• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kolev_k - специалист
Здравейте,отскоро се интересувам от такова нещо,и питах един консултант в голям магазин,какво да избера.Той обясни,че инверторните,които са по-големи и по-скъпи си регулират разхода според натоварването.А неинверторните,имаш-нямаш консумация пердашат на максимален разход.Също ми обясни,че ако включвам ел-жен,мощността му трябва да е 2хD на електрода.Т.Е.за 2.5мм.електрод ми трябват 5кw агрегат.Вярни ли са му приказките?И дали има значение дали ел.жена ще е траф или инверторен(за мощността на агрегата де).Ако някой има опит и познания по въпроса,да сподели.Ще съм благодарен.
hidrazin - майстор
kolev_k написа:
...неинверторните,имаш-нямаш консумация пердашат на максимален разход...
Простотии. Разхода е според натоварването.
За електрожена има значение. Електрожена е добре да е инверторен.
Иначе ще ти трябва много по-мощен агрегат.
Колко мощен - изчакай някой железар за отговор. :-D
:partyman:
preslav - майстор
Прочети тази статия http://napravisam.net/?p=3493 Абстрахирай се от марката агрегат, просто прочети онази част, в която се обяснява какво ти трябва за ъглошлайф и електрожен. За мен е неразумно да се купува хубав, скъп инверторен агрегат, който да се ползва с обикновен трансформаторен електрожен, но ти си решаваш в какво да инвестираш.
kolev_k - специалист
Да наистина простотии ми е наговорил.Сега гледам в книжката на ел-жена(инверторен е)2.5мм-2.3кw,3.2mm-3.6kw,4mm-4.5kw.Няма нищо такова Dx2=kw-тите.Само не ми е ясно каква е разликата м-у инверторните и не инверторните агрегати.
hidrazin - майстор
Ми тъй като не се включи някой железар, мога да допълня следното.
Имаме агрегат, бензинов, монофазен около 7 киловата.
Ей такъв или подобен - ако искаш ще проверя точния модел кога съм на работа.
Генератор
С него и някакъв инверторен електрожен Райдер миналата година завариха бая железа докато правиха метална ограда.
Ама и на електрожена не му помня точния модел.
От мен е тва.
torbalan - Дървен философ
Заваръчен генератор

В описанието пише:
Мощност на двигателя 15к.с.
Заваръчен ток 190А
Номинална мощност 3.5кW

Предполагам електрожена, дето ще захранваш е с по-малка мощност.

Дали има значение какъв тип е електрожена. Със сигурност има. Най-малкото инверторите имат защита от късо.

Ако тепърва ще купуваш електрожен - със сигурност по-добрия вариент е инверторен. Отделно може да помислиш дали да не е телоподаващо. Много по-финни неща може да се правят с телоподаващо...

Още нещо по темата:
...възможност за работа с генератор (минимум 4,2 kW)...
gogo7777 - майстор
hidrazin написа:
Ми тъй като не се включи някой железар.....
Моята железарска практика ми е доказала, че с по-малко от 9 kW агрегат не бива да се заварява. Виждал съм как за един ден 6 киловатов агрегат прати две Кемпита в сервиза, виждал съм и обратното, как една словашка машина /не помня марката/ прееба два генератора също в рамките на един работен ден :lol: Другото, което мога да добавя е, че лошите заварки /не издържали рентгеновия контрол/ са именно дело на лошо захранване. Заварчика трябва да е много съсредоточен та да види мига, в който остава "студен спой" под шлаката защото агрегата се е "закашлял" по някаква причина.....

Обекта, който съм взел сега е основно на полеви условия и ще се заварява на агрегати. Подготвил съм се с жилава, мощна машина българско производство и ще видим кое, как, кво, що.... :-D
nautilus33 - майстор
Да питам и аз нещо- има генератор Хонда, модел ЕХ800. МОга ли директно да захраня компютър и/или лаптоп, защото съм чел, че такава чувствеителна техника се захранва от инверторен генератор, или през ЮПС първо. За компютъра се чудя повече, защото лаптопа нали има зарядно, и предполагам че самото то до някаква степен ще изправи тока.
hidrazin - майстор
Че то и при кома е същото - има си импулсно захранване.
sian - специалист
kolev_k да сподели какво ще заварява
  • 1
  • 2

Тема "Агрегат за ел.ток" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: