• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
fox_vt - майстор
Кабел САВТ 5* 50мм2 на какъв еквивалент кабел H07V-K меден отговаря. Медния е положен по В1 три натоварени жила.
shadow__01 - майстор
По принцип когато се минава от алуминиев на меден кабел за същия ток може да се свали едно "сечение" надолу. В твоя случай 35mm2.
Когато е обратното един стандарт нагоре.
fox_vt - майстор
Той няма да се сменя просто трасето е със алуминиевия но искам да разклоня към машина нещо близко до него. Досега беше 10мм2 който е крайно недостатъчен и съвсем очаквано си замина. Мислех да го заменим със HO7V-K 25мм2 ама нещо ме хваща съмнението и за него като гледам какъв ток му дават.
mironcho - специалист
Трябва ли цялата мощност на линията да може да мине по разклонението?
Трябва ли непременно да е гъвкав кабела?
Монтажа не позволява ли например СВТ-с 3х35 ?
fox_vt - майстор
Ами цялата мощност може би не, сега теглим около 150А от главния кабел като от разклонението около 100-110 А. За гъвкав не е такъв проблем той е в гофре по земята. Принципно сме поръчали 25 мм2 от гъвкавия като мисля само за машината да го ползваме а да пуснем СВТ 5*2,5 за периферията на отделен предпазител,като ако не са много увредени сегашните 10мм2 за нула и земно. Но тоя 25мм2 е малко на ръба с монтаж по В1 в гофре.
mironcho - специалист
Струва ми се, че е добре да си преразгледате инсталацията, защото по Наредба 4, 3x50 AL го дават за максимум 110А във въздух (175А в земя), а за 3 проводника мед 25 в обща тръба максимума е 100А. Имам предвид, че според токовете, които споменаваш и основния кабел и разклонението ще са на ръба или дори претоварени.
fox_vt - майстор
Въздушното е 50 мм ал. Около 200 метра,след това 50мм 2 алуминий от типа който пускат енергото 4*хх усукани до главното табло около 20 метра. След това 5*50 мм2 алуминий като на енергото но със още една изолация незнам как се води , който обикаля цялото хале около 50 метра като въпросната машина и отклонението е на 30 метра от таблото. При 150 А алуминия се затопля минимално. Според филкаб този 25мм2 мед допуска му е само 89 А при три натоварени жила в тръба без изолация около нея по инсталационен метод В1. Този от когото го вземаме вика тоя кабел е за 200А :shock: ,казвам му ,човек филкаба му дават че даже ще ни е на ръба. В крайна сметка никой не каза 50мм2 алуминий на колко мм2 мед отговаря. Но няма как щом алуминиевата петдесятка да държи 25 мед да е по зле и затова днес сложихме такъв. Според филкаб при монтаж В1 три жила 10мм2 плюс още две жила за нула и земно максималния ток е 50А а ние точим цяла година 100 А #-o .
nikolov333 - майстор
Те това е най-върлото доказателство за разликите между теорията и практиката.. Теорията при трифазно захранване препоръчва 95мм2 АL за фаза при товар 50А на разстояние 250м с 4% пад. Нулата и защитния може да са по 50мм2, а при монофазно, сеченията гонят 120мм2 АL :-D :lol: :lol:
fox_vt - майстор
Тя теорията си е вярна но при заварено положение факта си е факт.А и защо мислите че като теглим такива токове всичко е наред :lol: При 100А напрежението е 350 волта при 150 таман 300 волта :-D какви 4% те гонят незнам. То затова и тоя тънкия кабел издържа цяла година.
mironcho - специалист
Все пак за да получиш отговор имаше нужда от уточнението в последния ти пост. Имам предвид, че има разлика дали са три отделни жила пуснати заедно в тръба или са в обща изолация, като кабела дето не го знаеш какъв е.
И така на въпроса:
3х50 (същото е за 5х50) алуминий с усукани жила в обща изолация (или тип СВТ) във въздух се допуска да се товари до 110А при положение, че успоредно до него не върви друг натоварен кабел.
3 единични проводника мед 25mm2 положени заедно (както казваш В1) се допуска да се товарят до 100А
3х25 мед във въздух - 95А
3х35 мед във въздух - 120А
Сянката е отговорил на въпроса ти още във втория постн - като общо правило (майсторско) алуминий се заменя с мед с едно сечение надолу.

А това, защо цяла година е издържал кабела на претоварване близо два пъти може да се напише книга. От друга страна това, че е издържал само една година показва очевадно, че не е бил подходящ. Добре че не се е запалил...
  • 1
  • 2

Тема "Бърз въпрос за кабели." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: