Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
nikolov333 - майстор
Въпроса ми е свързан с радио управляемите ключове за осветление у нас, които са на 433Mhz, понеже забелязвам, че са много чувствителни към разположението си в близост един до друг и се влияят от кабели и импулсни захранвания близо до тях. Въпроса ми е какво им влияе най-зле.. излъчването на смущения или недостатъчната сила на сигнала.. предполагам и двете имат значение. При мен са набутани 20-тина броя един до друг заедно с 15 импулсни захранвания за лед осветление на 12V в една ниша и предполагам, че смущенията са много и най-различни, но забелязах, че примерно снопа от 7-8 пресукани двойки кабели, горе в дясно на снимката, блокира чувствително сигнала до приемника на най-близкия радио ключ. Какво може да се направи за ограничаване на смущенията от кабели и импулсни захранвания по принцип..? Примерно с екранирани пресукани двойки, заземяване или феритни сърцевини..?

Прикачен файл

IMG_20180327_022802.jpg
fox_vt - майстор
Слагаш ги всички във метална кутия заземена като извеждаш извън нея само антените им. Сноповете кабели има метални гофрета които да са свързани с кутията. Незнам дали една външна антена която вътре в кутията да е свързана със всички кабелчета играещи го антена на релетата няма да е най добре.
tzetz009 - специалист
За тази тема се разрових в книжките си и снимах някоя снимка с телефона , щото няма кой отново да си инсталира диска на принтера :lol: и да си използва скенера по нормален начин ! От Canon много ще ми се сърдят !
Предположението ми е , че в приемниците на "nikolov333" се използва входно ВЧ стъпало известно като "свръхрегенератор" , което му създава основните проблеми
Пиша бавно , бре , стига сте чели толкова бързо :-D !
Тази схема се ползва както за приемник , така и за предавател . Само се сменя режима на транзистора . Има я дори във всеки домашен радио-звънец , радиостанции за деца и други играчки ! От 27MHz през 40MHz та чак до 433MHz .
А сега малко инфо :
Прикачен файл:
20180327_230011.jpg
Прикачен файл:
20180327_230035.jpg
Прикачен файл:
20180327_230047.jpg
Прикачен файл:
20180327_230115.jpg
Прикачен файл:
20180327_230127.jpg
nikolov333 - майстор
Най-лесно щеше да ми е, да изнеса приемниците извън радио ключа, на някакво близко разстояние, ако бяха модулни.. За съжаление приемниците им са част от схемата и всичко освен релето и три кондензатора е на smd, та даже ми е трудно да снимам ясни снимки отблизо, защото фокуса на телефона ми се губи. Те това са му карантиите вътре, ако ще помогнат с нещо.. Големия микронтролер е Sonix SN8P2501SG, а 8-пиновия Аtmel21..не мога да разчета повече.

Прикачен файл

IMG_20180328_004235.jpg

Прикачен файл

IMG_20180328_004357.jpg
kozl - майстор
Ама къде е антената :? Може би голата бобина :? Подобни изпълнения в излъчватели и приемници има, ама в десетократно по-ниска честота.
Изображение
Те на тва антената е писта от платката.
Изображение
nikolov333 - майстор
Точно голата бобина е антената според мен и на твоята първата снимка е същата антена, само че е с по-малко намотки на моите..
Това в червено са изводите на антената към схемата, а на регулатора на сигнала са в оранжев цвят.

Прикачен файл

IMG_20180328_004357.jpg
kozl - майстор
Регулатора на сигнала, вероятно е променлив кондензатор за донастройка на честотата на приемане.
Дистанционните управления, се случва да си изменят честотата на излъчване и тогава почват все по-близо и по-близо до приемника да задействат приемника. С диелектрична отвертка се донастройва честотата, като аз пробвам докато накарам приемника да разпознава дистанционното от най-далечно по възможност разстояние.
nikolov333 - майстор
Моите, както сега са наблъскани в нишата ловят на максимум 4 метра с дистанционното управление, но не винаги..
Преди да ги монтирам на гъсто, когато ги пробвах в началото, ловяха на около 25-30м от улицата, т.е.обхвата им много се влоши.
Явно зависи и от предавателя на дистанционното и за това съм им сложил дистанционно буквално до тях, на което съм изнесъл бутоните на стенни пушове по стаите. Това дистанционно което е до тях, би трябвало да ги задейства винаги, но при сегашното положение на снимката от първия пост, четвъртия ключ на първия ред горе вдясно не винаги се гаси, откакто наредих пресуканите двойки на снопа до него. Та затова се замислих, понеже явно му пречат и те по някакъв начин, а реално никъде не са свързани..
П.П.Чудя се, да пробвам ли с въртене на регулатора на приемника, ама да не стане по зле.. предполагам, че с осцилоскоп са настройвани първоначално :?
kozl - майстор
На показаната снимка на приемника ми се струва, че това е многооборотен променлив кондензатор, а на снимката която постнах там е еднооборотен. Т.е. на всеки оборот стойностите на променливия кондензатор се повтарят. Тези, които аз съм въртял с диалектрична (не метална) отвертка бяха еднооборотни и с много малко завътане (много малък ъгъл) съм постигал подобрение. При по-голям ъгъл се получаваше загуба на комуникация и ако не съм запомнил как е било, после следва претърсване на целия възможен обхват при еднооборотните 360 градуса, при многооборотните - много повече.
nikolov333 - майстор
Точно за това не смея да пробвам, макар че съм взел доста резервни бройки и мога да тествам една, ще има ли подобрение или ще стане по зле.. :-D

Тема "Влияние на външни фактори върху Радио честотните сигнали.." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: