• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
antonioven - специалист
Здравейте.
Как да предявим претенции към EVN, за повреден двигател на асансьор.

Ще започна от по далеч. До нашият блок се построи нова сграда, с нов магазин т-маркит. Дотук всичко добре. Преди 3-4 месеца ЕРП-то обяви планово прекъсване на захранването за половин ден, правиха реконсрукция в трафопоста, с цел свързване на новата сграда.
Снощи отпада едната фаза, част от апартаментите остават без захранвани.
Повикан е авариен екип, който започва да търси проблема по таблата пред блока. И накрая стигат до трафопоста. По думи на любопитни пенсионери, които са ходили по петите на ремонтният екип, са чули репликата "ей тука всичко се е стопило". 40 минути след пристигане на екипа, започва ремонта.
Около 20.30 захранването е спряно напълно. Възтановено е в 21.30.
В следствие на отпадане на една фаза, се е повредил двигателя на асансьора.
Корена на проблема най-вероятно е в некадърната работа на някой, когато са свързвали новата сграда.
brum - майстор
Почни с доказателства - констатация от някой компетентен за това, че проблема е породен поради отпадането на едната фаза и констатация от ЕРП-то, че е имало период в който е отпаднала едната фаза.
nikolson - майстор
Обърнете се към адвокат. Такъв, който е светнат по подобни дела, а не някой, който вижи бракоразводни дела, или сделки със земя.
antonioven - специалист
пон фев 13, 2023 10:58 ambrum написа:
Почни с доказателства - констатация от някой компетентен за това, че проблема е породен поради отпадането на едната фаза и констатация от ЕРП-то, че е имало период в който е отпаднала едната фаза.
Как се взема констатация от ЕРП-то за отпадане на една фаза?
Ще проуча точният перийот на отпадане на фазата. Той приключва в 20.30, когато изключват захранването.
brum - майстор
Адвокат ще ти каже :) .

За първото ти трябва констатация от някой с титли, че е вещ в тая сфера. Пак адвокат ще ти каже кого да търсиш.

Само гледай сметките, че да не излезе после по-евтин ремонта отколкото минаване през адвокати.
шоп - майстор
пон фев 13, 2023 10:52 amantonioven написа:
В следствие на отпадане на една фаза, се е повредил двигателя на асансьора.
То ако от отпадане на една фаза горяха трифазни двигатели нямаше да има останал нито един :-)

Сложете си една защита следващият път. 50-60 лв струва.
nikolson - майстор
Истинският адвокат включва разноските по делото в иска. Правилният ще предприеме и други действия, напр. искане за прекратяване на следващи инциденти, иск за бъдещи щети и т.н.
Andri01 - майстор
Управлението да асансьорния ел. двигател ТРЯБВА да има защита! Така,че при отпадане на една от фазите да не изгори. Първо тръгнете от там. Да дойде комисия /не от фирмата за асансьори/ и да види дали има такава защита. Ако няма или не е сработила-фирмата гори. Собствен опит!!
antonioven - специалист
пон фев 13, 2023 12:38 pmAndri01 написа:
Управлението да асансьорния ел. двигател ТРЯБВА да има защита! Така,че при отпадане на една от фазите да не изгори. Първо тръгнете от там. Да дойде комисия /не от фирмата за асансьори/ и да види дали има такава защита. Ако няма или не е сработила-фирмата гори. Собствен опит!!
Асансьора е от началото на 70-те години.
И каква комисия, кой да я назначи тази комисия?
Ако такава е процедурата, то направо е апсурдна.
Преди обед са свалили мотора. Ще го дават за пренавиване.
Казали са че ще направят констативен протокол.
juvesan - специалист
Аз поддържам мнението на колегите "отгоре" , че всяка трифазна верига с консуматор следва да има защитна апаратура , която да предпазва консуматора - електродвигател от изгаряне при отпадане на една фаза и други събития от този вид. И тук вече идва момента - ясно е, че толкова стара машина едва ли има многоточкова термична защита със съответната автоматика, която да гарантира във висока степен опазването на консуматора НО ....ако не е осъвременена в някакъв момент и е останала от времето на соца - защита РТБ -стил ( която след изгаряне на двигателя изключва, предотвратявайки пожар ) ...мисля, че само Адвокат на Дявола може да ви помогне. Да не говорим, че , както е посочил един колега едно елементарно "реле" за разменени ( липсващи ) фази и отклонения до 10% струва наистина позорни пари , на фона на общите ядове..... Аз знам, че не сте Виновни за случилата се беда, но не съм сигурен , че на ЕРП то в случая може да му вмените такава.... ( не ги защитавам, просто констатирам фактите и изказвам лично мнение)..
Последна промяна от juvesan на пон фев 13, 2023 3:30 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 2

Тема "Каква е процедурата за искате обещетение от ЕРП." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: