифазната партида и да си сметна какъв бушон "заслужавам" съответно за да съм сигурен.

Вътрешната инсталация по етажите също е стара но немисля да я поправям а само да добавя някои елементи. Сегашната на всеки етаж е 2 кръга за осветление и контакти които няма да променям - не ми се кърти из етажа. Мисля да добавя само трети кръг за банята от таблото в коридорчето на всеки етаж до вътре в банята като на този кръг се постави ДТЗ. В банята на първия етаж има бойлер и пералня, банята на втория има печка за баня монтирана на стената тип духалка и един влагоустойчив контакт. Кабелите по стълбите непозволяват това което съм намилил...там е ясно че тр да се добавят кабели.

Попринцип съм отворен за различни решения които да оползотворят и двете токови партиди. Но невиждам смисъл в разделяне на различните кръгове по трите фази освен че няма да ми мигне лампата когато бойлера се включи ( което не ми пречи ). Но разделяйки фазите по кръговете губя възможността да превключвам захранването на даден етаж към ИЗБРАНА фаза.
В крайна сметка най-евтино ще ми излезе само да подменя прекъсвачите с нови на монофазната верига за цялата къща и да оставя трифазната партида неизползваема. Но като вече я имам...защо да стои така :) Ако може за някой лев ( лев в разумни граници ) да направя подобрение включвайки трифазната партида в играта - окей, ако левчетата дойдат в повече, по скоро ще си остана само на монофазния. Сега изниква въпроса колко лева отгоре съм решен да дам за да "включа" трифазната партида в действие... не съм мислил...може би до 200лв отгоре. Повече пари май са неоправдани
Andri01 - майстор
Повече връзки и съединения,повече на брой точки за вероятни аварии!! KISS-"не усложнявай излишно нещата"...преносен превод!
jordanvass - майстор
HOT__SPOT написа:
Това за примерна трифазна линия 15kW и че на фаза се падат по 5 някак си не съм съгласен на базата на прочетеното тези дни. Формулите за мощност при трифазен и монофазен са различни:
монофазен P=U*I
Все същото е. Само че в единия случай вземат фазни величини, а в другия линейни. Разликата между 230 и 400 волта (линейно и фазно напрежение) е точно корен от 3 пъти и от там се получава другата формула.
Ти да не смяташе, че три отделни фази дават сумарна мощност по-голяма от отчетената от трифазния електромер? :wink:
HOT__SPOT - помощник
jordanvass написа:
HOT__SPOT написа:
монофазен P=U*I
Все същото е. Само че в единия случай вземат фазни величини, а в другия линейни. Разликата между 230 и 400 волта (линейно и фазно напрежение) е точно корен от 3 пъти и от там се получава другата формула.
Ти да не смяташе, че три отделни фази дават сумарна мощност по-голяма от отчетената от трифазния електромер? :wink:
Не в това няма никаква логика :)
Просто колегата по горе неправилно ме предупреди да внимавам че големината на монофазния ток се разпределя поравно по трите фази на трифазната партида. Просто обясних и подкрепих с формулите защо не е така.
Големината на тока ( 50А или 11kW в мощност ) в моя случай на монофазен ток взет от трифазната партида мога да го ползвам накуп от едната фаза...не е нужно да си разпределям консумативите по трите фази просто защото тока не се дели м/у фазите...тока отива във фазата където е необходим няма знач. дали ползвам една или три. Просто трябва да внимавам общото потребление да не е >50A и изобщо няма знач. от моя потребителска гледна точка дали ще ползвам и трите фази или само една. Не знам как е от страна на енергото...техен проблем :)
jordanvass - майстор
Идеята ти е лишена от здрав разум. Колегата искаше да ти каже, че мощността е най-добре да се разпредели равномерно по трите фази, а не че става автоматично. Всеки сам си я разпределя, но най-добре е да е равномерно. В противен случай ти губиш - падът на напрежение в кабела ще ти бъде 3 пъти по-голям, ако сложиш всичко на една фаза. А това са си загуби. Освен това ще ползваш и по-скъпи предпазители. Не виждам защо, след като имаш достъпни 3 фази, да не ги разпределиш равномерно по мощност. Разбира се, това си има и недостатъци - телевизорът ти на едната фаза, видеото в друг контакт на другата фаза и свързани помежду си с кабел...не е много добра идея.
DundyTheCroc - майстор
Защо не си разпределиш фазите по етажите. На първи оставяш тази от монофазната партида, там предполагам имаш най-голяма консумация, а нагоре разпределяш по етажите трифазната.
kozl - майстор
HOT__SPOT написа:
монофазен P=U*I
Както писах имам 50А бушон на трифазния което прави 19kW за трифазен и 11kW за монофазен, което ми се вижда ОК при положение че входните кабели са 10квадрата всичките, единствено може да ме издъни ако ми сменят бушона на стълба с по слаб както съм писал в точка 2 отначало :/ Но май ще тр да се обадя на ЧЕЗ да ги питам колко kW е трифазната партида и да си сметна какъв бушон "заслужавам" съответно за да съм сигурен.
Може и да не чакаш до май. Провери в ЧЕЗ каква ти е партидата, защото от 7 до 15 кW партида слагат 3Р 25А.
  • 1
  • 2

Тема "Захранване с монофазен ток от трифазна партида" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: