Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте,
От днес следобед, забелязвам че индикаторът на бойлера не спира да свети, независимо дали се ползва или не. Преди, след като загрееше водата, индикаторът изключваше (нормално).
Няма проблем със загряването на водата. Грее си я до 60 градуса. Просто ме притеснява че копчето не гасне. Какъв може да е проблемът?
Бойлерът е доста стар, може би има 20 години. До сега сме нямали проблеми.
kozl - майстор
Каква е причината може да се установи с проверка на схемата на свързване.
И поне нема такава само може да се гадае.
Примерно ако терморегулатора е двуполюсен ключ (прекъсва и нула и фаза) и се е залепил контактора на единия полюс, то бойлера ще грее пак като преди, но индикатора може да свети постоянно.
Друга причина е оправодяване на проводник към индикатора, примерно от нагряване и стопяване на изолацията.

А този бойлер има ли бойлерно табло? От къде го пускате и спирате?
krasi92 - майстор
Боилера има ли си модел или е просто боилер на 20 години
miroki - майстор
Ако не е бутано по него преди това светване, сменете ключа, като замерите тоците/масата преди това.
Вероятно Елдом, какъв да е, щом е на 20 :-D
kozl - майстор
ср юли 14, 2021 2:59 pmmiroki написа:
Ако не е бутано по него преди това светване, сменете ключа, като замерите тоците/масата преди това.
Ако не го уцели след замерването, пак ли да го сменя ключа :-D
Здравейте моя проблем е малко пи странен и не можах да намеря решение след демонтаж и почистване на бойлера също така и смяна на нагревател се случи следното копчето което трябва да свети не работи помислих че е вързано грешно но след като откачих нагревателя се оправи и мислех че е нагревателя но фазомера свети и на двете крачета за нагревателя и не знам от къде идва проблема. :?:
hidrazin - майстор
нед яну 05, 2025 10:22 pmBazaconi написа:
Здравейте ...
Един Господ знае какво и как си натворил.
Като не знаеш какво правиш - снимаш с тАлафона коя жица къде.
После - възстановяваш по снимките.
Сега - обади се на приятел. Дето разбира от "тоци".
:partyman:
iliya_i - майстор
нед яну 05, 2025 10:22 pmBazaconi написа:
.... но фазомера свети и на двете крачета за нагревателя и не знам от къде идва проблема. :?:
Идва от липсата на нула. За да работи един нагревател, на единият му край фазомера трябва да свети, а на другия да не свети.
Къде загуби нулата по трасето?
hidrazin - майстор
нед яну 05, 2025 10:45 pmiliya_i написа:
Идва от липсата на нула.
Остави. Такива ще изтрепят не само себе си ами и децата си. За някакви си смешни кинти.
Ще дадат хиляди за тъпи плочки ама си въобразяват че разбират от ел.
Научава се по трудния начин...
:partyman:
MamaMy - майстор
Не ме разбирайте погрешно! Вече не съм никакъв, а и никога не съм работил електротехник на бойлери, но мисля, че тези съоръжения трябва да са поднадзорни и трябва да се криминализира всякаква некомпетентна намеса. Време е някой да "изгори" и да пишат по вестниците. От къде на къде някой си ми комшия който си е повярвал ще застрашава моя и на семейството ми животи? Трябва да се търси отговорност и от търговците. Как са продали бомбата и на кого и съответно кой сертифициран специалист са изпратили на монтажа. Оказва се, че сме разграден двор, но защо само за определени съоръжения? Как може за асансьорите примерно да го има надзора, а за толкова опасни съоръжения като съдовете под налягане да го няма?

Тема "Индикаторът на бойлера свети непрекъснато" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: