Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
arxd129 - специалист
Здравейте,

Предлагат ми следната много сигурна защита: Криптиран чип. Не копируем!
Аман заман - вземете го - 500 кинта, с труда. Плюс 10 лв за всеки чип.
70 апартамента по 3 човека по 10 лв = 2.5К. По вероятно 3К... (Малко като: 1000 коча - двехиляди м..е, де). Както и да е; да не гледаме в чуждите канчета!

Струва ли си? Колко са надеждни подобни криптирани чипове? Щот' некриптираните и сега ми вършат чудесна работа; с един чип отварям и входната врата, и асансьора. И чипа ми е 3 лв на дребно. На едро - може и до 1.50 лв да го намеря.

И сега, тъй като мнозинството сме лапнишарани, юруш на криптираните чипове.

Та да питам:
Какво мислите за криптираните чипове?
Ето мостра:

Прикачен файл:
aaa.jpg

Прикачен файл:
bbb.jpg


Къде мога да ида и да копирам този чип? Срещу колко лева? Щот' да затворя зейналите усти на лапнишараните-съседи; ако не е късно вече, де.

ПС.
Теа още PE-кабелите не са си оправили. И на единия съсед пак му се изключва ДТЗ когато на долния етаж пуснат некакъв определен консуматор... Та сега тръгнали криптирани чипове да въвеждат.

ППС.
Дано да има нещо сериозно в тези чипове де; няма лошо. :)


...
Благодаря за компетентните ви отговори и съвети!
fox_vt - майстор
Като при колите,каквато и аларма да сложиш все тая. Със сегашните чипове за да влезе някой крадец трябва да открадне от някой чипа да го копира. С тези пак го краде и влиза освен ако кода на чипа не се блокира своевременно,също като изгубена кредитна карта.
nikolov333 - майстор
Ако идеята за смяна на чиповете с криптирани е да не си ги размножават комшиите сами без домоуправителя или който отговаря за това, тогава има смисъл, но ако целта е сигурност срещу крадци например, едва ли това ще ги спре.. Другото е, че цената хич не ми изглежда добре.. Наскоро монтирах комбинирани клавиатури с код и некриптиран чип на двата входа на блока ни и бяха по 100 лв.за брой по нашите магазини, като в aliexpress ги намерих по 50лв. Чиповете и те не ми се виждат на реални цени, освен ако не са "маркови"като вашите.. :-D
https://lesibg.com/categories.php?CategoryID=15
https://lesibg.com/categories.php?CategoryID=18
Иначе за копирането вероятно са защитени, но виж все пак какво пишат и тези.. https://www.clonemykey.com/compatible-rfid-key-formats/
arxd129 - специалист
съб яну 19, 2019 11:45 pmfox_vt написа:
Със сегашните чипове за да влезе някой крадец трябва да открадне от някой чипа да го копира.
Чакайте малко! ... Как така ще се копира чипа?! ... Нали (за модела, който показах) казват, че е некопируем. И че само доставчика на стоката за 2.5К може да изкопира нов чип от някакъв си негов "чип-майка". За една "ПетърБерон-ка", де!

Тоя (моят) чип не бил като на алармите на колите. Коли се крадат, но в нашия вход не може да се влезе. Нито асансьора да подкараш. ... Това е!
arxd129 - специалист
нед яну 20, 2019 12:32 amnikolov333 написа:
... но ако целта е сигурност срещу крадци например, едва ли това ще ги спре..
Е-е! Как ще влязат в сградата. Че и в асансьора!
Кой би си дал чипа на крадец?!
нед яну 20, 2019 12:32 amnikolov333 написа:
Ако идеята за смяна на чиповете с криптирани е да не си ги размножават комшиите сами без домоуправителя или който отговаря за това, тогава има смисъл, ...
Мдаааа :? :? :? .... Само дето не разбрах какъв е смисъла. ... Може би ... комисионни някакви за някого. Не ми се вярва! Категорично. ... Която категоричност, обаче не ми помага да разбера смисъла на криптирания чип за достъп; в случая ни.
нед яну 20, 2019 12:32 amnikolov333 написа:
Другото е, че цената хич не ми изглежда добре.. Наскоро монтирах комбинирани клавиатури с код и некриптиран чип на двата входа на блока ни и бяха по 100 лв.за брой по нашите магазини, като в aliexpress ги намерих по 50лв.
Сравнявате цени на устройства, отключващи се с НЕкриптирани чипове, с цени на устройства, отключващи се с криптирани чипове. Няма как да са сравними, нали! Според мен, де. Не е ли нормално устройствата за криптирани чипове да са 5 пъти по-скъпи, от онези - евтините, които вие сте монтирал!
нед яну 20, 2019 12:32 amnikolov333 написа:
Чиповете и те не ми се виждат на реални цени, освен ако не са "маркови"като вашите.. :-D
Поради липса на интонация в писаната реч, отново не разбрах какво точно ми казвате. А и щото съм невежа, де.
Чудя се, моят чип марков ли е (1), или е произведен в с. Марково, Пловдивско (2). Моля, уточнете: (1) или (2).
нед яну 20, 2019 12:32 amnikolov333 написа:
Иначе за копирането вероятно са защитени, но виж все пак какво пишат..
А не ли по-добре да ми препоръчате при кой майстор-ключар да ида, за да ми направи едно копие на моя чип. За да имам евентуален коз срещу лапнишараните. Благодаря! (Дано доставчика на заключващата система все още да не е взел капаро от домоуправителя.)
nikolov333 - майстор
Ми ако разглеждаш сайта от линковете ще намериш и бая модели устройства и "криптирани" чипове на много по-добри цени от "марковите". Липсата на интонация я заменям с кавички, щото маркови вече значи по-скоро скъпи и значението на думата се променя... :rock:

Ето ти и една криптирана, пак за 100 лева, да не се мъчиш.. :arrow: https://lesibg.com/product.php?ProductID=518
И криптирани чипове под 3 лева за брой . :arrow: https://lesibg.com/product.php?ProductID=517

Подобни на тези криптирани чипове, които ви рекламират, реално струват 5-6 лева в ибей и вероятно са съвместими, но го има и проблема с доставката им.. https://www.ebay.com/itm/LoT-Of-82-BRAN ... SwzcNcNP7X
fox_vt - майстор
нед яну 20, 2019 1:13 amarxd129 написа:
съб яну 19, 2019 11:45 pmfox_vt написа:
Със сегашните чипове за да влезе някой крадец трябва да открадне от някой чипа да го копира.
Чакайте малко! ... Как така ще се копира чипа?! ... Нали (за модела, който показах) казват, че е некопируем. И че само доставчика на стоката за 2.5К може да изкопира нов чип от някакъв си негов "чип-майка". За една "ПетърБерон-ка", де!

Тоя (моят) чип не бил като на алармите на колите. Коли се крадат, но в нашия вход не може да се влезе. Нито асансьора да подкараш. ... Това е!
Нали в момента сте с обикновени чипове които се копират. И в двата случая ако се открадне чип от някого се влиза безпроблемно. А и вратат нали има и обикновенна ключалка може и през нея да се влезе а на крадеца асансьор не му трябва. С две думи излишно според мен да сменяте сегашните с криптирани.
kozl - майстор
Преди години исках да инсталирам контрол на достъпа, най вече за асансьора. Преговарях за устройство + софтуер, така че с един лаптоп да свалям записите кой чип колко пъти се е записал. И така асансьора става като с касичка. Плащане според ползване. По онова време все още чипове не се копираха.
Ако това беше проработило със сигурност услужливи съседи биха си дали чипа за копиране на друг съсед и по тоя начин директно му плащат и асансьора.
Та ето къде са необходими некопируеми чипове.
Но все пак дали са некопируеми или още няма техника за това :?
Може би да са със скачащ код и при всяко следващо излъчване, кодовия шифър се променя и така стават безмислено некопируеми.
Но ако ключовете нямат обратна връзка, т.е. не приемат сигнал от майката, то те ще излачват код при всеки контакт с транспордерно у-во. Копирания генериран код предполагам ще отвори 1 единствен път портата, защото следващото му повторно излъчване вече ще е невалидно за приемника.
Опитах се и да предскажа смисъла да не може да се копира ключа. Така ключа ще бъде свързан със собственика. Иначе ключове еднакви бол и не е ясно кой, колко и кога ги ползва.
Дали пйк правилно разсъждавам :?
arxd129 - специалист
нед яну 20, 2019 8:57 amkozl написа:
И така асансьора става като с касичка. Плащане според ползване....
...Опитах се и да предскажа смисъла да не може да се копира ключа. Така ключа ще бъде свързан със собственика. Иначе ключове еднакви бол и не е ясно кой, колко и кога ги ползва.
Това нещо и аз го мисля от два дниии.

Обаче ми изглежда доста невероятно за прилагане в нашия случай.
Чиповете следва да са семейни - все пак, за да се систематизират пътуванията с асансьора, е по лесно да се работи със 70 семейства, отколкото със 250 човеци. Това първо.
Би било прекрасно, ако съседите се съгласим да плащаме според броя на чекиранията в асансьора. Ама това няма как да стане, щот на айлякчиите във входа, на кучкарите особено, на клюкарките и т.н. хич няма да им е изгодно; те, днес по 10-15 пъти си обявяват срещи пред входа и си ходят на гости, а пенсионерите по 6-7 пъти на ден припкат да си купят текущите промоции в местния лидл. И като се вземе предвид, че точно споменатите по-горе съседи са най-кресливи, не виждам начин как ще се съгласят аз да плащам едно качване и слизане с асансьора за три дни, а те да плащат за същото време по 30-40-50 пътувания с асансьора. Това второ.
Трето - може би се цели точно обратното - Аз да си купя 4-5-6-7 чипа; щото как, като съм зает, да давам моя чип на членовете на семейството ми и на скъпи приятели. А те, айлякчиите, даже с един чип могат да се обслужват на целия етаж.

Дано да греша (четвърто! :) )

ПС

Знаете ли къде да изкопирам един (моя) чип, за да се опитам да предотвратя опита за налагане на псевдоправила. Все пак - коли се крадат с копиране на чипове, а аз да не мога да копирам един чип за асансьор.
Благодаря.
zz_stefanov - майстор
Този асансьор излиза директно на улицата ли, че е с контрол да достъп.
Представям си как си посрещате гостите, предполагам слизате при входната врата за да ги качите на асансьора.

Тема "Криптиран чип за достъп (струва ли си)" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: