Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Electrobuild - напреднал
Добър вечер на всички!
Искам да попитам как да изпълня опроводяването на инсталация за стълбищно осветление, за да няма проблем при монтиране на бутони с глим-лампа. Удачно ли е до бутоните да има постоянна фаза, която да свържа директно на глим-лампата?
plamen6703 - майстор
Нова инсталация ли изграждаш, какъв е стълбищният автомат, какви са лампите, на колко етажа е сградата, какъв е броя на лампите, изграждал ли си такава инсталация до момента :partyman:
Electrobuild - напреднал
Изграждал съм, но с три жила- обща нула за лампите и бутоните, нула от бутоните към автомата и фаза от автомата до лампите.
Бутоните - без глим-лампа.
plamen6703 - майстор
Ами действай тогава :-D :partyman:
Electrobuild - напреднал
Интересно ми е как ще свети глим-лампата, ако до бутона реално достига само нула :?
plamen6703 - майстор
На доста хора, които са далече от електротехника това е интересно :-D
kolev_k - специалист
Ами вариант е да изградиш инсталацията по стандартната 3 проводна схема с обща нула,като пуснеш едно 4-то тъничко проводниче по което да идва фаза(през резистор(10-на кОма) монтиран в гл.табло за да не стане сакатлък)която да захранва глимките.Ама малко трябва да преправиш ключовете.Единия край на глимката да е на клемата на ключа която е към общата нула,а другия да го отделиш от клемата на ключа и да го свържеш към допълнителния проводник.Дано съм бил полезен!
shotik - майстор
В сегашно време , при наличие на плафони със сензори за движение, ще ти е по - лесно да направиш осветление с тях, отколкото с реле и бутони. Малко по- скъпо идва, но нямаш грижа за бутони, за всяка зона светва плафон , а не за всички места .

Аз така съм направил на стълбище в къща.Захранването е от разклонителни кутии по стълбището, директно към стара мрежа , която е от 1970 година и не ми е трябвало да къртя ,да замазвам и т.н.
hidrazin - майстор
kolev_k написа:
....като пуснеш едно 4-то тъничко проводниче по което да идва фаза(през резистор(10-на кОма) монтиран в гл.табло за да не стане сакатлък)...
Аре стига с фантастиката. Що давате акъл за неща от които си нямате и грам понятие?
Повечето от сегашните стълбищни автомати имат възможност да си захранват глимката и без допълнителни жици.

ИзображениеИзображение
:partyman:
Electrobuild - напреднал
Благодаря на всички за отговорите.
Наясно съм с предимствата, но и с недостатъците на стълбищното осветление с датчици.
Идеята ми е ако нищо не е изградено и този, който плаща поиска стълбищно осветление с автомат и бутони с глим лампа, как бихте изградили инсталацията ?

Тема "Стълбищно осветление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: