Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
papalin4o - специалист
Здравейте.
Искам под цокъла в къщи да сложа лед осветление.
Купил съм си 6 ролки по 5 метра RGB LED лента.
Четох, че на всеки 10 метра лента е добре да се сложи LED усилвател /amplifier/. Снабдил съм се и с три такива за всеки случай.
Захранването мисля да взема 600W/50A.
Ще приложа схема как смятам да свържа всичко и се нуждая от Вашето мнение дали ще бъде добре свързването по този начин.
Също така, ме интересува какво сечение да бъде захранващият кабел, за да не грее, че все пак ще минават 600W/50A по него и не желая да се стопи кабела.
Благодаря предварително на всички!

Прикачен файл

led strip1.jpg
papalin4o - специалист
Точно като: structure two: serial connection, one power switch. смятам да ги свържа, но никъде не намерих какво сечение да бъде кабела за да не грее.
fox_vt - майстор
6мм2. Нямаш ли вариант малко да разбиеш кръговете че едно че трудно се работи с такъв кабел друго че голям товар. На твоята схема приемлив вариант е да върнеш далечния край на захранвщата линия пак до захранването. Така ще падне сечението на половина.
nikolov333 - майстор
И аз бих предложил да се разбият.. най-добре на 4 със захранвания по 150W, понеже има такива без вентилатори за охлаждане, а и 50А си е сериозен ток и иска яки кабели и ще има чувствителен пад и греене, ако са на дълги линии.. Някъде имаше подобна тема.. viewtopic.php?f=11&t=56232
DundyTheCroc - майстор
5 метра лента, захранена само в единия край, а и последователно на друга, ще има много сериозен пад в другия край. У нас като слагах лента замерих, че пада на 2.30 метра е един волт и съответно захраних в средата. Бих разбил захранването на много места през 2-2.50 метра, 0.75-1.00мм2 ще е напълно достатъчен, а и с него се работи по-лесно.
kabel96 - специалист
ср сеп 05, 2018 9:40 amDundyTheCroc написа:
5 метра лента, захранена само в единия край, а и последователно на друга, ще има много сериозен пад в другия край. У нас като слагах лента замерих, че пада на 2.30 метра е един волт и съответно захраних в средата. Бих разбил захранването на много места през 2-2.50 метра, 0.75-1.00мм2 ще е напълно достатъчен, а и с него се работи по-лесно.
Това е най добрия вариант.Тия ленти са много фалшиви и пада в тях е много голям.На 8 метра края едвам мъждука и се налага захранване от двете страни.
papalin4o - специалист
За съжаление нямам възможност да прекарам ток в другият край, защото лед лентата тръгва от единят край на къщата и свършва на другият. Всмисъл такъв, искам да я заобиколя, но отпреде имам входна врата и гаражна и там няма да има лед лента. Няма как там да прекарам и токов кабел без да не се вижда.
Идеята ми е, да направя една магистрала с ток и от нея да се захранват LED усилвателите, а не на всеки усилвател да пускам отделно захранване, защото захранването ще бъде вътре в гаража и отвън ще има само кабели, а усилвателите ще бъдат скрити в изолацията, тя е 10см. стиропор.
nikolov333 - майстор
Имай предвид, че на усилвателите може "да не им е добре" в изолацията..
papalin4o - специалист
ср сеп 05, 2018 3:32 pmnikolov333 написа:
Имай предвид, че на усилвателите може "да не им е добре" в изолацията..
Какво имате впредвид?
Може да греят ли?

Тема "Въпрос за RGB LED лента 30 метра." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: