• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
estario - специалист
Здравейте,
В къщи имаме една прилична печка Siemens, която работи отлично. За жалост е без вентилатор, а приятелката ми се занимава активно с готвене. Проверих как са цените на печките втора употреба, но не ми се дават 300-400 лева при условие, че единственото което търсим е един вентилатор, който просто да циркулира въздуха вътре в печката. Мислех си дали не е възможно да поставя допълнително на старата Сименс. Как мислите?
Какъв вентилатор трябва да взема, които би издържал на температури до 250 градуса? Как да направя окабеляването? Има ли специални кабели, с термоустойчива изолация?
fox_vt - майстор
Вентилатор вземи от някоя стара печка по пунктовете все ще има.Кабели може да ползваш силиконови такива.Проблем ще е да направиш кутията за вентилатора и по специално да я закрепиш за гърба на фурната.Всяка дупка = на ускорена корозия на емайлираната повърхност.

пп откъде ги намирате тия приятелки занимаващи се активно с готвене :? :?
Последна промяна от fox_vt на чет мар 20, 2014 6:35 pm, променено общо 1 път.
fikata - майстор
estario написа:
Здравейте,
В къщи имаме една прилична печка Siemens, която работи отлично. За жалост е без вентилатор, а приятелката ми се занимава активно с готвене. Проверих как са цените на печките втора употреба, но не ми се дават 300-400 лева при условие, че единственото което търсим е един вентилатор, който просто да циркулира въздуха вътре в печката. Мислех си дали не е възможно да поставя допълнително на старата Сименс. Как мислите?
Какъв вентилатор трябва да взема, които би издържал на температури до 250 градуса? Как да направя окабеляването? Има ли специални кабели, с термоустойчива изолация?
Нормално вентилаторът във фурна изпълнява няколко функции
- инфрачервен нагревател и вентилатор за печене на месо.
- долен нагревател и вентилатор за пица и сладкиши
- вентилатор с топъл въздух - върти въздуха във фурната или печене на сладкиши с топъл въздух, филтър за мазнина при него не се полза.
Нормално тези функции за работа на вентилатора се избират от превключвателя за режим на фурната /механичния контролер/
Вас ви интересува последната функция печене с топъл въздух.
Какъв вентилатор - естествено,нито вентилатор за баня,нито вентилатор за РС или за някакъв отдушник. Вентилаторът трябва да бъде конструктивно и технологично да бъде изпълнен за работа във фурна - т.е пригоден за параметрите на средата в която ще работи. Или вентилатор като резервна част на някаква марка битова фурма
Как ще се управлява - ръчно принудително с допълнителен ключ,когато фурната е включена на позиция два нагревателя/горен -долен/ и терморегулатора е в позиция на избрана температура.
Заб. При печене с вентилатор температурата при този режим трябва да е по ниска.
Как да направя окабеляването? Има ли специални кабели, с термоустойчива изолация?
Да.Има специални проводници с термоустойчива изолация познати и като със силиконова изолация и със стъкловлакна.
Захранването на този вентилатор трябва да се включва от ключа на фурната - при положение включени горен и долен нагревател, а друг ключ специално за него трябва да го управлява като "пуск стоп" по избор .
estario - специалист
Благодаря ви. Ще потърся по Женския по магазините за резервни части. Когато го монтирам ще се постарая да кача снимки.
Duke_BG - специалист
само вентилатора няма да ти свърши работа - трябва да сложиш и "бронята" пред него което ще доведе до смяна или преправяне на решетката на "рафта" и смяна на тавите защото монтажа на перката в камерата и бронята пред нея ще отнеме от обема на фурната.

функцията на "бронята" не е само да пази перката от тавите а и за да осигури правилен поток на въздуха.
hakama - специалист
Чудя се дали да си взема лидълската, която я правят вече без конвекция и не е 1380W, а 1200W (евроизисквания...) и са резнали конвекцията... а тя помага доста при печене на тестени (кекс най-вече). Ще бракувам раховеца и парти грила. За сам човек (макс двама) мисля че ще е достатъчно такава фурничка за известно време.
Опитах се да намеря за тези пари нещо до 20L с три ключа и конвекция, но това е най-евтиното (88лв + ~14лв пътни), но с гаранцията е по-сложно...
https://www.ebay.co.uk/itm/253418514973#viTabs_0

Може ли и има ли смисъл да се занимавам да вграждам вентилатор на първата - четох че корозията ще е проблем - не може ли да се боядише?
Прорезите - нямам саблен трион. Може би с бормашина. Гледах някакви за барбекю, с един цилиндър вкарват въздух...
Май по-добре да поръчам от чужбина, за 110-120лв...
plamen6703 - майстор
Според мен няма място за чудене, Раховеца е печка, която върши работа, а това от линка е нещо, което струва колкото струва и на всичкото отгоре не върши работа за печене. В това от линка можеш да си изсушиш хляб за сухар, или да запечеш принцеси. :partyman:
hakama - специалист
А терморегулатора може ли да се орепрви от 70 или 100 фабрично - да поддържа и на 50 градуса за сушене?
VLADO66 - майстор
На времето купих една микровълнова Шарп 2-ра употреба 40 литра с нагревател и вентилатор.Работи над 10 години и я оставих на колегите в старата работа.Така, че може да се поразровиш и в тези обяви https://technoplanet.bg/%D0%BF%D1%80%D0 ... -mwg-775h/
  • 1
  • 2

Тема "Готварска печка - добавяне на вентилатор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: