• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Celeborn - специалист
Здравейте!

Живея в блок, чийто вход е в средата на прохода за автомобили към вътрешния двор. Имаше недостатъчно осветление с един халогенен прожектор с вградена фотоклетка и преди няколко месеца монтирах 3 диодни плафона (над входната врата и в двата края на прохода - към улицата и към двора) заедно с три таванни 360-градусови PIR сензора горе-долу на същите позиции. Едновременно с това смених и осветленито на партера вътре във входа - с два идентични плафона и още един датчик (така че като влезеш във входа или излезеш от асансьора да светва, а не да търсиш и натискаш бутон).

Осветлението работи идеално, но се появи проблем - сложихме входна система с контактни iButton чипове и когато външното осветление работи, чиповете не се четат от приемника. В момента, в който осветлението изключи, чипът се прочита и отварянето сработва. Интересното е, с партерното вътрешно осветление това не се случва. Тъй като всичко е вързано в едно табло (външното осветление, партнерно и стълбищното осветление, домофонната система, четеца + дроп-болт + UPS) явно лампите или датчиците внасят някакви смущения.

Първо размених датчиците и плафоните между вътре и вън, за да видя дали няма някой дефектен - ами няма. Единственото, което ми дойде на ум е тъй като кабелите за външното осветление и това за домофонната система и контрола за достъп се движат в общ канал от/до таблото вероятно се внасят някакви смущения при работа на датчиците/осветлението и тъй като четецът е чувствителен не сработва. Ако наистина е това се чудя има ли как и къде да обера тези смущения...

Всякакъв акъл е добре дошъл!
DMN - майстор
Ако има възможност пробвай да смениш лампите в момента с обикновени с жичка, да видиш дали е от тях.
Да, лед лампите и енергоспестяващите правят смущения по захранващите проводници.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Аз даже използвам този недостатък за локализиране на кабели в стените, като на единия край подавам захранване, а на другия свързвам енергоспестявяща лампа, и с едно самоделно уредче за електромагнитно поле се справям много по-добре с откриването, отколкото с някои купешки уреди за тази цел :) . Ако сложа обикновена лампа с жичка, не се получава номерът.
:partyman:
Nimi - специалист
Защо не пробвате първо с друго захранване на контрола за достъп? Явно през него минават смущенията.
DMN - майстор
Според мен това е възможно(не е сигурно) решение на проблема:
Nimi написа:
Защо не пробвате първо с друго захранване на контрола за достъп? Явно през него минават смущенията.
И пак според мен възможната(по-вероятна) причина за проблема е:
Celeborn написа:
кабелите за външното осветление и това за домофонната система и контрола за достъп се движат в общ канал от/до таблото
Лично мнение/предположение, не ангажирам никого с него, все пак съм музикант :) .
:partyman:
tzetz009 - специалист
:? 'Ми да предложим най-простото , пък после ...!

Филтър на проблемната ламБа , след лустерклемата и . Един феритен пръстен да се прошнурова с няколко витки от захранващите проводници . Това го има в доста входни захранващи вериги . Може и ефекта да е малък , щото бай китаец вече не обича много да екранира "отворени" дросели а и те си "лъчат" наоколо !

:partyman: :partyman: :partyman:
kozl - майстор
Четеца (приемника) как управлява входната брава?
Ако четеца праща нисковолтов кодиран сигнал до управлението по дълга жица, това възможно ли е да се преправи и да се доближи декодера до приемника?
Примерно аз съм замислил да монтирам платката и датчика на четеца в домофонното табло и по жиците за управление на бравата, които вървят барабар с още кабели ще има 0 или +12 волта към релето де управлява електрическата брава. Но ако заложа платката при релето, то тогава вероятно ще получа подобен на вашия ефект.
velas - специалист
Смущението е "по въздух"!

В нашия гараж като светнат 10 лед пури и радиото в колата спира... :)

Търси вариант да екранираш четеца за чипове.
За проба - сложи го в метална кутия, в която да си пъхнеш ръката с чипа и виж как ще е.
zz_stefanov - майстор
Може да е по въздух, може и по кабел, трябва да се разбере.
Да се постави филтър на веригата на лампите и кабела към четеца да е екраниран с усукани двойки. Точно от ползването на различни жила от две двойки може да е проблема (зависи от четеца).
vk - специалист
Минуса на iButton системата да се сложи на заземяване, това съветва един производител на тези бутони.

А като цяло доволни ли сте от iButton-ите или е по-добре да се сложат безконтактните RFID чипове. iButton-ите са контактни - трябва да допреш желязната част до вътрешната част на четеца.
nikolov333 - майстор
На входа ни сложих от комбинираните RFID с клавиатура директно до бравите. Като изключим минусите им, плюса е че можеш да си отвориш с код, ако не си носиш чип..

US $18.50 | LED Keypad RFID 125khz Access Control System Proximity Card Standalone 2000 Users Door Access Control Metal Case
https://s.click.aliexpress.com/e/GywTdY4
  • 1
  • 2

Тема "Обиране на смущения от диодни лампи/пир датчици" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: