• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
iveliks - специалист
Колеги да питам някой правил ли е вече такава замяна на стандартните халогенни крушки с диодни тъкива и ако е трафа задържително ли се подменя с друг,а и друго дали ще осветяват като другите
mladkal - майстор
Привет!
На първата част от въпроса ти- за смяната на трафа. Ако твоите са на 12 волта-сегашните и диодните също са ти на 12 волта смяна не е нужна.
На втората част -дали ще осветяват като досегашните халогенни, с нажежаема жичка - Ц! Отговора е НЕ
Желая успехи!
iveliks - специалист
Благодаря за отговара но това не в отрицателен смисъл ле е
mladkal - майстор
Мда.В отрицателен смисъл е това не. Няма да ти светят като досегашните крушки!
niki_sap - специалист
А ще горят ли като сегашните? Имам лампа с лучнички на 220 волта. Горят през седмица. Без преувеличение. Едната е 3,50лв. и съм стигнал до извода да сменя лампата. Тези с лед ще горят ли колкото другите за да не сменям лампата.
webcambg - специалист
niki_sap написа:
А ще горят ли като сегашните? Имам лампа с лучнички на 220 волта. Горят през седмица. Без преувеличение. Едната е 3,50лв. и съм стигнал до извода да сменя лампата. Тези с лед ще горят ли колкото другите за да не сменям лампата.
Зависи много от светодиодите - производител и т.н.
Но хубаво е да имаш предвид че за някои дават дори доживотна гаранция :-D
...или 5 години непрекъснато светене.

Но наистина няма да са като халогенките - светят малко по слабо.
За фонова светлина стават - зависи за какво искаш да ги използваш.

От поста ти разбирам че не ползваш 12 волта, а си направо на 220.
Ако не искаш да се разделяш с халогенките може да смениш само напрежението - продават такива крушки за 12 волта.
Те издържат повече и не се налага да ги сменяш на 2 седмици.
ivok - специалист
Сложи си трансформатор, и мини на 12V с хубави качествени крушки - приблизителна цена 3-5лв на крушка. Не вярвам да ти изгори дори една за по-малко от 3 години. Така ще си запазиш и силата на осветлението, а и няма да пипаш нищо по самите осветителни тела.
storming - специалист
Здравейте,

искам да попитам нещо по темата.

В нов апартамент съм, в баните и в тапезната част съм с халогенни лунички на които пише 12v20w 36 ae #pj, до колкото разбрах са цокъл MR16.
Имам няколко изгорели за смяна и това ме накара да се замисля дали да не ги подменя с ЛЕД.
За съжаление не знам с какъв траф съм и как са връзвани.

Въпросите ми са:
1. По информацията с която разполагам, мислите ли че мога да мина на ЛЕД крушки? Ако да какви? Предполагам пак трябва да са 12v, но пък няма да са 20w? Плюс факта че крушките на 12v са по-дълготрайни (ако правилно съм разбрал), би трябвало това де е по-смисления вариант от халогени.
2. Ако отговора на въпрос 1 е, че не може, какво трябва да направя за да стане? Смяна на траф само?
3. Може ли на сегашните ми халогенни крушки да сменя ключа с димер?
4. От чисто енерго-ефективна гледна точка ЛЕДа би трябвало да е по икономичен, нали? Въпреки че и двете са на 12v.
5. (да си знам за в бъдеще) При този вариант, с който съм в момент, какво ще стане ако сложа крушка за 220v, няма да я запали ли?
6. Основния ми въпрос е какъв ще е начина за най-икономично осветление при запазване на формата (лунички), без значение размера на инвестицията, и при свобода на избор на волтаж.

Ще имам и други въпроси, но да не ви заливам. Не съм запознат с материята, така че мола ви за прости обяснения :)
Благодаря ви.
storming - специалист
В хола махнах трафа и минах от халогени на 12в на лед 220в.

В банята обаче забелязвам нещо. Там е с халогени на 12в и забелязох, че когато светят по дълго и крушките загреят, при изключване и после включване, крушките несветват.
Когато поизстинат си светват нормално.
Това от трансформатора ли ще е нещо?

За баните съм чел, че не е хубаво да минавам на 220в лед, така ли е?
nikolov333 - майстор
За баните, а и навсякъде 12в е по-добре от гледна точка на безопасност.. Друг въпрос е какви лед крушки да сложиш.. Тука отговора е "на късмет"и с пробване.. Някой крушки правят номера като твоите. Иначе 7w лед свети колкото 50w халогенка.. :idea: :partyman:
  • 1
  • 2

Тема "Замяна на халогенни крушки с LED крушки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: