Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
TomislavPetrov - помощник
Здравейте,

Имам следния проблем: Преди около година изгасна осветлението в коридора, спалнята и банята (което е на 1 кабел). Викнах майстор, той каза, че е хубаво да сменим таблото, сменихме го и проблемът се оправи. Каза че някакво кабелче било разхлабено, нещо подобно. Сега обаче пак се случи същото. Викнах един мой приятел, който не е ел техник, но разбира повече от мен, проверихме кабелите, всичко е стегнато. Само да кажа, че коридора и спалнята е с лунички с трансформатори, а банята си е обикновеното осветление. Другото което е, че проблемните баня, коридор и спалня + кабела за осветлението в хола, са свързани в 1 бушон, но осветлението в хола си работи. Мерихме с фазомер при ключовете на осветлението и показва че има фаза и в трите ключа. На фасунгата в банята също свети фазомера. Някой има ли идея какво може да се случва?

Благодаря предварително.
DMN - майстор
Проверете връзките на нулата на този кабел, на който не работи осветлението.
нед авг 16, 2020 12:10 pmDMN написа:
Проверете връзките на нулата на този кабел, на който не работи осветлението.
Проверихме и връзките на нулата в таблото, всичко е здраво вързано и не мърда, тъй като и моя приятел предположи, че щом до ключовете има фаза, но не свети, някъде нулата прекъсва.
DMN - майстор
TomislavPetrov написа:
Проверихме и връзките на нулата в таблото
Не само в таблото...
Потърсете и разклонителни кутии по стените.
Обикновено над всеки ключ за осветление има такава, и не само там.
То зависи и от строителството.
MamaMy - майстор
Повикай човек на когото ел.техник не му е само името. Това само да разбира повече от теб от токове не е достатъчно. Трябва да има скъп за теб уред-мултицет (почти 7 лв) и да може да го ползва по предназначение. :roll:
mikluho - специалист
нед авг 16, 2020 11:04 amTomislavPetrov написа:
Здравейте,

Имам следния проблем: ............
Преди години имах проблем с осветление в баня.
След няколко дневни мъки и мерене се оказа от вентилатора на отдушника.
Същия беше вързан към осветлението и ми скъса нервите.

Провери да не е вързано нещо друго към осветлението.
kozl - майстор
Здравейте,

Имам следния проблем: Преди около година изгасна осветлението в коридора, спалнята и банята (което е на 1 кабел). Викнах майстор, той каза, че е хубаво да сменим таблото, сменихме го и проблемът се оправи. Каза че някакво кабелче било разхлабено, нещо подобно. Сега обаче пак се случи същото. Викнах един мой приятел, който не е ел техник, но разбира повече от мен, проверихме кабелите, всичко е стегнато. Само да кажа, че коридора и спалнята е с лунички с трансформатори, а банята си е обикновеното осветление. Другото което е, че проблемните баня, коридор и спалня + кабела за осветлението в хола, са свързани в 1 бушон, но осветлението в хола си работи. Мерихме с фазомер при ключовете на осветлението и показва че има фаза и в трите ключа. На фасунгата в банята също свети фазомера. Някой има ли идея какво може да се случва?

Благодаря предварително.
Първо приемам, че апартаментното табло е захранено монофазно.
Обичайно осветлението на апартамента е отделено в един предпазител. Но може да е на няколко кръга. В предпазителя за осветление колко жици има от към изхода му?
Щом в хола свети, значи до холното осв.тяло достигат и фаза и нула. И понеже предния път техника е ровил само в таблото, в което не съм убеден, но да допуснем, че е така и проблема е изчезнал, то помислех си, че в таблото влизат 2 кръга за осветление, т.е. 2 кабела.
А кабелите какви са?
Снимки???
Ако са мостоваци, то надявам се са разчленени вътре в таблото, та все пак може визуално да се проследи кой проводник де е свързан :?
Та ако в предпазителя от към изхода са свързани два проводника, то към нулата също трябва да са 2. И по казаното от техника предположих да се е откачил единия от двата. Но до отговор по горните предположения, ще се въздържа от повече такива.

И още едно питане, некакво дупчене на стени свързано ли е със загубата на осветлението?
пон авг 17, 2020 8:12 amkozl написа:
Здравейте,

Благодаря предварително.
Първо приемам, че апартаментното табло е захранено монофазно.
Обичайно осветлението на апартамента е отделено в един предпазител. Но може да е на няколко кръга. В предпазителя за осветление колко жици има от към изхода му?
Щом в хола свети, значи до холното осв.тяло достигат и фаза и нула. И понеже предния път техника е ровил само в таблото, в което не съм убеден, но да допуснем, че е така и проблема е изчезнал, то помислех си, че в таблото влизат 2 кръга за осветление, т.е. 2 кабела.
А кабелите какви са?
Снимки???
Ако са мостоваци, то надявам се са разчленени вътре в таблото, та все пак може визуално да се проследи кой проводник де е свързан :?
Та ако в предпазителя от към изхода са свързани два проводника, то към нулата също трябва да са 2. И по казаното от техника предположих да се е откачил единия от двата. Но до отговор по горните предположения, ще се въздържа от повече такива.

И още едно питане, некакво дупчене на стени свързано ли е със загубата на осветлението?
В 1 предпазител влизат двата кабела - за осветлвнието в хола и за осветлението в останалите 3 помещения, които не светят. Затова написах в началния пост, че в хола свети, а на другите три места не. Уж проверявахме с моя приятел и нулите, дали са вързани, но може пак да ги погледна и да пратя и снимка. Кабелите са дебели и бели (извинявам се за обяснението). Не съм къртил нищо последните 10 години. В банята имаше вентилаторче, което по едно време изгоря и не съм го сменял, жичките съм ги откачил отдавна, така че не знам дали от там нещо не се е получило.
Antonii - майстор
А като размърдате тези два кабела дето излизат от предпазителя, променя ли се нещо?
Има съм случай при който кабели с различно сечение са вързани на един предпазител, като по-тънкия се мърда свободно и контактува отвреме-навреме, по обясними причини.
пон авг 17, 2020 4:18 pmAntonii написа:
А като размърдате тези два кабела дето излизат от предпазителя, променя ли се нещо?
Има съм случай при който кабели с различно сечение са вързани на един предпазител, като по-тънкия се мърда свободно и контактува отвреме-навреме, по обясними причини.
Размърдахме ги, няма мърдане, но пак ще ги проверя. Кабелите са с еднакво сечение.

Тема "Проблем с осветлението" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: