Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
proekt - специалист
Здравейте.

В момента строя едноетажна къща 100 м2 и стигнах до мълниезащитата. Имам три въпроса:
1. Казаха ми, че за едноетажна къща мълниезащитата не била задължителна. Вярно ли е това?
2. Мой познат, дългогодишен строител, ми разказа случай с негов преподавател от университета, който си направил мълниезащита на къщата на село по всички правила на професията, но тъй като никоя от околните къщи нямала мълниезащита, мълнията ударила неговата къща и станал пожар. Възможно ли е това? И ако е възможно, какво да правя аз, като се вземе пред вид, че на разстояние 15-30 м от моята къща има 5 три-четири етажни масивни къщи и никоя от тях няма и няма изгледи скоро да има мълниезащита?
3. Наблюдавах едни строители в провинцията, които просто опасаха непосредствено под стрехата една нова къща с арматурно желязо ø8, без прът без нищо, после пуснаха едно парче надолу и го бучнаха в земята като казаха, че винаги така са правили и приемащите органи са одобрявали това нещо. Става ли така?
Моля, ако някой може да ми отговори на тези въпроси. Предварително благодаря на всички.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Какво има в проекта ти?
sek.1 - специалист
Преди време в работата правихме по поръчка различни щирове за гръмоотводи и човека който ги поръча си беше специалист в тази област . Понеже имам две къщи без гръмоотводи доса обстойно го разпитах как се изгражда такава система. Основните неща са щира се смята дължината минус 10% линията на защита е 45 градуса шините които слизат към земята трябва да са поне 4х20мм и коловете в земята трябва да са не по дълги от един метър защото електричеството се разреждало в повърхностния земен слой.
proekt - специалист
Съжалявам, но исках да пусна темата в Електротехника. Нещо съм объркал. Моля модераторите да я преместят в Електротехника.

Преписвам проекта: Гръмозащитната инсталация е разработена с мълниеуловителен прът с височина 5 м и отводи от бетонно желязо, положени върху бетонната плоча на покрива и два отвода от бетонно желязо ф8 мм до заземители с преходно съпротивление по-малко от 20 ома. ТЕ е заземено посредством заземител от три броя стоманени поцинковани кола с преходно съпротивление по-малко от 10 ома. Към заземителната инсталация са свързани всички табла /посредством жила на захранващите ги кабели/, контакти, както и всички метални нетоководещи части в котелното.

Междувременно възникнаха още въпроси:
1. Поврежда ли се мълниезащитната система след като падне мълния върху нея и трябва ли след такова събитие да се прави нова мълниезащитна система?
2. Какво отстояние трябва да има между мълниеуловителния прът и сателитна антена или слънчев колектор например?
3. Може ли мълниеуловителният прът да не пробива керемидите на покрива, а да е монтиран на планка /може би г-образна/ на колоната, близо до билото, и да е изнесен извън стрехата – нещо като монтажа на сателитна антена на фасадата на къщата?
Последна промяна от proekt на ср авг 05, 2009 10:49 am, променено общо 1 път.
evil - специалист
Ами проектанта много правилно си го е написъл
"""Гръмозащитната инсталация е разработена с мълниеуловителен прът с височина 5 м и отводи от бетонно желязо, положени върху бетонната плоча на покрива и два отвода от бетонно желязо ф8 мм до заземители с преходно съпротивление по-малко от 20 ома."""
Моя съвет е да си направиш гръмоотводната инсталация защото тя все пак не е чак толкова скъпа.Взимаш 3 парчета метална тръба така че да влизат една в друга и си зглобяваш мачтата като е запушваш отгоре.За двата спусъка използваш арматурно желязо ф8 като ги прекъсваш на 1.3метра височина където ги свързваш с токова клема.Това се прави с цел да се откачат заземителите и да се замерват.После биеш по един зеземителен кол ако е хубава почва ако е насип може и по два.Коловете се продават примерно в ТМТ и са подцинковани.
Има и други варианти за изпълнение разбира се това зависи от самия покрив но това е най добрия начин за къща с наклонен покрив като се счита че всичко попаднало в 45градусовата сянка от върха на мачтата е защитено.Така че местоположението проектанта не го е избрал случайно :lol: .По мое мнение по-добре ще е с две по-ниски мачти но трябва да се прецени на място.При направата също така трябва да се внимава спусъците да не опират в запалими материали.Какво ти пука поврежда ли се след попадение на мълния като падне ще разбереш иначе пък ако няма ще разбереш дали се поврежда къщата :lol: . Тая система с аматура под стрехата без мачта е за отбиване на номера така се прави на плосък покрив като се правят квадрати максимално 12/12метра но те стоят отгоре вече дори има специални носачи в твоя случей ще останеш без покрив. По селата масово разсъждават погрешно като твоя приятел че едва ли не като направят гръмоотвод и ще съберат мълниите на цялото околие и затова стоят напълно незащитени
proekt - специалист
Благодаря evil . Притеснението ми е да не се окаже така, че моята ниска едноетажна къща да обира всичките мълнии в областта, тъй като само тя ще има реална мълниезащита, а многоетажните къщи, построени около мене, нямат такава. Доколкото знам мълниите удрят най-високото. Тоест ако законът позволява, бих предпочел да не слагам мълниезащита, за да спасявам съседите и да търпя щети (моят познат каза, че въпреки професионално направената мълниезащита, къщата на преподавателя му пак се е подпалила, може би мълнията е била прекалено силна), а собствениците на „прогимназиите ” около мен да се ослушват .
Второто ми притеснение идва от факта, че съм живял на таван със забит чакащ железен прът в плочата за колективна антена. И оттам при дъжд си течеше вода и се наложи да се катеря по покрива, за да го изолирам. Та затова предпочитам два пръта отстрани под двата края на билото на покрива, монтирани на планки и изнесени извън плоскостта на покрива, за да не пробиват керемидите. Щото фирмата, с която говорих иска да пробие керемидите, дървената обшивка, изолацията и да хване кола на подтаванската плоча с болтове. Което не ми харесва.

Моля за още мнения момчета.
Последна промяна от proekt на ср авг 05, 2009 10:49 am, променено общо 1 път.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Еееее, вече се разбра какво питаш.
За задължителна ( в ново строителство) мълниезащита не знам. Нооо разсъжденията ти са във вярната посока. При мен с години Дунава си обира мълниите. Комшията си сложи гръмоотвод и го удари (по кабелите удари и нас, ноооо това е друга тема)
Но! Не биваше ли да уточниш на ниво проект? Сега вече не е ли задължително за теб, за изпълнение?
И да, след като я гръм порази, защитата вече е "гръмната". Вече не защитава, а само привлича. Е, зависи от силата, но обикновено прегаря.
mitcd - специалист
Някъде писа ,че имаш едно заземяване и за гръмоотвода и за ел.таблото.Мисля ,че това е не допустимо и трябва да са с отделно зеземяване.
И да питам как се прецаква гръмоотвода.Прекъсва ли ? Окис някакъв ли хваща?
Spokoiniq - майстор
За таблото се копае отделна шина, сега сменяха ония цървули от ЧЕЗ таблото при майка ми и теглиха нова шина.От мързел са направили стълбищно и тавано-мазенско осветление с 63 ампера предпазител...нЕмам думи...
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
mitcd написа:
И да питам как се прецаква гръмоотвода.Прекъсва ли ? Окис някакъв ли хваща?
Прегаря

Тема "Мълниезащита на къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: