Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
alexiva - специалист
Здравейте,
искам да подменя ел. инсталацията в панелен апартамент. Какъв в начина да се случи това? Нови мостови кабели по стените и прибирането им с шпакловка или има начин да се вкопаят в панела с цел да се избегне дебелия слои гипс, а от там и загубата на пространство? За прибирането на конзолните кутии знам, че се използва боркорона, но не знам дали е приложимо или е само мит? Също така искам да има и дефекто токова защита, но захранването /входящото/ на апартамента е само с две жила. Приложима ли е дефекто токовата при това положение?
ArturDent - Почти Безобиден
А защо не напъхаш кабелите в старите гофрирани тръби?
gattaka - специалист
Според мен(лично мнение),ако смяташ да шпакловаш може би ще ти излезе по-ефтино с гипсокартон!Само,че не да правиш конструкция(ако ти е ценно мястот),а да го лепиш директно на стената!Лепилото ще ти осигури достатъчно разстояние за кабели,само ще поизкъртиш панела,където имаш кутии и конзоли!Ще си спестиш цялостна шпакловка,което не е малко!
alexiva - специалист
ArturDent написа:
А защо не напъхаш кабелите в старите гофрирани тръби?
Не знам как е направено, дали кабелите са в гофри, но със сигурност са в пода, което само по себе си води до вкопаване на кабела в стената /след като излезе от пода/ или шпакловане. Не може никой да не е подменял ел. на панелка, споделете опита си:) Също ще се радвам да ми препоръчате добър майстор/за София става дума/
alexiva - специалист
gattaka написа:
Според мен(лично мнение),ако смяташ да шпакловаш може би ще ти излезе по-ефтино с гипсокартон!Само,че не да правиш конструкция(ако ти е ценно мястот),а да го лепиш директно на стената!Лепилото ще ти осигури достатъчно разстояние за кабели,само ще поизкъртиш панела,където имаш кутии и конзоли!Ще си спестиш цялостна шпакловка,което не е малко!
Благодаря, ти за мнението и идеята определено ще спести пари,но не и място. Ще изкажа и моето мнение за гипсокартонени стени. Категорично НЕ! Няма как да бъде по-добро от шпакловка направена от добър майстор.
blv - специалист
От мен малко съвети. Ако има височина апартамента му пусни гипскартон на тавана, така ще намалиш разходите за инсталация и ще можеш да постогнеш раздвижване на апартамента. Не подценяваи осветлението :!: И последно с ДТЗ трябва да се внимава, какво се свързва към тях.
П.С. За панелки навсякъде препоръчвам окачен таван през които да мине инсталацията. Ако сменяваш инсталацията по друг начин е по 2-3 пъти цената.
Йорданов2 - специалист
Какъв гипсакртонен таван в панелка?.. Ако живее някой среден човек 185 см ще получи тикове от затискащия го таван!
Има вариант за цялостна подмяна с фреза за канали. Обикн. тя реже всичко по пътя си на дълбочина около 20-30 мм и заминават всички комуникации. Поне аз съм патил. Но ако това е предвидено - съвсем друго се получава.
Разчертаваш си каналите, за около 2 часа се прорязват в бетона и така нататък.
blv - специалист
Ако си покрай София, мога да ти направя оферта на лични.След безплатен оглед.
blv - специалист
Йорданов2 написа:
Какъв гипсакртонен таван в панелка?.. Ако живее някой среден човек 185 см ще получи тикове от затискащия го таван!
Има вариант за цялостна подмяна с фреза за канали. Обикн. тя реже всичко по пътя си на дълбочина около 20-30 мм и заминават всички комуникации. Поне аз съм патил. Но ако това е предвидено - съвсем друго се получава.
Разчертаваш си каналите, за около 2 часа се прорязват в бетона и така нататък.
А нещо за част конструктивна да си чел? Арматурата на панелите е на 18мм. накараи ме да я срежа, няма да стане!!!
alexiva - специалист
blv написа:
От мен малко съвети. Ако има височина апартамента му пусни гипскартон на тавана, така ще намалиш разходите за инсталация и ще можеш да постогнеш раздвижване на апартамента. Не подценяваи осветлението :!: И последно с ДТЗ трябва да се внимава, какво се свързва към тях.
П.С. За панелки навсякъде препоръчвам окачен таван през които да мине инсталацията. Ако сменяваш инсталацията по друг начин е по 2-3 пъти цената.
Добре де, гипсокартон по тавана и кабелите над него, това ясно. Но как ще го изведеш на стените? И по тях ли гипсокартон?Относно ДТЗ определено няма да я правя аз , а търся специалист. Знам обаче, че при нея идеята е за трижилна инсталация, а на входа на апартамента няма заземяване. Как може да се приложи тогава?

Тема "Подмяна Ел. в панелка?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: