• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
uzunov_i - специалист
Здравейте! Сам си правя ел инсталация на къщата и бих искал да попитам колко да е голямо апартаментно табло? Мисля за табло 24 на 2 реда. От външното табло имам трифазен кабел 4х10.
Троен предпазител за главния кабел 4х10
Троен предпазител за трифазен кабел за сондата 5х2.5
Троен предпазител за избата 4х4, където ще имам трифазен щепсел
Двоен предпазител за бойлер и ДТЗ 3х4
1. Осветление спални+баня+коридор 3х1.5
1. Осветление кухня, хол и веранда 3х1.5
1. Контакти за спалня 3х4
1. Контакти детска 3х4
1. Контакти за коридор+баня
1.контакти кухня
1. Контакти кухня 2
1. Контакти хол
1. Контакт климатик 3х2.5
1. Предпазител за таванско 3х4
1. Готварска печка 3х4
1. Котлон3 3х4
1. Барбекю+гараж+веранда контакти.
Дотук са 24 предпазитела, табло за 24 ли да взема? Колко ампера да са предпазителите?
tzetz009 - специалист
Един малък съвет , ако не е късно . Пусни си до гаража трифазно захранване и си оформи второ табло там . Ще ти трябва , вЕрвай ми :cool: ! Зад гаража като продължение в недалечното бъдеще ще изникне работилница ( :wink: и поне един "сайвант").

:partyman: :partyman: :partyman:
nikolov333 - майстор
+1 за разделяне на инсталацията на няколко табла.. Първо, че ще спестите от дължината на кабелите и ще имаш възможност за ДТЗ и повече предпазители, а и по-лесно се работи с кабелите в едно табло.. У нас в апартамента съм с трифазно захранване и имам общо 5 табла( 2х18;2х8 и 1х12АП)... Само главния АП3Р+едно противопожарно ДТЗ 3Р 150 или 300mA, ще заемат 6 позиции и ти остават 18 за всичко останало. Ако решиш да слагаш и отделни ДТЗ-та за кръговете контакти по стаите, както си е по книгите, ще ти трябват минимум 10 позиции за тях и остава място само за 8 предпазителя. При всчки случаи ТАП2х12 за къща с трифазно захранване не стига..
muhala - майстор
Аз бих си направил едно главно табло - метално някъде навън в навес или гараж и от там кабели до изба, къща и т.н. В главното предпазители и дтз. Като в къщата едно малко табълце
zz_stefanov - майстор
tzetz009 написа:
Един малък съвет , ако не е късно . Пусни си до гаража трифазно захранване и си оформи второ табло там . Ще ти трябва , вЕрвай ми :cool: ! Зад гаража като продължение в недалечното бъдеще ще изникне работилница ( :wink: и поне един "сайвант").

... и за зареждане на електромобила в бъдеще :)
krasi92 - майстор
2х18 ще е по добър вариант от 2х12.Амперите според кабелите
uzunov_i - специалист
Благодаря ви за съветите! Ще взема табло 2х18.
Бих искал да попитам за звънеца/домофон/. Закарал съм до входната врата ftp кабел и шпс 2х0.75 и сега не знам до къде да закарам тези кабели?
KingLin - майстор
Уточни малко за ситуацията че така не се разбира. Искаш да имаш домофонна уредба със звънец и микрофон, може би и камера на портата на оградата ли? Втори звънец на вратата на къщата ще има ли? Ел брава/и?
tzetz009 - специалист
Ел брава няма да има :lol: ! Залагам един арменски коняк !

• 1
  • 2

Тема "Апартаментно табло за 24 предпазителя?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: