• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
arxd129 - специалист
Здравейте,

Има една ел.инсталация. Със сензор.
Такъв:
Прикачен файл:
1-1.jpg

Работи.
Ама като се застоя по-дълго на едно място - над десетина минути - осветлението гасне. А сензорът е далеч от там, където имам работа. И трябва да мърдам яко, за да ме засече сензора.

Та искам да шунтирам с ел.прекъсвач въпросния сензор.
Въпрос: Ако окъся /когато ми е нужно/ по най-прост начин червената и кафявата жичка - ще се повреди ли сензора? Искам, когато ми трябва - да шунтирам временно. А в обикновен случай - премахвам шунта. И да си работи сензора както си знае.
Благодаря.
Andri01 - майстор
:-D :-D :-D Като на филмите,когато трябва да се обезвреди взрив:" отрежи червена жица..." ! А ако този,който е правил взривателя е далтонист?? Че и тука: какъв тип е сензора,къде отиват тези жички? А иначе по принцип-може,но.... :?
krasi92 - майстор
Шунтирай смело само не включваи нулата към шунта. Само кафявата и червената ги прекараи през един шунт и готово.
zz_stefanov - майстор
Шунта е желателно да е ключ, а не гола пластинка като по таблата. :)
После го забравяш шунтиран и смисъла на сензора се отича в канала. :)
На твое място бих преосмислил системата или още един сензор в паралел на досегашния, или сегашния да се разположи на място от където да обхваща цялата зона, или по чувствителен сензор (примерно микровълнов, те пък надничат през прозорците и вратите).
miliad - майстор
Я тоя случай го имам, работещ години вече.
Към лампата имам изградени две вериги-една през датчик за движение и една през ключ. Кога само минавам пътьом сработва датчика и ми свети. Коги се заседя-перкам си ключа и сал слушам ка прищраква датчика от време на време.
Специалистете да ка'ат ка стаа таз система.
Andri01 - майстор
Ключа шунтира контактите на изходящото реле. Но е хубаво да се сложи някакъв елементарен таймер,който да изключва този ключ. За в случай ,че се забрави.
arxd129 - специалист
пет юни 21, 2019 5:47 pmAndri01 написа:
какъв тип е сензора,къде отиват тези жички?
Откъде да знам типа на сензора?! Каквото виждам на етикета - показах ви го.
На снимката има и схемата за свързване
Кафява - L преди сензора
Синя - N
Червена - L след датчика

Отиват към лампите.

Друго не знам.
Задейства се когато съм на 3-4 м от сензора. Свети около 10 мин.
arxd129 - специалист
съб юни 22, 2019 7:14 amzz_stefanov написа:
После го забравяш шунтиран и смисъла на сензора се отича в канала. :)
Даа... Кофти. :?
arxd129 - специалист
съб юни 22, 2019 6:42 pmmiliad написа:
Кога само минавам пътьом сработва датчика и ми свети. Коги се заседя-перкам си ключа и сал слушам ка прищраква датчика от време на време.
И аз така мисля да направя. :)
arxd129 - специалист
съб юни 22, 2019 7:18 pmAndri01 написа:
Но е хубаво да се сложи някакъв елементарен таймер,който да изключва този ключ. За в случай ,че се забрави.
Таймерът няма ли да обезмисли идеята.
Дайте, моля, линк за подобен таймер. Че аз не съм чак толкова 'на ти' с елтехниката. :?
Благодаря.
  • 1
  • 2

Тема "Временно шунтиране на сензор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: