Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте,
Имам проблем, който се опитвам да осмисля и да разбера повече, но от ел. техника ни много не успях да чуя. Стягаме къщата на село и имаме пуснат монофазен кабел. Пуснахме проучване, договор вече с ЧЕЗ за трифазен (всичко на ток ще се прави там). Когато дойдоха за присъединяването казаха, че няма как съществуващият монофазен кабел да се върже. Дотук добре. Но какво следва да направя? Трябва да се кърти и да се намери монофазния за подмяна? Има ли някакви варианти за трансформиране?
Предварително благодаря на всички! :)
fbr - майстор
ср юли 08, 2020 7:37 amAHristov написа:
имаме пуснат монофазен кабел. Пуснахме проучване, договор вече с ЧЕЗ за трифазен (всичко на ток ще се прави там).
И какви машини са това "всичко на ток, което ще се прави там" че се налага ползването на трифазен ток, и към които консуматори сте прекарали монофазен кабел.
kozl - майстор
Здравейте,
Имам проблем, който се опитвам да осмисля и да разбера повече, но от ел. техника ни много не успях да чуя. Стягаме къщата на село и имаме пуснат монофазен кабел. Пуснахме проучване, договор вече с ЧЕЗ за трифазен (всичко на ток ще се прави там). Когато дойдоха за присъединяването казаха, че няма как съществуващият монофазен кабел да се върже. Дотук добре. Но какво следва да направя? Трябва да се кърти и да се намери монофазния за подмяна? Има ли някакви варианти за трансформиране?
Предварително благодаря на всички! :)
Има как да се върже съществуващия кабел за едната фаза, но тока няма да е 3Р.
Причините да е 3Р тока са или има трифазни консуматори, или мощнастта е по-голяма от възможностите на монофазната тарифа.
То проблема може да не е само в монофазния кабел. Важни са и мощноста на консуматорите и сечението на проводниците в кабела.
Понеже ЧЕЗ са до електромера и предполагам не сте предложили почерпка на техника и за това не ви е вързал монафазния кабел съм трифазното табло.
Явно не разбирате от електро, та в този случай се обърнете към друг електротехик или фирма за ел услуги, за да ви свърже кабела в таблото.
Ток ще има монофазен, но може и да има проблеми с мощността или функционалността свързана с тока, като упоменатото в по горното обяснение.
bijonisler@gmail.com - специалист
ср юли 08, 2020 8:06 amfbr написа:
имаме пуснат монофазен кабел. Пуснахме проучване, договор вече с ЧЕЗ за трифазен (всичко на ток ще се прави там).
И какви машини са това "всичко на ток, което ще се прави там" че се налага ползването на трифазен ток, и към които консуматори сте прекарали монофазен кабел.
Как какви машини,бетонобъркачки варомешалки хаспел и др.Пускай нов кабел ,вкарай си трифазен ток и си гледай кефа.
hidrazin - майстор
Ми то нищо не му се разбира на питането....
Нито къде му е електромера(точката на присъединяване),
нито от къде ще го присъединят трифазно, нито колко мощност...
Да къртеш ли да търси стария кабел...
Ми ще кърти не само за стария кабел.
Подозирам че ще му трябва направо нова инсталация.
:partyman:

Тема "Монофазен към трифазен ток" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: